Yellen: Kademeli faiz artışı sürecek

ABD ekonomisinin ilk çeyrekteki yavaşlamanın ardından toparlanmış gözüktüğünü söyleyen Yellen, kademeli faiz artışının süreceğini bildirdi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ABD Merkez Bankası (Fed) politika faizini 25 baz puan artırarak yüzde 1,00-1,25 aralığına yükseltti. Fed ayrıca bu yıl bir faiz artışı daha yapmayı ve bilançosunu küçültmeye başlamayı planladığını bildirdi.

Faiz kararı sonrası basın toplantısı gerçekleştiren Fed Başkanı Janet Yellen kademeli faiz artışının süreceğini belirtti.

Fed faiz artırdıFed faiz artırdı

"Ekonomi ilk çeyrekteki yavaşlamanın ardından toparlanmış görünüyor" diyen Yellen, "Global büyümede toparlanma bu yıl ABD'nin ihracatına yardımcı oluyor. İstihdam büyümesi hala işgücüne yeni katılımları absorbe etmek için gerekli hızın oldukça üzerinde. Son yıllardaki istikrarlı işgücüne katılım oranı, istihdam piyasası şartlarında iyileşmenin işareti İstihdam piyasası biraz daha güçlenecek. Son dönemdeki düşük eflasyon rakamları, fiyatlarda tek seferlik indirimler tarafından yönlendiriliyor. İstihdam maksimum sürdürülebilir seviyeye yakın" dedi.

Yellen, "Fed enflasyonun yüzde 2'nin üzerine çıkmasını bekliyor ve fon faiz oranları doğal seviyenin biraz altında kalmaya devam ediyor. Ek kademeli faiz artırımları gelecek birkaç yılda büyük olasılıkla uygun olacak. Bilançonun küçültülmesine bu yıl başlanacak. Menkul kıymetlerde kademeli ve büyük ölçüde öngörülebilir düşüş bekliyoruz. Sınırlar getirilmesi faizlerde, piyasada kontrolsüz hareketlerin önüne geçecek" açıklamalarını yaptı.

FOMC'nin yüzde 2 hedefine güçlü şekilde bağlı olduğunu bildiren Yellen, Birkaç veriye aşırı reaksiyon verilmemesi önemli, enflasyon verisi rahatsız edici olabilir" ifadesini kullandı. 

Yellen'ın açıklamalarından satır başları:

- Bilançonun küçültülmesi birkaç yılda sona erecek.
- Nihai bilanço büyüklüğünün ne olması gerektiğinin bir süre için ortaya konması gerekmiyor.
- Bilanço küçültülmesi için plan Fed'in gelecekteki para politikasını sınırlamaz.
- Bilanço büyüklüğünün normal zamanlarda aktif para politikası aracı olması niyetinde değiliz.
- Görev süremin sonuna kadar hizmet etmeye devam etme niyetindeyim.
- Gelecek planlarım konusunda Trump ile görüşmedim.
- Trump yönetiminin adaylarını yakında sunmasını umuyorum.
- Para politikası önceden belirlenmiş bir rotada değil, enflasyonu yakından izliyoruz.
- Trump yönetimi Fed Yönetim Kurulu'ndaki boş pozisyonları doldurmak için yoğun şekilde çalışıyor.