Zeybekci: Piyasalar 10 Mayıs’a kadar rahatlar

Ekonomi Bakanı Zeybekci, seçim sonrası beklentiler daha sağlıklı algılanmaya başlanınca kurdaki spekülatif amaçlı köpüklerin kendiliğinden ortadan kalkacağını söyledi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA - DÜNYA

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, piyasaların seçimlerden kaynaklı tedirginlik içinde olduğunu belirterek, tüm piyasaların 10 Mayıs’a kadar rahatlayacağını söyledi. Zeybekci, değişkenlerin sabit kalması durumunda, enflasyonda, 2015 yılında yüzde 6'nın biraz altında bir rakamı görmeyi ümit ettiklerini söyledi. 

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, İklimlendirme İhracatçıları Birliği “İklimlendirme Sektörü İhracatın Yıldızları” ödül törenine katıldı. Bütün dünyada iklimlendirme sektörünün önemini artırarak devam ettiğini, Türkiye’nin de çok önemli değişimler gösterdiğini kaydeden Zeybekci, Türkiye’de bu konuda bir boşluk olduğunu, Türkiye’nin teknolojiyi üretmesinin önemli olduğunu aktardı. Bu konuda bazı düzenlemeler yaparak, destek verilmesi gerektiğini ifade eden Zeybekci, iç sanayide yerli teknolojiyi sağlayarak büyümenin gerekliliğini anlattı. 

Gümrük Birliği anlaşmasında düzenleme

Artık dünyanın teknolojiyi kullananlar ve teknolojiyi üretenler olarak ikiye ayrıldığını, Türkiye’nin de bu fırsatı aktif bir biçimde kullanması gerektiğini belirten Zeybekci, “ İklimlendirme sektörü 10 yılda 7,5 kat arttı. Bir 10 yılda da yine aynı şekilde artış göstermek zorunda” dedi. En çok şikayet edilen konulardan biri olan gümrük birliği anlaşmasında bazı değişikliklerin yapılacağını kaydeden Zeybekci, eleştirilen noktaların Mayıs ayı içerisinde çözüme kavuşturulacağını anlattı. 

Piyasalar 10 Mayıs’a kadar rahatlar

Nihat Zeybekci, piyasalardaki dalgalanmalardan kimsenin endişe etmemesi gerektiğinin altını çizerek, Türkiye’nin ihracatı her yıl yüzde 13,1 ortalama ile artmış. Bunlara takılıp kalmayalım. Biz hükümet olarak gerekli tedbirleri alarak ekonominin dengesini bulacağız. Piyasalar her seçim döneminde tedirgin olur. Bu da bir maliyet getirir. Tüm piyasalar 10 Mayıs’a kadar rahatlar” diye konuştu. 

Yerli ürüne güven yok

İklimlendirme Sanayi İhracatçıları Birliği Başkanı Zeki Poyraz, sektörde ara malı hammadde sıkıntısı yaşandığını, bunun Türkiye ekonomisi için tehdit olmaktan çıkacağını umduklarını söyledi. 28 Nisan itibariyle sektörün 1,2 milyar dolar olarak gerçekleştiğini kaydeden Poyraz, değer bazında yüzde 18 gerileme olmasına karşın, miktar bazında artış yaşandığını aktardı. Hükümetin yerli ürünü desteklediğini ancak güven olmadığı için ürünlerin tercih edilmediğinin altını çizen Poyraz, 500 milyar dolar ihracat hedefi kapsamında bu sorunların giderileceğini arzuladıklarını söyledi. 

Konuşmaların ardından düzenlenen törende, 21 kategoride 59 firmaya ihracat  performans ödülü verildi.

 

İklimsel etkiler pozitif katkı sağlayacak

Ödül töreni sonrası gazetecilerin sorularını yanıtlayan Zeybekci, kurdaki hareketlenmenin enflasyona kısa vadeli etkisinin sorulması üzerine, bu konuda ellerinde bir rakam olmadığını, iklimsel etkilerin bu sene pozitif anlamda bir katkısının olacağını, paritenin de enflasyona negatif katkısının nötralize edileceğini düşündüğünü söyledi. Zeybekci, Nisan ayı enflasyonunun beklentilerimize uygun bir şekilde geleceğini tahmin etiklerini aktardı. Enflasyon hedeflemesinden vazgeçilmediğini vurgulayan Zeybekci, "Ekonomideki tahminlerimizi Merkez Bankamız yapıyordur. Değişkenlerin sabit kalması durumunda, enflasyonda, 2015 yılında yüzde 6'nın biraz altında bir rakamı görmeyi ümit ediyoruz" diye konuştu.

Kurdaki köpükler kendiliğinden kaybolacak

Aşırı değerli doların ABD ekonomisi için sürdürülebilir olmadığını, AB ekonomisinde pozitif gelişmelerin, 2015 yılında daha olumlu yönde gerçekleşeceğini tahmin etiklerinin altını çizen Zeybekci, Türkiye'nin kur konusunda endişe etmesi gereken bir şey olmadığını bildirdi. Kur konusunda şu anda yaşanan Türk ekonomisi kaynaklı bir dalgalanma olmadığının altını çizen Zeybekci, “ Zaten şu anda kendi dengesini kurmaya başlamıştır. Tahminlerimize göre de mayıs ilk yarısında seçimle ilgili beklentiler piyasa tarafından daha sağlıklı algılanmaya başladığında, spekülatif amaçlı köpükler de kendiliğinden kaybolacaktır” dedi.