'2023 hedefimiz 10 milyar dolar ihracat'

Şekerli Mamuller Tanıtım Grubu’nun yeni başkanı Hidayet Kadiroğlu: 2023 hedefimiz 10 milyar dolar ihracat

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - Şekerli Mamuller Tanıtım Grubu’nun yeni başkanı Hidayet Kadiroğlu, sektörün 2023 ihracat hedefinin 10 milyar olduğunu söyledi. Kadiroğlu, “ Öncelikli hedefim Türk şekerleme sektörünün hedef pazarlardaki röntgenini çekmek. Bu sonuca göre yol haritamızı belirleyeceğiz” dedi.

Bu yıl 3 milyar dolar ihracat hedefi koyan Türk şekerleme sektörü, 2023 hedeflerine ulaşmak için çalışmalarını aralıksız sürdürüyor. Şekerli Mamuller Tanıtım Grubu ’nun (ŞTG) yeni başkanı Hidayet Kadiroğlu, sektörün 2023 ihracat hedefinin 10 milyar dolar olduğunu söyledi. 

Dış pazarlarda Türk şekerleme sektörü algısının çok önemli olduğunu söyleyen Kadiroğlu, “Biz şu anda üretiyoruz, dünyaya satıyoruz. Ancak nasıl algılandığımızla ilgili kişisel gözlemin dışında elimizde detaylı ve sağlıklı veriler bulunmuyor. Bu da geleceğe yönelik gerçekçi analiz yapma, sağlıklı yol haritası geliştirme ve algı oluşturmada bizi engelliyor.  Bu yüzden öncelikle hedef pazarlarda Türkiye şekerli mamulleri algısının röntgenini çekmeyi gündem yapmak istiyorum. Çıkacak resme göre de yol haritamızı çizeceğiz” dedi.

Yıllık ortama büyüme yüzde 10

Sektörün ihracat hedeflerine ilişkin bilgiler veren ŞTG Başkanı, “Daha önceden 13 milyar dolar seviyelerinde olan 2023 ihracat hedefimiz, en olumsuz ihtimaller de dikkate alınarak 10 milyar dolar seviyesinde revize edildi. Yıllık ortalama yüzde 10 büyüme ile hedefe kolaylıkla ulaşacağımızı öngörüyoruz. Bu arada ilk hedef olan 13 milyar doların da çok uzak olmadığını vurgulamamız gerekiyor” şeklinde konuştu.
Daha fazla ihracat için İnovatif ve itibar kavramlarının kritik önem taşıdığına dikkat çeken Kadiroğlu, konuyla ilgili şunları söyledi: “İnovatif üretimle katma değeri, markalı ürünlerle de itibarı yükseltmek gerekiyor. Ben bunu ‘2İ’ olarak tanımlıyorum: İnovatif ve itibarlı… Ürün yenilikçi olur  ve markanın da itibarı artarsa bu size yüksek kazanç olarak geri döner. Hacim olarak daha az ihracatla daha fazla gelir elde edebiliriz. Türkiye'de 1 kilogram ihracatın değeri 1,46 dolar seviyesinde. Markalı ekonomiye sahip olan Almanya'da ise bu değer 4,1 dolar. Yani bizim iki katımızdan daha fazla. Türkiye'nin Almanya gibi ihracat portföyüne sahip olması halinde aynı miktarda, yani 90 milyon ton ihracat yapılsa bile ihracatın yaklaşık 350 milyar doların üzerine çıkar ki ihtiyacımız olan şey de bu.”  

Şeker modası başlatacağız

“Günümüzde tüketimi moda akımlarının belirliyor” diyen Hidayet Kadiroğlu, konuyla ilgili şunları söyledi: “İnsanlar izledikleri filmlerden etkileniyorlar. Narnia Günlükleri isimli romandan aynı isimle çekilen filmde bunu biz de bizzat yaşadık, gürdük. Hatırlayacağınız üzere cadı, kahramanları Türk Lokumu ile kandırıyor ve Narnia’ya sahip oluyordu. Filmde Türk lokumu, karşı konulamaz bir kandırma lezzeti olarak algılanıyordu. Söz konusu filmden sonra Türk lokumuna ilgi güncellendi, daha da arttı. Sektörde lokuma yönelik yatırımlar oldu. Bütün bu çalışmalar sonucunda nasıl ki Küba’ya giden puro almadan gelmiyorsa Türkiye’ye gelen de şekerleme almadan gitmeyecek. Diğer bir ifadeyle yerinden ihracat gerçekleştirilecek.” 

Evimize gelen 10 milyon misafirle iletişim kuracağız

Hidayet Kadiroğlu, sektörün mevcut algısını ölçmek için uzaklara gitmenin gereksiz olduğu görüşünde. Kadiroğlu, “Mevcut algımızı yapılacak araştırmalarla belirleyeceğiz. Bunun için uzağa gitmeye de gerek yok. Çünkü Türkiye’ye yılda 40 milyon civarında turist geliyor. Sayısı her geçen yıl artan bu turistler de hemen hemen bizim hedef ülkelerimizden geliyor. Havaalanlarına kamp kurarak böyle bir çalışmayı başlatabiliriz. İstanbul’u da pilot seçebiliriz. İstanbul’a gelen turist sayısının 10 milyonu aştığı dikkate alınırsa bunun geneli yakalamak için yeterli bir sayı olduğu görülebilir. Evimizdeki misafirlerle daha fazla ve etkili iletişim kuracağız” dedi. Şekerleme sektörü için yeni pazarların kritik öneme sahip olduğunun altını çizen Hidayet Kadiroğlu, “Açıkçası sektörümüz geniş bir yelpazede çok çeşitli ürün üretme yetenek ve kapasitesine sahip. Bu da dünya geneline hitap etme şansı veriyor. Bu nedenle şu pazar veya bu pazar demek bir sektör aktörümüz için uygunken diğeri için olumsuz olabilir. Dolayısıyla bizim için tüm dünya pazar” şeklinde konuştu.

Bu konularda ilginizi çekebilir