Yurt içi piyasalar TCMB'yi bekliyor

Küresel piyasalarda İtalya'daki referandum sonrası oluşan tedirginliğin etkisi kısa sürerken, yurt içinde bugün TCMB'nin 2017 yılı Para ve Kur Politikası sunumu takip edilecek.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İtalya Başbakanı Matteo Renzi'nin anayasa reformuna yönelik yapılan referandumdan yenilgiyle çıkması sonrasında istifa edeceğini açıklaması, siyasi belirsizlik endişeleriyle küresel piyasalarda risk iştahını azalttı. Söz konusu tedirginlik sonucu haftaya satış baskısıyla başlayan hisse senedi piyasalarında negatif etkinin kısa sürdüğü ve yükseliş eğiliminin ağır bastığı gözlendi. İtalya Cumhurbaşkanı Sergio Mattarella'nın Başbakan Renzi'den istifasını ertelemesini istemesi de bir diğer önemli gelişme olarak öne çıktı.

Söz konusu gelişmeler sonrası euro/dolar paritesi, dün Mart 2015'ten bu yana en düşük seviye olan 1,05'e kadar gerilemesi sonrasında yükselişe geçerek 1,08 seviyelerini test ederken, bugün 1,07'nin üzerinde yatay seyrediyor. Avrupa pay piyasaları ise güne düşüşle başlaması sonrasında kayıplarını telafi ederek yükselişe geçti. İngiltere'de FTSE 100 endeksi yüzde 0,24'lük, Almanya'da DAX 30 endeksi yüzde 1,63 ve Paris'te CAC 40 endeksi yüzde 1 değer kazandı, İtalya'da FTSE MIB 30 endeksi ise yüzde 0,21 gerileyerek negatif ayrıştı.

Analistler, Başbakan Renzi'nin istifasının ertelenmesinin siyasi belirsizliği bir süreliğine gündemden düşürse de erken seçim beklentilerinin İtalya piyasasında fiyatlanmaya devam edebileceğini, ayrıca batık krediler nedeniyle ülke bankacılık sisteminde sorunların sürmesinin endişe kaynağı olduğunu ifade etti. Bugün Euro Bölgesi 3'üncü çeyrek büyüme ile Almanya'da açıklanacak verilerin izleneceğini belirten analistler, İtalya'da ekonomi ve siyasi gündeme ilişkin haber akışının da piyasalar üzerinde belirleyici olabileceğini kaydetti.

ABD tarafında dün imalat dışı ISM endeksi 57,2 ile Ekim 2015'ten bu yana en yüksek seviyesine ulaştı. Böylece ülkede son dönemde açıklanan pozitif veri setine bir yenisi daha eklendi. Öte yandan, ABD Merkez Bankası (Fed) New York Şube Başkanı William Dudley de Fed'in faiz oranlarını yükseltmesini destekleyeceğini bildirdi. Söz konusu gelişmelerle dolar endeksi dün 16 Kasım'dan bu yana ilk kez 100'ün altına inerek 99,849'u gördü, 10 yıllık tahvil faizleri ise yüzde 2,39'un üzerindeki yatay seyrini sürdürdü. New York borsasında Dow Jones Sanayi Endeksi yüzde 0,24 artarak yeni bir kapanış rekoru kırarken, S&P 500 Endeksi yüzde 0,58 ve Nasdaq Teknoloji Endeksi yüzde 1,01 değer kazandı.

Veriler faiz artırımını destekliyor

Analistler, ABD'de son dönemde açıklanan güçlü veriler ve Fed yetkililerinden gelen değerlendirmelerin ülke ekonomisine yönelik iyimserliği ve Fed'in faiz artırım beklentilerini desteklediğini ifade ederek, bugün ekim ayı dış ticaret dengesi ve dayanıklı tüketim malı siparişleri verilerinin izleneceğini bildirdi.

Asya piyasalarında, İtalya endişelerinin yatışması ve Brent petrolün varil fiyatının 55,31 dolarla Temmuz 2015'ten bu yana en yüksek seviyeyi görmesi sonrasında Japonya'da Nikkei endeksi yüzde 0,4 yükselirken, Çin'de Şanghay bileşik endeksi yüzde 0,1 geriledi.

BİST

Yurt içinde ise Borsa İstanbul'da BIST 100 endeksi, dün küresel piyasalardaki negatif havanın etkisiyle 73.000 puan sınırına kadar gerilemesinin ardından beklentilerden iyi gelen kasım ayı enflasyon verisi ile yükselişe geçti ve günü yüzde 0,28 artışla 73.599,70 puandan tamamladı. Dolar/TL ise dün 3,5621'e kadar yükselmesinin ardından kapanışta 3,52 seviyelerinde dengelendi.

Analistler, bugün yurt dışında Euro Bölgesi 3'üncü çeyrek büyüme verisi ile ABD'de açıklanacak makrokonomik veriler, yurt içinde ise TCMB 2017 yılı Para ve Kur Politikası sunumunun takip edileceğini belirterek, teknik açıdan BIST 100 endeksi için 73.400 ve 72.500 seviyelerinin destek, 74.000 ve 75.500 seviyelerinin ise direnç konumunda bulunduğunu kaydetti.

Piyasalarda bugün takip edilecek veriler şöyle:

10.00 Almanya, ekim fabrika siparişleri

11.30 Almanya, kasım inşaat sektörü PMI

12.10 Almanya, kasım perakende sektörü PMI

12.10 Euro Bölgesi, kasım perakende sektörü PMI

13.00 Euro Bölgesi, 3'üncü çeyrek büyüme

14.30 Türkiye, kasım reel efektif döviz kuru

16.30 ABD, ekim dış ticaret dengesi

18.00 ABD, ekim fabrika siparişleri ve dayanıklı tüketim malları siparişleri