Yeni kanun leasingde iştah kabarttı

Meclis'ten yeni çıkan Finansal Kiralama Kanunu, sektörün sıçramasında öncü olacak.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

Jülide YİĞİTTÜRK GÜRDAMAR
BORSA/FİNANS SERVİSİ
 
DÜNYA - Yeni kanun leasing sektöründe yabancıların iştahını açtı.  Meclis'ten yeni çıkan Finansal Kiralama Kanunu, sektörde bir çok yeniliği de beraberinde getirecek. Hizmet kiralaması, sat-geri kiralama, software leasing, bütünleyici parça ve eklenti niteliğinde malların kiralanması gibi yeni ürünlerle tanışacak olan sektörde, kanunla beraber bürokrasi de azalacak. Öte yandan sektör yeni bir birliğe kavuşacak. Factoring, leasing ve tüketici finansmanı derneği tek çatı altında birleşerek, yeni bir birlik kurulacak.
 
Leasing sözleşmelerinde noter işlerini de artık yeni kurulacak birlik yapacak. 
Bu yıl 25. Yılını kutlayan YapıKredi Leasing Genel Müdürü Nurgün Eyüboğlu, sektörün yeni yıla yeni kanunla gireceğini ve söz konusu kanunun sektörün kendisini tanıtması için iyi bir fırsat olacağını belirterek, "Avrupa kökenli şirketlerin sektöre ilgisi var. Bunların girmesiyle lisanslı işlem yapan şirket sayısı artacak ve sektör büyüyecek.  Satın almalar da olabilir, tezgahı kendisi kurmak isteyen de olabilir. Sektöre girmek isteyen yabancı FİDER'den önce bizim kapımızı çalışıyor ve bize danışıyorlar" diye konuştu. 
 
10 YILDA 10 MİLYAR DOLARLIK HACİM
 
Sektörde faaliyet gösteren şirket sayısının 31 olduğunu dile getiren Eyüboğlu, bu yıl sonunda KDV indirimine rağmen sektörün bu yılı yüzde 6 büyüme ve 5,2 milyar dolarlık işlem hacmiyle kapatacağını dile getirdi. Eyüboğlu, "Geçiş süreci olarak nitelendirilecek deneme ve yanılma sürecini göz önüne alırsak 2013 yılında yeni kanunun etkileriyle sektör yüzde 20 büyüyebilir. Esas sıçramayı ise 2014 yılında yapacaktır. Sektörün 10 yılda 10 milyar dolarlık işlem hacmine kavuşmasını bekliyoruz" diye konuştu. Eyüboğlu, son 4 yılda sorunlu kredi oranı yüzde 1 civarında olduğunu da sözlerine ekledi.  
 
 
ANADOLU'DA BULUŞMALAR
 
[PAGE]
 
ANADOLU'DA BULUŞMALAR
 
YapıKredi Leasing'in üçüncü çeyrek itibariyle yüzde 19'luk Pazar payına ve 684 milyon dolarlık ciroya ulaştığını dile getiren Eyüboğlu, "Söz konusu dönemde 97.5 milyon liralık net kara ulaştık. 10 şube ve 2 temsilcilik ile 12 noktadan hizmet veriyoruz. Yıllık 1 milyar dolarlık yeni işlem hacmi hedefliyoruz. 25 yılda 100 müşteriye ulaşarak, 100 milyar dolarlık işlem hacmi yaptık. Yeni yılda Anadolu'da buluşmalar yapabiliriz" dedi.  Şirketin en fazla çalıştığı sektörün yüzde 35 ile inşaat, yüzde 30 ile üretim makinaları olduğunu dile getiren Eyüboğlu, inşaat sektöründe yaşanan durgunluğun şirkete de yansıdığını ifade etti. 2013 yılının ilk çeyreğinden itibaren, kış koşullarının atlatılmasıyla beraber sektördeki durgunluğun aşılacağını ifade etti. 
 
YAT FİNANSMANINDA 30 MİLYON DOLAR BÜYÜKLÜK
 
Sektörde ilk kez YapıKredi Leasing'in yat finansmanı vermeye başladığını dile getiren Nurgün Eyüboğlu, 1.5 yılda 50 yatın finansmanını sağladıklarını ve yat finansmanında 30 milyon dolarlık büyüklüğe ulaştıklarını dile getirdi. Eyüboğlu, "Yat finansmanı gibi nish alanlara girmek istiyoruz. Bu anlamda hobileri araştırıyoruz ve her sektörde bu tarz niş alanları yakalamak istiyoruz. Ayrıca üretim sektöründe daha yaygın olacağız" diye konuştu. 
 
 
Bu konularda ilginizi çekebilir