'Ağır taşıtlar tamamen 3. Köprü'yü kullanacak'

Ulaştırma Bakanı Arslan, 3 köprü ve bağlantı otoyollarındaki çalışmaların tamamlandığını ve açılışa hazır olduğunu belirterek, ağır taşıtların tamamen yeni köprüyü kullanması için çalışma yapıldığını açıkladı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan, Yavuz Sultan Selim Köprüsü'nü ziyaret ederek yetkililerden bilgi aldı. 

Bakan Arslan, burada gazetecilere yaptığı açıklamada, köprü ile birlikte ana aks olarak bitirilen 95 kilometrelik bağlantı otoyollarının ve 215 kilometreye tamamlanan bağlantı yollarının 26 Ağustos’ta Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, TBMM Başkanı İsmail Kahraman, Başbakan Binali Yıldırım ve yurt dışından misafirlerin katılımıyla açılacağını söyledi.

Köprü için 36 ay öngörüldüğünü ancak 27 ayda bitirildiğini dile getiren Arslan, bunun rekor sürede bitirilen devasa bir proje olduğunu aktardı.

Arslan, projenin maliyetinin 8,5 milyar TL olduğunu kaydederek, bu büyüklükteki bir projenin 27 ayda bitirilmesinin sadece Türkiye açısından değil dünya açısından da rekor olduğunu bildirdi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın, Başbakan Yıldırım'ın ve kendisinin projeyi baştan beri takip ettiğini, incelemelerde bulunduğunu ve projeyle ilgili açıklamalar yaptığını anımsatan Arslan, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Bugün tekrar güzergahta incelemelerde bulunduk. Geldiğimiz nokta şu ki; artık peyzajın son aşamaları ve temizlik hariç köprü ve otoyollar tamamen bitmiş durumda. Bir-iki gün içerisinde temizliği de bitirmiş olacağız. En geç salı günü temizlik dahil bütün çalışmalar bitmiş olacak. Cuma günü 26 Ağustos'ta ülkemizin gurur projesini ülkemizin hizmetine vermiş olacağız."

Arslan, toplamda 8 şeritli kara yolu ve 2 şeritli demir yolu olan köprünün 59 metre genişliğiyle dünyada ilk olduğunu belirterek, 322 metrelik kule yüksekliğinin de dünyada ilk olma özelliği taşıdığını aktardı.

'17-18 katı ağaç dikilecek'

Arslan, köprünün yap-işlet-devret modeliyle kamu kaynağı kullanılmadan yapıldığını anımsattı.

Köprünün İstanbul'a ve çevreye zararı olup olmadığına dair çok konuşulduğundan bahseden Arslan, şu ifadeleri kullandı:

"İstanbul'un ağır vasıtalardan kaynaklı yükünü alarak özellikle emisyonu azaltacağız ve tarihi dokusuyla dünyanın göz bebeği, başkenti olan İstanbul'un hem trafik yükünü hem çevrecilik anlamında zararlı yüklerini üzerinden alacağız. Orman ve Su İşleri Bakanlığımız ve Orman Genel Müdürlüğümüz ile birlikte süreci başından sonuna titiz bir şekilde takip ettik. Yaklaşık 300 bin ağaç başka yerlere aktarıldı. Buna karşılık bu projede şu an 2,5 milyon ağaç dikmiş durumdayız. Ancak günde 10 bin ağaç daha dikiyoruz ki bununla birlikte proje güzergahında 5 milyon 100 bin ağaç dikeceğiz. Yani aktarılan ağaçların yaklaşık 17-18 katı."

Arslan, bu projelerin sadece bürokratların ve şirket sahiplerinin gayretiyle olmadığını dile getirerek, projelerin Türk mühendisinin, teknikerinin, teknisyenin, işçisinin katkısıyla, alın ve akıl teriyle ortaya çıktığını anlattı.

'Pastadan ülkemize düşen payı almak istiyoruz'

Türkiye'nin büyük projeleri yapmaya alıştığını aktaran Arslan, Anadolu gibi Avrupa'dan Asya'ya geçiş hattı olan coğrafyayı kesintisiz ulaşım güzergahı haline getirmek istediklerini söyledi.

Arslan, Anadolu'yu Asya'dan Avrupa'ya kesintisiz ulaşımın her türünde koridor haline getirmek istediklerini kaydederek, bu coğrafyada yaklaşık 3 saatlik uçuşla 1,5 milyar insana erişilebildiğini aktardı.

Bakan Arslan, "Bu insanların yılda oluşturduğu ticaret hacmi 31 trilyon dolar. Bu hacim gerçekleşirken yılda 75 milyar dolarlık bir taşıma potansiyeli var. İşte bütün büyük projeleri yaparken 31 trilyon dolarlık ticaret pastasından ulaştırma projelerimiz marifetiyle ülkemize düşen payı almak istiyoruz." ifadelerini kullandı.

Projenin devamında etüt çalışmalarını yaptıkları demir yolunun Akyazı'dan başlayarak köprü marifetiyle Üçüncü Havalimanına bağlanacağını belirten Arslan, Halkalı'dan Kapıkule'ye giden uluslararası hızlı tren koridoruna bağlayacaklarını bildirdi.

Ücretsiz olacak mı?

