'Altın Omurga'da 24'ü doktor, 37 kişi gözaltında

İddiaya göre medikal firmaları, doktorlar ve özel hastaneler, SGK'yı zarara uğrattı

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

 

İSTANBUL - İstanbul'da düzenlenen ilaç ve medikal malzeme yolsuzluğu operasyonunda gözaltına alınarak adliyeye gönderilen 24'ü doktor 37 kişinin, ''Sosyal Güvenlik Kurumunu (SGK) zarara uğratmak suretiyle nitelikli dolandırıcılık suçunu işledikleri'' iddia edildi.

İstanbul Mali Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğünden yapılan açıklamaya göre, medikal firma sahipleri ve çalışanlarının, özel ve kamu hastanelerinde görev yapan bazı doktorlar ve SGK'da fatura onay biriminde çalışan bir doktor ile ''yüksek miktarlı faturaların kesintisiz bir şekilde ödenmesini sağlamak suretiyle SGK'yı 2006 yılından beri zarara uğrattıkları'' tespit edildi.

Bu tespitin ardından Büyükçekmece, Gaziosmanpaşa, Maltepe, Üsküdar, Küçükçekmece, Bakırköy, Bahçelievler, Güngören, Tuzla, Kartal, Bayrampaşa, Ümraniye, Kadıköy, Beşiktaş, Fatih, Şişli ve Beykoz ilçeleri ile Ankara'da tespit edilen 47 farklı adrese düzenlenen operasyonda 41 kişi gözaltına alındı. Gözaltına alınanlarla birlikte 7 adet bilgisayar kasası, 6 adet diz üstü bilgisayar ve gayri resmi para kayıtlarının tutulduğu tespit edilen çok sayıda ajanda ile not defterine el konuldu.

Gözaltına alınanlardan 4'ü emniyetten savcılık talimatıyla serbest bırakılırken işlemleri tamamlanan 24'ü doktor 37 şüpheli, ''Suç işlemek amacıyla örgüt kurmak'', ''teşekkül halinde kamu kurumunu zarara uğratmak suretiyle nitelikli dolandırıcılık'', ''görevi kötüye kullanmak'', ''resmi belge niteliği taşıyan özel belgede sahtecilik'' suçlamalarıyla Üsküdar Adliyesi'ne gönderildi.

Bu arada, emniyet tarafından basın mensuplarına dağıtılan örgütün çalışma şemasında, operasyonun adının ''Altın Omurga'' olarak nitelendirildiği gözlendi.

Anlaşmalı hastanede ameliyat

Emniyet yetkililerinden alınan bilgilere göre, 4 farklı medikal firmasının karıştığı dolandırıcılık ve yolsuzluk olayında, özel hastanelerde ameliyat yapması yasak olan kamu hastanelerinde görevli beyin cerrahlarının, kendilerine gelen hastaları medikal firmaların anlaştığı özel hastanelere yönlendirerek burada ameliyat yaptıkları tespit edildi.

Doktorların, kamu hastanelerinde ihale ile alınan medikal malzeme ve ilaçları, özel hastanelerde istedikleri firmadan yüksek fiyatlara satın aldıkları ve bunları SGK fatura onay bölümünde görevli doktora rahatça onaylatarak SGK'yı zarara uğrattıkları öne sürüldü.

3 yıldır yürütülen soruşturmada Üsküdar Cumhuriyet Savcılığı tarafından belirlenen ve 3 doktordan oluşan bilirkişi ekibinin, 10 bin hastanın dosyasında yaptığı inceleme sonucu tespit edilen dolandırıcılıkta, cerrahi işleme gerek olmayan hastalara ameliyat yapıldığı, bazı hastalara gerekmediği halde fiyatları 1000 ile 10 bin lira arasında değişen ''Servikal disk protezi'', ''omurilik kafesi ve vidası'' gibi medikal malzemelerin takıldığı tespit edildi.

'Doktorlar pay alıyor' iddiası

Soruşturmada, medikal firmaların kamu hastanelerinde görevli doktorlara kendi firmalarıyla çalışmaları karşılığında belli paralar ödediğinin de tespit edildiği bildirildi. Bir medikal firmasının satış yaptığı ilçedeki beyin cerrahının kendilerinden malzeme almasını sağlamak üzere doktorlara hediyeler, tatiller ve rüşvet ödemeleri için yıl boyunca 930 bin TL harcama yaptığı öne sürüldü.

Özel hastanelerde ameliyat yapamayan kamu hastanelerinde görevli doktorların, gerçekleştirdikleri ameliyatlarda kullandıkları malzemelerden yüzde 10 ile 25 arasında komisyon aldıkları, özel hastanelerde gerçekleştirdikleri ameliyatların ardından tutulan raporlara da özel hastane doktorlarının ameliyatı kendileri gerçekleştirmiş gibi imza attıkları ve imza başına özel hastane doktorlarının medikal firmalarından 500 ile 1000 TL arasında rüşvet aldıkları belirtildi.

SGK'yı dolandırmak suretiyle zarara uğrattıkları tespit edilen 4 medikal firmasının 3 yıl boyunca 30 bin hastaya satış yaptığı ve bunların SGK fatura onay biriminde görevli S.K tarafından onaylandığı tespit edildi.

Polisin takibi sonucu SGK'da görevli doktor S.K'nın medikal firmalarından rüşvet aldığı kamera ile tespit edildi. Kendi üzerine bir mal varlığı bulunmayan S.K'nın son 3 yılda 3 ev satın aldığı ve İzmir'de bir villa inşa ettirdiği tespit edildi.

Operasyonda gözaltına alınan bazı doktorların banka hesaplarında 500 bin ile 1 milyon TL arasında kaynağını açıklayamadıkları para bulundu.

Öte yandan, Üsküdar Adliyesi'ne getirilen şüphelilerin görüntülerinin alınmasına izin verilmedi.