Yellen: Faiz artışı yavaş şekilde sürmeli

Para politikasının hala ılımlı şekilde genişlemeci olduğunu belirten Fed Başkanı Yellen, enflasyonu düşük tutmak için faiz oranlarının yavaş şekilde artırmaya devam etmesini gerektiğini söyledi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Amerikan Merkez Bankası (Fed) Başkanı Janet Yellen, Stanford Ekonomi Politikası Araştırmaları Enstitüsü'nde konuştu. Yellen, Fed'in faiz artırımını yavaş şekilde yapmaya devam etmesi gerektiğini söyledi. Yellen ayrıca, "Ekonominin kayda değer ve sürekli şekilde ısınmasına izin vermenin riskli ve mantıksız olacağını düşünüyorum" dedi.

Fed'in ivmenin gerisinde kaldığına veya ekonominin enflasyonda ani bir artış tehlikesi ile karşı karşıya olduğuna dair henüz işaretler olmadığını ifade eden Yellen, "Fed'in para politikası duruşunu zaman içinde yavaş yavaş, kademeli olarak ayarlamasını sağduyulu bir hareket olarak değerlendiriyorum" diye konuştu.

Yellen ayrıca, ekonomik büyümenin daha güçlü bir toparlanma göstermesini bekleyenlere de, "Dış talep ve diğer faktörlerde, özellikle para politikasının kademeli şekilde daha az genişlemesi hale gelmesinin muhtemel olduğu bir ortamda, ekonomik büyümede kısa vadede kayde değer bir toparlanma yaşanması muhtemel değil" şeklinde seslendi.

'Fed'i siyasi baskılara maruz hale getirir'

Janet Yellen, Kongre'nin Fed politikası ve belirli kararların çok bilinen para politikası kurallarından ayrıştığı konusunda sorular sormasının makul olduğunu söyledi.

Ancak Yellen, Fed'in Taylor kuralına bağlı kalmasını, bu kuraldan ayrılık ayrılmadığının denetlenmesini talep eden yasa tasarısına karşı olduklarını tekrarladı. Yellen, böyle bir düzenlemenin Fed'in kısa vadeli siyasi baskılara açık hale getireceğini savundu.

'Geceleri uykumuzu kaçırıyordu'

Fed Başkanı Yellen, sunumunun ardından öğretim üyelerinin sorularını yanıtladı. Yellen, "Geceleri uykunuzu ne kaçırıyor?" sorusuna şu karşılığı verdi:

"Son toplantılarımızda kısa vadeli riskleri neredeyse dengeli şeklinde tanımladık. En son böyle hissetmemin üzerinden uzun süre geçmişti. Birkaç yıl geriye gidersek, Çin, Avrupa, gelişen ülkeler ve emtia piyasalarından kaynaklanan endişe verici küresel riskler seti mevcuttu. Yunanistan ve Euro Bölgesi’ndeki diğer gelişmeler geceleri uykumuzu kaçırıyordu."

Yellen, söz konusu risklerden bazılarının halen devam etmesine karşın ABD ekonomisinin gayet makul ve iyi bir hızda ilerlediğini ifade ederek, "Bu nedenle şu an Fed’de görev yaptığım uzun yıllar boyunca kaybettiğimden daha az uyku kaybediyorum. ABD ekonomisinin iyi bir pozisyonda olduğunu düşünüyorum. 2008, 2009 ve 2010 yıllarına kıyasla uykumu kaçıracak daha az şey var." diye konuştu.