'7 milyon kişiye istihdam sağladık'

Başbakan Davutoğlu, '2007'den bu yana 7 milyon kişiye ilave istihdam sağladık" açıklamasında bulundu

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Başbakan Ahmet Davutoğlu, "Krizin başladığı 2007'den bu yana bir çok ülke istihdam kayıpları yaşarken, biz takriben 7 milyon kişiye ilave istihdam sağladık" dedi.

Davutoğlu, Dolmabahçe'deki Başbakanlık Ofisi'nde Türkiye'de yatırımı bulunan yabancı sermayeli firma temsilcileriyle bir araya geldi. 

Yabancı yatırımcılarla yaptığı bu ilk toplantının son olmayacağını dile getiren Davutoğlu, yatırımların Türkiye'de hem kapsam hem de mahiyet ve çap olarak genişlemesinin ülkenin önemli hedeflerinden, kendilerinin de en önemli kalkınma araçlarından biri olduğunu vurguladı. 

Türkiye'nin 24 çeyrek üst üste büyüdüğünü ifade eden Davutoğlu, "Küresel krizden çıkışla birlikte 24 çeyrek üst üste büyüdük. Dünya ekonomisinin daraldığı, küçüldüğü bir dönemde bu çok büyük bir başarıdır. Kriz sonrası 2010-2014 yılları arasındaki ortalama yıllık büyüme oranımız ise 5,4. Krizin başladığı 2007'den bu yana bir çok ülke istihdam kayıplarını yaşarken, bu sebeple çok ciddi sosyal çalkantılar, siyasi krizler içine girerken biz 6,9 milyon, takriben 7 milyon kişiye ilave istihdam sağladık. Avrupa'da bunu gerçekleştirebilen herhangi bir ikinci ülke yok. 

"Vaatlerimizin yüzde 60'ını gerçekleştirdik"

Reform hükümeti olduklarını dile getiren Davutoğlu, "Vaatlerimiz ve reformlarımız bağlamında ilk üç aylık vaat ettiğimiz, planladığımız vaatlerimiz ve reformlarımız arasında vaatlerimizin yüzde 60'ını gerçekleştirmiş ya da Meclis'e sevk etmiş durumdayız. Üç ay sonunda bu rakam yüzde 100 olacak. Reform paketlerinin yüzde 30'unu Meclis'e sevk ettik. Biraz önce toplantı esnasında Ar-Ge reform paketini de Bakanlar Kurulunun imzasının tamamlanmasına müteakip bizzat imzalayarak hafta sonuna kalmadan, yurtdışına çıkmadan Meclis'e sevk ettim. Bu reformlar konusundaki kararlılığımızı gösteren husus" diye konuştu. 

"Türkiye her zaman ekonomik cazibe merkezi olmuştur"

Ahmet Davutoğlu, Türkiye'nin Afrika, Asya ve Avrupa'nın ortasında her zaman ekonomik cazibe olduğunu belirterek, zor bir coğrafyada yer alan Türkiye'nin, çevresinde çok ciddi istikrarsızlıklar olduğunu kaydetti. 

İpek Yolu'nun buradan geçtiğini, bütün büyük medeniyetlerin burada kurulduğunu, bu coğrafyanın hakkını vermeye devam edeceklerini anlatan Davutoğlu, eski İpek Yolu kervanlarının yerini enerji hatlarının, kervansarayların yerini de lojistik merkezlerinin aldığını, Türkiye'nin ise bu coğrafyanın ve Afro-Avrasya'nun merkez ülkesi olduğunu söyledi. 

"2016 yılı çok daha iyi bir yıl olacak"

Başbakan Ahmet Davutoğlu, ekonomiyle ilgili iyi haberlerin gelmeye devam ettiğini belirterek, "Ekim ayında sanayi üretimi bir önceki yılın aynı aynı göre yüzde 4,6 oranında önemli bir artış gösterdi. 2005 yılından bu yana en yüksek seviyeye ulaştı. Kasım ayı endeksi de önceki yılın aynı ayına göre yüzde 3,5 oranında artış gösterdi. 2016 yılı inşallah çok daha iyi bir yıl olacak, bereketli bir yıl olacak" dedi. 

Davutoğlu, Türkiye'de son 1 yıl içinde yaklaşık 1 milyon kişiye istihdam sağlandığını kaydederek, AK Parti hükümetleri döneminde istihdam edilen kişi sayısının yanı sıra istihdam oranlarının da artığını, 2007'de yüzde 40,4 olan istihdam oranının, Eylül 2015'te yüzde 46,8 seviyesine ulaştığını bildirdi.