Yatırımcıya göre faiz artışı ihtimali yüzde 80

Fed yetkililerinden gelen açıklamalar piyasaları dalgalandırdı. Geçtiğimiz hafta yüzde 36 olan faiz artırma olasılığı yüzde 80’e tırmandı. Bu beklenti doları yükseltiyor, ABD tahvilinin getirisi çıkıyor, altın ise düşüşte.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

DIŞ HABERLER

ABD Başkanı Donald Trump’ın Kongre’de yaptığı konuşmada vergi indirimi ve yeni altyapı harcamaları vaatlerini nasıl hayata geçireceği hakkında detay vermemesi sonrasında yatırımcının dikkati yeniden ABD Merkez Bankası’na (Fed) çevrildi. Fed yetkililerinin yaptığı son açıklamalar, mart ayında faizlerin artacağı beklentisini büyük ölçüde güçlendirdi. Tablo faiz artışına işaret edince dolar güçlendi, ABD tahvillerinin getirisi arttı. Borsalar daha karışık bir seyir izlerken, altın fiyatları düştü.

Fed çok beklemek istemiyor

Fed yetkilileri faiz artırımının yaklaştığından bahsedince piyasaları oynattı. Fed yetkilileri yaptıkları açıklamalarda 14-15 Mart toplantısında ABD’de faizlerin artırılacağı beklentilerini güçlendirerek piyasalarda dalgalanma yarattı. Fed yetkililerinin ifadeleri Washington’da hazırlanan ekonomiyi destekleme planları hayata geçmeden önce çok da beklemek istemediklerine işaret etti. Fed’in en nüfuzlu yetkililerinden New York Fed Başkanı William Dudley, CNN televizyonuna açıklamalarında para politikasında sıkılaştırma gerektiren koşulların ABD başkanlığına Donald Trump’ın seçilmesi ve Kongre’nin Cumhuriyetçilerin kontrolüne geçmesinin ardından “çok daha ikna edici” hale geldiğini söyledi.

San Francisco Fed Başkanı John Williams ise ekonominin tam istihdama gelmesi, enfl asyonun yükselişe geçmesi ve ABD yönetiminin hayata geçirmesi olası vergi indirimi planlarıyla birlikte faiz artırımı konusunda “Ben artık ertelenmesine ihtiyaç görmüyorum. Bence mart toplantımızda faiz artırımı ciddi şekilde değerlendirmek üzere gündemde olacak” dedi. ABD Başkanı Donald Trump da Kongre’ye hitaben yaptığı konuşmada vergi indirimi ve yeni altyapı harcamaları vaatlerini nasıl hayata geçireceği konusunda ayrıntı vermedi.

Dolar endeksi 102’ye yükseldi

Bu açıklamaların ardından, Fed fonlama oranı vadeli kontratlarına göre pazartesi günü yüzde 50 seviyelerinde bulunan mart ayında faiz artırımı olasılığı, salı günü yüzde 74’e, dün de yüzde 80 seviyesine kadar çıktı.

Fed’in bu ay faiz artırma olasılığı geçtiğimiz haftanın ortalarında yüzde 36 idi. Fed’in faiz artışının fiyatlanması doları yedi haftanın en yüksek seviyesine çıkardı. Doların, ABD’nin büyük ticari ortaklarının parasından oluşan sepet karşısında değerini gösteren dolar endeksi yüzde 0.5 yükselerek 102 puana dayandı. Dolar, euro karşısında da yüzde 0.3 artışla 1.0544 seviyesine geldi.

ABD’nin iki yıllık tahvillerinin getirisi yüzde 1.304’e çıkarak aralık ayından bu yana en yüksek seviyeye yükseldi ve aynı zamanda 2009 seviyelerine gelmiş oldu. Alman tahvilleriyle arasındaki fark da 2000 yılından bu yana en yüksek düzeye geldi. Doların güçlenmesi altına yaramadı. Geçtiğimiz günlerde 1.250 doların üzerine çıkan altının onsu 1.244 dolar seviyesine geri çekildi. Fed Açık Piyasa Komitesi’nin marttan sonraki toplantısı 2-3 Mayıs’ta.

Bu konularda ilginizi çekebilir