'500 bin tehlikeli iş yeri henüz sözleşme yapmadı'

İstanbul’daki asansör kazası ve iş kazalarına ilişkin önemli açıklamalar yapan Çelik, 500 bin tehlikeli iş yerinin henüz iş güvenliği sözleşmesi yapmadığını, işi ucuza yaptırmak için çalışanların köleleştirerek güvenliğin ikinci plana atıldığını söyledi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA - Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, İstanbul’da yaşanan asansör kazası ve iş kazalarıyla ilgili çok önemli açıklamalar yaptı. İş Sağlığı ve Güvenliği Sözleşmesi yapma zorunluluğu bulunan 500 bin tehlikeli ve çok tehlikeli iş yerinin henüz sözleşme yapmadığını belirten Çelik, son dönemde artış gösteren iş kazaları için, "Neden oluyor bu işler? Çok açık ve net bunu görüyoruz, üretim zorlaması var. Siz işi daha ucuza yaptırmak için taşeronluk sistemini acımasız bir şekilde kullanarak, insanları, çalışanları adeta köleleştirerek bir uygulama içerisine girerseniz, burada maliyetin getirdiği baskılardan dolayı, çok kazanma hırsıyla bütünleşen bu anlayış, ister istemez güvenliği ikinci derecede bırakmaktadır." dedi

Çelik, şunları kaydetti:

"Bir yer, eğer tümden anahtar teslim, bir başkasına inşa için verilmişse sorumlu olan anahtar teslim o işi alandır. Yer sahibinin, arsa sahibinin burada bir kusuru söz konusu değil. Binayı TOKİ yapıyorsa sorumluluk TOKİ'nindir, orada bulundurması gereken teknik tüm elemanları orada bulundurmak durumunda, o sorumluluktan TOKİ kaçamaz ama eğer siz bunu anahtar teslim bir başkasına, arsa sahibi olarak vermişseniz, o sorumluluk onu alan ve yapan firmadadır."

Çelik, İstanbul'daki asansör kazasına ilişkin, "Bizzat asansörden sorumlu olan insanlar, yetkililer var. Bizzat inşaatın teknik inşasından sorumlu görevliler var ve bunların ortasında bu olay meydana geliyor. Burada, şunu sormamız gerekiyor, önce can mı mal mı? Türkiye, bu kararı vermek durumundadır. Çağdaş ülke olacaksak 'can mı mal mı' noktasındaki kararımızı netleştirmemiz gerekiyor" diye konuştu.

İş kazalarında son dönemde gözlenen artışın üretim zorlaması ile bağlantısı bulunduğuna dikkati çeken Çelik, şöyle devam etti:

"Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Çelik: "(Son dönemdeki iş kazaları) Neden oluyor bu işler? Çok açık ve net bunu görüyoruz, üretim zorlaması var. Bunun yanında maliyet zorlaması var. Siz işi daha ucuza yaptırmak için taşeronluk sistemini acımasız bir şekilde kullanarak, insanları, çalışanları adeta köleleştirerek bir uygulama içerisine girerseniz, burada maliyetin getirdiği baskılardan dolayı, çok kazanma hırsıyla bütünleşen bu anlayış, ister istemez güvenliği ikinci derecede bırakmaktadır."