Zeybekci: Merkez, piyasayı cesaretlendirmeli

Faizin yükselmesine gerekçe oluşturan siyasi riskin ortadan kalktığını belirten Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, TCMB'nin piyasalarda faiz indirimi beklentisini körüklemesi gerektiğini söyledi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA - Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, TCMB'nin ocak ayında aldığı faiz artırım kararının gerekçesi olan siyasal belirsizliğin yerel seçim sonrası ortadan kalktığını; TCMB'nin piyasalarda faiz indirimi beklentisini körüklemesi gerektiğini söyledi.

NTV ve CNBC-e'nin ortak yayınına katılan Zeybekci, TCMB'nin 28 Ocak kararının "panik havası oluşması ihtimaline karşı" alındığını belirterek, "Yerel seçim sonuçları bu gerekçeyi kaldırdığı için faiz indirilmeli mi?" sorusunu şöyle yanıtladı:

"Evet, o günkü gerekçeler ortadan kalktı. Siyasi istikrasızlıkla, hükümetin devamıyla ilgili riskler ortadan kalktı. Bunu millet ortadan kaldırdı. Türkiye'nin ekonomik anlamdaki realiteleri devam etmektedir. Olumsuz bazı gelişmeler varsa, cari açık gibi, bunlara girmeyeceğim ama siyasal belirsizlikler ortadan kalktı."

"TCMB, o gün hangi gerekçelerle faiz artırdıysa, bugün de aynı gerekçeyle faizleri düşürsün. Ayrı kanunu var, organları var ama, piyasaların önünde bu yönde bir beklentiyi körüklemesi lazım, yani cesaretlendirmesi lazım ki önümüzdeki dönemde bu gerçekleşebilsin."