Yurt içi piyasalar için yoğun veri haftası

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

İstanbul  - Küresel piyasalar yoğun veri ve haber akışının olduğu  geçen haftayı genel olarak içinde bulundukları yatay banttaki hareketi devam ettirerek tamamlarken, hareketli geçen haftanın ardından yurt içinde bu hafta "Gezi parkı olayları"na ilişkin gelişmeler ile büyüme ve ödemeler dengesi verileri izlenecek.

Geçen hafta ABD'de tarım dışı istihdam ve işsizlik, Avrupa'da Merkez Bankası (ECB) kararı ve Başkan Mario Draghi'nin açıklamalarının geldiği haftanın ikinci yarısında genel olarak pozitif seyreden hisse senedi piyasaları, hafta başındaki kayıplar geri alındı.

ABD'de özellikle cuma günü açıklanan verilerin işsizlik oranında artışa işaret etmesiyle parasal genişlemeye yönelik rahatlamanın etkisiyle Dow Jones endeksi kayıplarını geri alarak yükselişe geçti. Haftalık bazda yüzde 0,88 oranında değer kazanan Dow Jones endeksi böylece altını test ettiği 15.000 - 15.500 bandı içine geri dönmüş oldu.

Avrupa tarafında hisse senedi piyasaları genel olarak haftalık bazda düşüş gösterse de gelişmiş borsa endekslerinin analistlerin destek olarak nitelendirdikleri seviyenin üzerinde tutunması ve haftanın son işlem gününde artan iyimserliğin bu haftaya yansıyabileceği düşünülüyor. Almanya'da DAX endeksi cuma gününü yüzde 1,92 oranında değer kazanırken, haftalık bazda ise yüzde 1,64 oranında değer kaybetti. Cuma günü İngiltere'de FTSE 100 endeksi günü yüzde 1,20 oranıdna yükselişle tamamlarken, Fransa'da CAC 40 endeksi yüzde 1,53, İspanya'da IBEX 35 endeksi yüzde 0,61 değer kazandı.

Bugüne gelindiğinde ise Japonya'da Nikkei 225 endeksinin geçen hafta sert bir şekilde düştükten sonra 100 günlük hareketli ortalamasının geçtiği 12.600 seviyelerinden gelen tepki alımlarının bugün de büyüme verisinin yukarı yönlü revize edilmesinin de etkisiyle devam ettiği ve cuma günü kapanışına göre yüzde 4'e yaklaşan oranda değer kazanması dikkati çekiyor.

Yurt içinde ise "Gezi parkı olayları" nedeniyle geçen hafta yaklaşık yüzde 9 oranında değer kaybeden BIST 100 endeksi için analistler, bu hafta da yurt içi gelişmeler ile bu gelişmelere özellikle tahvil ve döviz piyasasının nasıl tepki vereceğinin takip edileceğini belirtiyor. Bugün sanayi üretimi yarın ise büyüme ve ödemeler dengesi verilerinin takip edileceğini ifade eden analistler, endeksin orta ve uzun vadede 75.500 seviyesinin kritik destek konumunda olduğunu ve bu seviyenin üstünde tepki alımlarının etkisini artırabileceğini kaydediyor.

Piyasaların bugün takip edeceği veriler şöyle:

09.45 Fransa, nisan ayı sanayi üretimi

10.00 Türkiye, nisan ayı sanayi üretimi

11.00 İtalya, nisan ayı sanayi üretimi

11.30 Avro bölgesi, haziran ayı Sentix yatırımcı güven endeksi

12.00 İtalya, 1. çeyrek GSYH