Yılın son faiz kararları verilecek!

Global piyasalarda bu hafta gözler merkez bankalarında olacak. Faiz kararları içinde öne Fed ile TCMB çıkacak.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ABD, Euro Bölgesi, İngiltere ve Türkiye'nin de aralarında olduğu merkez bankaları faiz kararını açıklayacak. ABD'de faiz artırılması halinde, Fed'in faiz kararını izleyen 8 ülke daha buna katılabilir.

Fed kararını 13 Aralık'ta açıklayacak

Piyasanın en fazla merak ettiği açıklama Fed'den gelecek. Son olarak haziran ayında faiz artırımına giden ve son 3 toplantısında değişiklik yapmayan Fed'in, bu toplantıda 25 baz puan artırıma gideceğine kesin gözüyle bakılıyor. Fed'in faiz aralığını yüzde 1-1,25 seviyesinden 1,25-1,50 seviyesine çıkaracağı tahmin ediliyor. Fed aynı gün makroekonomik tahminlerini de açıklayacak. Fed, faiz kararını 13 Aralık Çarşamba günü TSI 22:00'de açıklanacak.

Açıklamanın ardından Fed Başkanı Janet Yellen, basın toplantısını gerçekleştirecek. Bu Yellen'ın faiz kararı ile ilgili yapacağı son basın toplantısı olacak. Yellen'ın görev süresi 3 Şubat Cumartesi günü doluyor. Fed başkanlığı için Başkan Trump tarafından aday gösterilen Jerome Powell'ın adaylığı Senato Bankacılık Komitesi tarafından onaylandı. Powell'ın Fed Başkanı olarak atanması için nihai oylama Senato'da yapılacak.

Fed'in faizleri artırması durumunda ABD dolarına bağlı hareket eden Hong Kong, Macau, Suudi Arabistan, Kuveyt, Katar, BAE, Bahreyn ve Ürdün Merkez Bankalarından da açıklamalar gelebilir.

BoE ve ECB'den değişiklik beklenmiyor

Haftanın diğer iki önemli faiz toplantısı aynı gün art arda Avrupa Merkez Bankası (ECB) ve İngiltere Merkez Bankası (BoE) tarafından gerçekleştirilecek. BoE'nin bu toplantıda faizleri yüzde 0,50, varlık alım programını 435 milyar sterlin olarak bırakacağı tahmin ediliyor. BoE, kasım ayı toplantısında politika faizini tüm zamanların en düşük seviyesi olan yüzde 0,25'ten yüzde 0,50'ye yükseltmişti. Bu 10 yıl sonra yapılan ilk faiz artışı oldu.

ECB'nin de son 13 toplantıda olduğu gibi bu toplantıda da faizlerde bir değişikliğe gitmesi beklenmiyor. ECB'nin gösterge faizi yüzde 0,00, mevduat faizi yüzde -0,40 seviyesinde bulunuyor.

BOE faiz kararı 14 Aralık Perşembe TSI 15:00'te, ECB faiz kararı aynı gün TSI 15:45'te açıklanacak. Yine aynı gün saat 11:30'da sonuçları açıklanacak İsviçre Merkez Bankası (SNB) faiz toplantısında da faizlerin yüzde -0,75 seviyesinde bırakılacağı tahmin ediliyor.

TCMB’den 100 baz puan artış bekleniyor

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankasının (TCMB) yılın son toplantısında faizlere Geç Likitide Piyasası (GLP) borç verme faizi ile müdahale edeceği yönünde görüşler ağır basıyor. Piyasada, TCMB'nin GLP borç verme faiz oranını 100 baz puan artırarak yüzde 13,25'e çıkaracağı beklentisi hakim. Buna bağlı olarak ağırlıklı ortalama fonlama maliyetinin de aynı seviyeye yükselmesi bekleniyor. TCMB, faiz kararını 14 Aralık Perşembe günü saat 14:00'de açıklayacak.