'21. yüzyılın petrolü data olacak'

"Bilişim 500" araştırmasının sonuçlarının açıklandığı törende konuşan Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) Başkanı Tayfun Acarer "21. yüzyılın petrolü 'data' olacak, bizim de buna uygun altyapıları geliştirmemiz lazım" değerlendirmesinde bulundu

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL  - Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) Başkanı Tayfun Acarer, Türkiye'de akıllı telefon üretilmeye başlandığını belirterek, "Bu telefonların ne kadarı Türkiye'de üretiliyor derseniz, bana göre her pozitif sayı sıfırdan büyüktür. Ambalajının burada yapılıyor olması bile benim için önemli" dedi. 

Acarer, İnterpromedya tarafından düzenlenen ve Türkiye'deki bilişim sektörüne ışık tutmayı amaçlayan "Bilişim 500" araştırmasının sonuçlarının açıklandığı törende konuştu. İşletmelerin ticari kaygıları nedeniyle verilerini paylaşmaktan kaçındıklarını söyleyen Acarer, bunun da ölçeklendirmeyi zorlaştırdığını, bu yüzden bu gibi organizasyonları sevdiğini ifade etti. 

Acarer, akıllı telefonların artık Türkiye'de de üretilmeye başlandığını hatırlatarak, "Bu telefonların ne kadarı Türkiye'de üretiliyor derseniz, bana göre her pozitif sayı sıfırdan büyüktür. Ambalajının burada yapılıyor olması bile benim için önemli" değerlendirmesini yaptı. 

Katmadeğer, altyapı, yatırım gibi sektörde yaşanan sorunlara değinen Acarer, "Her şeyden evvel şunu kabul etmeliyiz, bu ülkenin de bir politikası olmalı. 21. yüzyılın petrolü 'data' olacak, bizim de buna uygun altyapıları geliştirmemiz lazım. Data miktarı her geçen gün artacak ve bizim de buna uygun altyapı geliştirmemiz lazım. Buna uygun bir takım yeni teknolojiler var. Kendini bu trende uyduracak işletmeler bunlara ağırlık vermeli. Bu değişime bütün şirketlerin ayak uydurmasını çok önemsiyorum" diye konuştu. 

İnterpromedya Genel Müdürü Murat Göçe de Türkiye'de benzer bir örneği olmayan Bilişim 500'ün sektöre ve katılımcılara birçok yönden fayda sağladığına dikkati çekerek, şunları kaydetti: 

"Bilişim 500 sayesinde şirketler kendi performanslarını ölçme ve rekabetteki yerlerini görme şansı yakalıyorlar ayrıca araştırma, sektör tarafından önemli bir referans kaynağı kabul ediliyor. Özellikle kurumsal şirketlerin satın alma ve bilgi işlem birimleri açısından, Bilişim 500'ün ortaya koyduğu sıralamalar satın alma kararında belirleyici rol oynuyor. Araştırmamızı Türkçe'nin yanı sıra İngilizce de yayımlıyoruz. Bu sayede Bilişim 500, Türkiye'deki bilişim sektörünün büyüklüğüne dair yurtdışında da önemli bir kaynak olarak konumlanıyor. Bu da yurtdışına açılmak ve yurtdışı ortaklıklar kurmak isteyen şirketler için Bilişim 500'ü önemli bir pazarlama aracı haline getiriyor." 

Bilişim 500 araştırma sonuçları 

Bu yıl 15'incisi gerçekleştirilen Bilişim 500 araştırmasının sonuçlarına göre, 300 şirket 2013 yılını büyümeyle kapattı. Yüzde 100'ün üzerinde büyüyen şirket sayısı 19, yüzde 50 ile 99 arasında büyüyen şirket sayısı 56 oldu. Ayrıca bu yıl sıralamaya ilk kez giren 74 şirketin 9'u ilk 100'de kendine yer buldu. 

Araştırma kapsamında Türkiye bilişim sektörünün önümüzdeki yıl yüzde 12 büyüyeceği öngörülüyor. İnterpromedya Pazar Araştırma Grubu I-Research'ün pazar analizlerine göre kamu, finans ve telekom en büyük satın almayı yapan sektörler olarak dikkati çekiyor. 

Kurumsal tarafta veri depolama donanımı, felaket yönetimi, mobil uygulama, kurumsal kaynak planlaması, iş analitiği, sanallaştırma, veri güvenliği, veri merkezi hizmetleri, büyüyen alanlar olarak öne çıkıyor.  

KOBİ'lerin yıllık BT bütçeleri önceki yıllara göre yüzde 50'nin üzerinde arttı. Ancak öncelikli yatırımları arasında halen ilk sırada bilgisayar yer alıyor. İletişim teknolojileri pazarında rekabet, katma değerli servislerle devam ediyor. Akıllı telefon satışları ve internet, iletişim teknolojileri pazarını büyüten unsurlar oldu. 

Bilgi Teknolojileri ana kategorisinde ilk 3'e giren şirketler Teknosa, İndeks Bilgisayar ve Penta olarak sıralanırken, İletişim Teknolojileri ana kategorisinde ilk 3 sırayı Türk Telekom, Turkcell ve Vodafone aldı.