'3 aday televizyonda bir araya gelmeli'

HDP'nin cumhurbaşkanı adayı Demirtaş, seçime girecek olan adayların televizyonda biraraya gelmesi gerektiğini vurguladı

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - Cumhurbaşkanı adayı ve HDP Eş Genel Başkanı Demirtaş, 3 adayın televizyon programına çıkması gerektiğini söyledi. Demirtaş, AB Türkiye Delegasyonu Başkanı Büyükelçi Stefano Manservisi ile görüşmesinin ardından gazetecilere açıklama yaptı.

Gelen bir soru üzerine seçim öncesi 3 cumhurbaşkanı adayının bir araya gelmesi gerektiğini söyleyen Demirtaş,

"Çünkü halkın başkanını seçiyoruz. Halk seçeceği kendi başkanını daha iyi tanıma hakkına sahiptir. Bütün detaylarıyla anlama hakkına sahiptir. Bu da ancak adayları aynı anda karşılaştırabileceği, soruların objektif olarak rahat sorulabileceği bir ortamla mümkün olabilir. Seçime bu kadar kısa bir süre kalmışken, halen halk adayların bazılarını iyi tanımıyorsa, bazı konularda şüpheleri gidermek lazım. Ben buna açık olduğumu belirttim" diye konuştu.

"Gizleyecek bir şeyi olan korkar"

Her türlü soruyu canlı yayında cevaplamaya açık olduğunu ifade ettiğini belirten Demirtaş, şöyle konuştu: "Siyasi düşüncelerimi, gelecek vizyonumuza, nasıl bir Türkiye hayali kurduğumuza dair her şeyi rahatlıkla ifade edebilirim. Kişisel yaşantımızı, servetimizi, geçmişimizi, geleceğimize dair her şeyi tartışmaya açığız çünkü halkın başkanı olmak istiyoruz. Herkesin başkanı olmak istiyoruz. Bu iddia ile yola çıktık gizleyecek, saklayacak herhangi bir şeyi olan ancak halkın huzuruna çıkmaktan korkar. Seçime 10 gün gibi kısa bir süre kaldı halen çağrımı sürdürdüğümü belirtmek istiyorum."

Demirtaş, "Üç aday yerine sadece iki adayın katılacağı bir program olmaz mı?" sorusu üzerine ise "Üç aday olursa anlamlı olur ancak bana göre. Çünkü aynı anda karşılaştırma ve aynı soruları aynı adaylara yöneltmenin bir anlamı yok. Farklı adaylara aynı anda yöneltmek anlamlı olur. Üçünün bir arada olması şüphesiz daha çok seçmen açısından iyi olur" değerlendirmesini yaptı.

"Savaş hazırlığı değil"

Türkiye'de bu kültürün gelişmesi gerektiğini vurgulayan Demirtaş, bir "savaş hazırlığı" yapmadıklarını söyledi. Demirtaş, "Erdoğan ve İhsanoğlu, bizim düşmanımız değil, biz de onların düşmanı değiliz. Bir siyasi rekabet sürdürüyoruz. Ortada haksızlıklar ve antidemokratik bir yöntem var. Bütün bunlar elbetteki eleştirdiğimiz hususlar ama biz 10 Ağustos'ta savaş meydanına çıkmayacağız. Dolayısıyla insani ilişkilerin bile gözardı edildiği siyasi ilişkilerin sıfırlandığı bir ortamda bir arada yaşama kültürü, inancı, demokratik siyaset yapma bilinci gelişmez. Sayın Erdoğan bunun gelişmesine katkı sunmuyor. Bu tavrıyla kamplaşma, kutuplaşmayı derinleştiriyor. O nedenle üç adayın bir arada olup bütün soruları olgunlukla cevaplayabilmesi lazım ki halk bundan sonra bütün seçimlerde adaylardan bunu istesin, beklesin" ifadelerini kullandı.