'Akıllı tahta'lar Şubat'ta sınıflarda

FATİH Projesi kapsamındaki akıllı tahta ihalesinin ilk fazını kazanan Vestel, 85 bin akıllı tahtadan 200'ünü Şubat'ta sınıflara yerleştirecek.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME
İSTANBUL - Fırsatları Artırma ve Teknolojiyi İyileştirme Hareketi (FATİH) Projesi kapsamındaki etkileşimli dijital tahta (akıllı tahta) ihalesinin ilk fazını kazanan Vestel, akıllı tahtaları Şubat ayından itibaren sınıflara yerleştirecek.
İhalenin ilk fazında 339 milyon 525 bin liralık teklif veren Vestel, 85 bin adet etkileşimli dijital tahtanın üretimini üstlendi.
Vestel Şirketler Grubu İcra Kurulu Başkanı Ömer Yüngül, düzenlenen basın toplantısında, Vestel olarak önceki yıllarda yaptıkları LCD modül yatırımı ve ARGE çalışmaları sayesinde akıllı tahta için gerekli teknolojiye ve üretim kapasitesine sahip olduklarını ifade ederek, buradan yola çıkarak akıllı tahtayı ürettiklerini ve geçen yılki CEBIT fuarında tanıttıklarını hatırlattı.
85 bin akıllı tahtadan 200'ünün şubat ayında sınıflara yerleştirileceğini, geri kalan tahtaların da 8 ay içinde sınıflardaki yerini alacağını kaydeden Yüngül, "Vestel akıllı tahta ile eğitimde fırsat eşitliğine büyük katkı sağlayacağız. Edirne'den Van'a tüm öğrencilerimiz aynı bilgi ve verilere aynı imkanlarla kavuşacak" dedi.
"İhracat tutarını artırmayı hedefliyoruz"
Yüngül, Japonya, Kanada, İngiltere, Azerbaycan ile bazı Ortadoğu ve Avrupa ülkelerine ürün gönderdiklerini belirterek, ürünün yurt dışında ilgi görmesini ve ihracat potansiyeliyle ekonomiye katkı sunmasını beklediklerini, ihracat tutarını artırmayı hedeflediklerini söyledi.
Bu tür ürünlerin 2008 yılındaki pazar büyüklüğü 1,5 milyar dolar iken, şu anda 20-25 milyar dolar olduğunun tahmin edildiğini aktaran Yüngül, bu alanda önemli potansiyel olduğunu kaydetti.
Yüngül, bu iş için ayrı bir çağrı merkezi kurduklarını, gelebilecek bütün sorularla ilgilenileceğini bildirdi.
"Tablet ihalesine de katılacağız"
FATİH Projesi kapsamındaki tablet ihalesinin 3 ay içinde yapılacağına değinen Yüngül, bu konuda da hazırlık yaptıklarını, ihaleye katılacaklarını, proje kapsamında yapılacak ihalelere gireceklerini belirtti.
Yüngül, soruları yanıtlarken, yaptıkları her ürün için patent aldıklarının altını çizerek, "Patenti mecburen bakanlığa verdik. İhalede 2 Türk firmasının çekişmesine şahit olduk. Patentle ilgili avantajımız olsa ne başka Türk firması ne de Çinli firma ihaleye girebilirdi. Patenti devretmesek problem olurdu. İhracat için patent ücreti istenirse ödeyeceğiz. Devlet de herhalde 'ihracat yapacak bir Türk firmasından patent parası alayım' demez" diye konuştu.
Tablet konusunda işbirliklerine hazır olduklarını ifade eden Yüngül, akıllı tahta ihracatına konusunda 2015 yılı için 150 milyon dolarlık hedefin "ufuklarını daralttığını" dile getirerek, İngiltere'de düzenlenen fuarda bu hedefi çabuk yakalayacaklarını gördüklerini söyledi.
Yüngül, akıllı tahtanın fiyatındaki yerlilik oranını yüzde 55-60 olarak açıkladı. Yüngül, modül için 50 milyon doların üzerinde, sadece akıllı tahta için 20 milyon doların üzerinde yatırım yapıldığını bildirdi.
Bu konularda ilginizi çekebilir