'453 bin TL ceza kestik'

İstanbul Büyükşehir Belediyesi, ''Bugüne kadar 0-3 saat arası otopark ücreti alan alışveriş merkezlerine toplam 453 bin 509 lira idari para cezası tatbik edilmiştir'' açıklaması yaptı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

 

 
 
İSTANBUL - İstanbul Büyükşehir Belediyesi, Ulaşım Koordinasyon Merkezi (UKOME) kararına rağmen bugüne kadar 0-3 saat arası otopark ücreti alan alışveriş merkezlerine toplam 453 bin 509 lira idari para cezası tatbik edildiğini bildirdi.
Büyükşehir Belediyesi, bir AVM otoparkında otomobilini 2,5 saat park eden ve kendisinden 5 lira otopark ücreti alınan bir vatandaşın durumu Twitter üzerinden Beyaz Masa'ya bildirdiği ve ücret alanlar hakkında idari para cezası uygulandığına ilişkin basında yer alan haberlerle ilgili yazılı açıklama yaptı.
Alışveriş merkezlerinde araçlara otopark için yer ayrılmasının 3194 sayılı İmar Kanunu'nun gereği olduğu hatırlatılan açıklamada, şu ifadelere yer verildi:
''UKOME'nin 30.01.2007 tarihli kararına göre iş merkezleri ve alışveriş merkezlerine gelen araçlardan ilk 3 saate kadar ücret alınmamasına, ilk 3 saatten sonra alınabilecek ücretin ise İstanbul Büyükşehir Belediyesi Tarife Komisyonu'nca belirlenen ücret oranında alınmasına karar verilmiştir. Zabıta Dairesi Başkanlığı Tüketici Hakları Zabıta Amirliği'ne gelen şikayetler yönünde yapılan denetimlerde, alışveriş merkezlerinin büyük bir kısmının otoparkından hiçbir ücret alınmadığı, bir kısmının UKOME kararına göre ücret aldığı, bir kısmının da UKOME kararına aykırı ücret aldıkları görülmektedir. İlgili UKOME kararına uymayan alışveriş merkezlerine, 4077 sayılı Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun'un 12. maddesinin 4. fıkrasına istinaden 2013 yılında uygulanan idari para cezası tutarı 582 TL'dir. Bugüne kadar 0-3 saat arası otopark ücreti alan alışveriş merkezlerine toplam 453 bin 509 lira, 2013 yılı Ocak ayından bugüne ise 35 bin 211 lira idari para cezası tatbik edilmiştir.''