Yurtiçi piyasalar tatilden sakin döndü

Küresel piyasalarda artan jeopolitik gerilimlere karşın yurt içi piyasalar bayram tatili sonrası sakin açıldı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Bayram tatili dönüşü borsa yatay bir açılış gerçekleştirirken dolar/TL 3.43'ün üzerinde bulunuyor.

Borsa İstanbul (BİST) 100 endeksi 338 puan artışla 110.349 puandan açılırken, hisse senetleri açılış itibariyle ortalama yüzde 0,31 oranında değer kazandı.

Türkiye piyasalarının tatil olduğu Cuma günü ABD'de açıklanan beklentilerin altında tarımdışı istihdam verisi ardından 3.4174'e kadar gerileyen dolar/TL, Kuzey Kore'nin nükleer denemesinin risk iştahını azaltmasıyla yönünü yukarı çevirdi. Kur bu sabah 3.44'e kadar yükseldi.

Öte yandan, piyasaların açılış dakikalarında açıklanan ağustos ayı enflasyon rakamları beklentilerin üzerinde gerçekleşti ve yüzde 0,52 oranında artış gösterdi. Enflasyondaki beklenmedik artışa piyasalar önemli bir tepki göstermedi.

Bayram öncesinde 110.000 puanın hemen üzerinde haftayı ve ağustos ayını tamamlayan BIST 100 endeksinin 108.500 seviyesinin destek, 110.500 seviyesinin direnç konumunda olduğunu dile getiren analistler, 3,43'ün üzerinde dengelenen dolar/TL'de ise 3,4180'in önemli destek konumuna geldiğini kaydetti.

Küresel piyasalar gergin

Küresel piyasalarda ise Kuzey Kore'nin gerçekleştirdiği balistik füze denemesi nedeniyle gerginlik hakim.

Asya borsaları, Kuzey Kore gerilimiyle savunma durumunda ancak Beijing'in Komünist Parti Kongresi öncesinde ekonomisine verilen desteği sürdüreceği beklentileri Çin borsalarını ve bakır fiyatlarını destekledi.

Japonya dışındaki Asya-Pasifik borsalarını izleyen MSCI endeksi Çin hisselerindeki kazanımların desteğiyle yüzde 0.1 yükselmesine rağmen birçok piyasa düşüşte.

Japonya'nın Nikkei endeksi yüzde 0.5 gerilerken S&P 500 vadeli işlemleri Pyongyag'ın hafta sonundaki nükleer füze denemesinin ardından dünkü kayıplarını sürdürdü.

ABD hisse senetleri piyasaları dün tatil dolayısıyla kapalıydı.

Beyaz Saray dün Birleşmiş Milletler Büyükelçisi Nikki Haley 15 üyeli BM Güvenlik Konseyi'ni Pyongyang'u caydırmak için "mümkün olan en güçlü" yaptırımları uygulamaya çağırırken, "Kuzey Kore kaynaklı tehdidi ele almak için tüm seçenekler masada" dedi.

Anakara, Çin hisselerinin Şanghay Bileşik endeksi Çin'de son aylardaki güçlü ekonomik büyüme ve Beijing'in Ekim ortasındaki Komünist Parti Kongresi öncesinde ekonomik bozulmaya izin vermeyeceği beklentileriyle Ocak 2016'dan bu yana yüksek seviyesini gördü.

Altın hız kesmiyorAltın hız kesmiyor

 

Dış piyasalar karışıkDış piyasalar karışık

 

Doları Kuzey Kore yükselttiDoları Kuzey Kore yükseltti

 

Petrol stok verisi öncesi 52 dolar seviyesindePetrol stok verisi öncesi 52 dolar seviyesinde