'2020'de 3,7 milyar kişi kullanacak'
Ericsson Türkiye'nin "Mobilite Raporu"na göre mobil data trafiği 2020 yılına kadar dünya genelinde 9 kat artacak. 2020'de dünya nüfusunun yüzde 70'i 4G/LTE kapsama alanında olacak
Ericsson Türkiye, düzenlediği basın toplantısıyla "Global Mobilite Raporu"nu ve Türkiye'nin de içinde bulunduğu Ortadoğu ve Kuzey Doğu Afrika Bölgesi ekini kamuoyuyla paylaştı.
Bilgi ve İletişim Teknolojileri (ICT) sektörü ve mobil teknolojilerin hız kesmeyen bir biçimde nasıl geliştiğini değerlendiren, mobilitenin 2020 yılına kadar yaşayacağı öngörülen değişimine ışık tutan rapora göre, 2020'de mobil abone sayısı 9,2 milyara, mobil geniş bant kullanıcı sayısı ise 7,7 milyara ulaşacak. Teknoloji yatırımlarının hızla devam etmesiyle beraber 2020'ye kadar, dünya nüfusunun yüzde 70'i 4G/LTE kapsamasında olacak ve 3,7 milyar kişi bu teknolojiyi kullanacak.
Söz konusu sürede akıllı telefon kullanıcı sayısı 2 katından fazla artacak, bu kapsamda dünya nüfusunun yüzde 70'i akıllı telefon kullanacak ve toplam mobil veri trafiğinin yüzde 80'ini akıllı telefonlar oluşturacak. Tüm bu beklentiler ışığında ise, mobil data trafiği dünya genelinde 2020'ye kadar 9 kat artacak, bu artışta ise "video" başı çekecek.
Video, her yıl yüzde 55 oranında büyüyerek, 2020 yılında toplam mobil veri trafiğinin yüzde 60'ını oluşturacak.
'Türkiye'deki kullanıcılar daha fazla mobil data kullanmak istiyor'
Türkiye'den akıllı telefon kullanıcılarının davranışlarıyla ilgili bilgilerin de yer aldığı rapora göre, ülkede akıllı telefon kullanıcılarının yüzde 65'i kapsama ve kesintisiz iletişim konularına son derece duyarlı. Diğer yandan, 3G kullanıcıları, önemli miktarlardaki data tüketen pek çok mobil servisi, oldukça yüksek yoğunlukta kullanıyor.
Buradan hareketle 3G kullanıcılarının yüzde 40'ı sınırsız data planı istiyor ve yüzde 41'i daha iyi bir kapsama ve servis kalitesi olması halinde, mobil veri kullanım miktarını arttırabileceğini iletiyor.
Ortadoğu ve Kuzey Afrika Bölgesi'nde 2014 yılı sonu itibariyle 680 milyon olan mobil abone sayısı, 2020'ye kadar 970 milyona ulaşacak. 2020'de teknolojinin geleceği nokta ile artan mobil aboneliklerin, bölgedeki bağlanabilirliği daha önce görülmemiş seviyelere taşıması bekleniyor. 2014 sonu itibariyle dünyadaki mobil abone sayısının yüzde 10'u, LTE abonelerinin ise yalnızca yüzde 1'i, Türkiye'nin de içinde bulunduğu Ortadoğu ve Kuzey Afrika bölgesine ait.
2020 yılı projeksiyonlarına bakıldığında ise dünyada LTE kullanıcı sayısı 3,7 milyar olması beklenirken, bu kullanıcıların 210 milyonu Ortadoğu ve Kuzey Afrika Bölgesi'nde olacak. Bölgede 2014-2020 yılları arasında mobil veri trafiğinde 14 kat büyüme beklenirken, bu büyüme rakamı dünya genelinde 9 kat olarak öngörülüyor.
Erdem: 3G kullanıcılarının neredeyse yarısı 4G'ye geçmek istiyor
Toplantıda konuşan Ericsson Türkiye Genel Müdürü Ziya Erdem, "ICT sektöründeki dönüşüm tüm dünya genelinde hızlı seyrederken, bu hız Türkiye'de olağanüstü. Geçtiğimiz seneki araştırmalarımızdan 3G kullanıcılarının neredeyse yarısının 4G'ye geçmek istediğini biliyoruz. Aslında bu hız isteği, tamamen kullanıcıların yeni teknolojilere ulaşma isteğinden kaynaklanıyor" dedi.
Kullanıcıların artık sınırsız internet paketleri kullanmak istediğini belirten Erdem, bu kişilerin kapsama ve kalite konularında ise eskiye kıyasla çok daha hassas olduğunu söyledi.
Erdem, buradan hareketle, gelecek dönemde 4.5G'nin Türkiye'de hizmete sunulmasıyla, kullanıcılardan ciddi bir talep oluşacağını ve ileri teknoloji kullanımında diğer ülkelerdeki penetrasyon seviyelerine hızla ulaşılacağını öngördüklerini anlattı.
Genel Müdür Erdem, "Dünyanın en büyük 100 şehrinde LTE alanında açık ara lider olan Ericsson ise, bu alandaki teknoloji ve bilgi birikimi ile Türkiye'nin bu önemli teknoloji evriminin destekçisi olacaktır" diye konuştu.