Arslan, "Osman Gazi Köprüsü Ramazan Bayramında bedava olmuştu. Burası da Kurban Bayramına yetişiyor. Burası ücretsiz olacak mı?" şeklindeki soru üzerine Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın isteği ve ilgili şirketin kabulü ile Osman Gazi Köprüsü'nün bayram boyunca ücretsiz olduğunu hatırlattı.

Üçüncü köprünün açılışından bayram sonuna kadar ücretsiz olmasının mümkün olmadığını kaydederek, Erdoğan'ın vatandaştan yana sürpriz yapmayı sevdiğini, ücretsiz olmasıyla ilgili bir talebi olması durumunda bunun değerlendirileceğini aktardı.

Arslan, geçiş ücretine ilişkin bir soru üzerine şu bilgileri verdi:

"Özellikle uluslararası bir proje olması ve finansmanının ağırlıkla yurt dışından temin edilmesi hasebiyle dolara endeksli bir sözleşme hazırlamıştık. Sözleşmemiz 3 dolar + KDV'dir otomobillerin geçiş ücreti. Yıllara sari olarak da dolardaki eskalasyon da dikkate alınmaktadır. İhale sürecinden bugüne geldiğimiz zaman köprünün geçiş ücreti 1 Ocak'taki dolar kurulu esas alınır ve 1 yıl boyunca geçerli olur. Dolayısıyla 26 Ağustos'ta uygulayacağımız ücretler 1 Ocak 2016 tarihindeki dolar kuru esas alınarak hesaplanmıştır. O da 9 lira 90 kuruştur. Bu ücrette herhangi bir değişiklik olması söz konusu değildir. 

Büyük araçlara gelince de araçların büyüklüklerine ve akslarına bağlı olarak sözleşmede hangi araçların otomobil ücretine bağlı olarak hangi eşdeğer ücrete geçeceği belirlenir. 4 akslı ağır vasıta dediğimiz kamyonlar için bugün itibarıyla 21 lira 29 kuruşa tekabül etmektedir. Bütün baz alınan nokta otomobiller için alınan ücret ve ona bağlı olan katsayılardır."

'Ağır taşıtların buradan geçmesi zorunlu olacak'

Arslan, ağır vasıtaların Fatih Sultan Mehmet Köprüsünden geçip geçemeyeceğine dair bir soruya karşılık, sözlerini şöyle sürdürdü:

"İstanbul gibi tarihi bir kentin üzerindeki yükün azaltılması gerektiğini hep söyledik. Bunun da olmazsa olmazı ağır vasıtaların tamamen Üçüncü Köprüyü kullanma zorunluluğu getirilmesidir. İstanbul Büyükşehir Belediyemiz ile şu an o çalışmalarımızı yapıyoruz. UKOME onun kararını alıyor. Ağır vasıtalar Yavuz Sultan Selim Köprüsünü kullanmak zorundadırlar, kullanacaklar. Her ne kadar mesafe biraz uzuyor gibi gözükse de FSM'de yaşanılan trafik sıkışıklığını ve bundan kaynaklı zaman ve yakıt kaybını düşündüğünüz zaman burası onlar açısından avantajlı olacak."

Arslan, ağır taşıtların köprüyü kullanamadıkları saatlerde bir yerlerde beklediklerini ve buralarda trafik sıkışıklığı oluşturduklarını kaydederek, bunun da engellenmiş olacağını söyledi.

"Tüm ağır vasıtalar bu köprüyü 7 gün 24 saat hiçbir saat kısıtlaması olmadan kullanabilecekler. 26 Ağustos itibarıyla ağır vasıtalar kesinlikle İkinci Köprüyü kullanamayacaklar, bu köprüyü kullanmak zorundalar" diyen Arslan, araçların bu köprüye yönlendirilmesiyle diğer köprülerdeki trafiğin hafifleyeceğini, her iki yakada da trafiğin rahatlanacağını bildirdi.

'Bağlantı yolları ücreti kilometre başına alınacak'

Arslan, köprünün isminin değişip değişmeyeceğine ilişkin tartışmaların yeniden gündeme geldiğine dair bir yorum üzerine, "Nasıl ki Hacı Bektaş-ı Veli bizim bir değerimizse Yavuz Sultan Selim de bizim bir değerimiz. Buna hiç kimsenin şüphesi olmasın. Biz ayrışmanın değil gerçeklerimizi ve değerlerimizi bugüne taşıyarak kardeşliği pekiştirmenin peşindeyiz." diye konuştu.

Bakan Arslan, "Biz, bu dediğinizden hareketle yola çıkarsak ayrıştırmanın sebebi oluruz. Tam tersine herkesi kucaklayarak bu coğrafyada bin yıl süren kardeşliği pekiştirmek istiyoruz." dedi.

Bağlantı yollarının ücretine ilişkin bir soruya karşılık Arslan, ücretin kilometre başına 8 cent olduğunu kaydetti. Arslan, "Dolayısıyla köprü dahil devamında hangi kavşaktan çıkarsa oradaki mesafeye bağlı olarak köprü ücretine kilometre çarpı 8 cent eklenecek. Ona göre otomatik hesaplama yapılacak. Mesafeye endeksli biraz." ifadelerini kullandı.

Arslan, bağlantı yollarının hazır olduğunu kaydederek, Avrupa Yakasında Odayeri'nden ve Mahmutbey Gişelerine kadar bütün bağlantı yollarının tamamlandığını, Anadolu Yakasında ise Riva, Çamlık, Paşaköy ve Kurtköy'den çıkış ve girişlerin mümkün olduğunu bildirdi.