Yurtiçi piyasa dalgalandı

Faiz ve kur dış ticaret verisi, TCMB Başkanı Başçı'nın sözlü müdahalesi ve ABD verileri ile dalgalandı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - Beklentilerin oldukça üzerinde gelen dış ticaret verisi ardından çıkışların hızlanmasıyla sert yükselen kur ve sepet, TCMB Başkanı Erdem Başçı'nın gerektiğinde kısa süreli ek parasal sıkılaştırma yapabilecekleri yönündeki açıklamasının ardından bir miktar gevşedi.

Ancak ABD'de açıklanan Chicago PMI ve Michigan tüketici güven endeksinin beklentilerin üzerinde açıklanması ardından dolardaki değer kazancına paralel kur ve sepet kazançlarının bir kısmını geri verdi.

TCMB'nin faiz indirimi, not artırım sonrası kar realizasyonları ve Fed'in önümüzdeki dönemde tahvil alımlarını azaltabileceği görüşlerinin artmasına paralel gelişmekte olan piyasalardan çıkışlarla son iki haftalık süreçte TL'de görülen değer kaybı, bugün beklentilerin üzerinde gelen dış ticaret verisi ardından iyice hızlandı.

Dış ticaret açığı Nisan'da 7.85 milyar dolar olan beklentilerin üzerinde 10.34 milyar dolar olarak gerçekleşti.

Verinin ardından dolar/TL 1.8725 seviyesinden kademeli olarak 1.8958'e kadar yükselirken, veri öncesi 2.1544 olan sepet bazında TL 2.1776'ya kadar yükseldi.
Bu gelişmelerin ardından, TCMB Başkanı Başçı'dan sözlü müdahale geldi.
Başçı, döviz piyasasında artan tansiyonu düşürmek için son iki günde likidite politikasında daha sıkı bir duruşa geçtiklerini ve gerekmesi halinde kısa süreli ek parasal sıkılaştırmaya gidebileceklerini söyledi.

Serbest piyasada dolar 1,8770 ve euro 2,4340 liradan günü tamamladı.

Tahvil-bono piyasasında gösterge tahvilin bileşik faizi spot piyasada yüzde 5.82'den açıldıktan sonra, dış ticaret verisi ardından yüzde 5.87'den yüzde 6.08'e kadar yükseldi.

Beklentilerden yüksek gelen dış ticaret açığı verisinin etkisi ile gün içinde yüzde 2'nin üzerinde düşen BIST-100 endeksi, kapanışa doğru kayıplarını kısmen toparlayarak yüzde 1.35 düşüşle 85,990 puandan kapandı. Endeks gün içinde en düşük 84,867 puanı görürken, bankacılık endeksi ise yüzde 1.98 düştü.