'2030 yılına kadar yol haritamızı belirledik'

Cumhurbaşkanı Erdoğan: İklim değişikliği ile mücadelede 2030 yılına kadar yol haritamızı belirledik

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Paris'te düzenlenen 21. Birleşmiş Milletler İklim Zirvesi'ne (COP21) katıldı. Erdoğan burada yaptığı konuşmada küresel ısınma sorununa dikkat çekerek, “Küresel iklim değişikliği ile mücadelede 2030 yılına kadar yol haritamızı belirledik” dedi.

Erdoğan Paris anlaşmasına vurgu yaparak, “Adil etkin ve kapsayıcı bir anlaşmanın altına imzamızı atmalıyız” dedi.

'Gelişmiş ülkeler üstlenmeli'

Küresel sıcaklık artışının 2 derecenin altında tutulması için ciddi bir rejim gerektiğini ifade eden Erdoğan, bunun için ‘adil, etkin, kapsayıcı’ bir anlaşmanın altına imza atmanın temel sorumlulukları olduğunu dile getirdi.     

Türkiye’nin 2030’a kadar emisyon artışında yüzde 21’e kadar ‘artıştan azaltım’ sağlamayı hedeflediklerini açıklayan Erdoğan, “Bu doğrultudaki çabalarımız  imkanlarımızı ve alacağımız uluslararası destekler ölçüsünde artarak devam edecektir.” şeklinde konuştu.     

Paris’teki görüşmelerde mutabakata varılması için ‘farklılaşma’ konusunun kesinleştirilmesini isteyen Erdoğan, “Sözleşmenin ‘ortak fakat farklılaştırılmış sorumluluklar’ ilkesinin muhafaza edilmesi gerekiyor. Paris Anlaşması, sözleşmenin eklerinden bağımsız, gerçekçi ve esnek bir sistem getirilmelidir. Paris Anlaşması’nda dengenin sağlanması amacıyla azaltım ve uyum konuları eşit düzeyde ele alınmalı, sağlanacak desteklerle de uygulama güçlenmelidir. Bu konuda asıl sorumluluğu gelişmiş ülkeler üstlenmelidir.” şeklinde konuştu. .