'Asrın projesi'nde kritik gün

"Türkiye'den KKTC'ye Su Temini Projesi" kapsamında deniz altından boruyla getirilen suyun yönetimi konusunda, KKTC tarafından hazırlanan ileri istişare önerileri, bugün Ankara'da görüşülecek.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

"Asrın projesi" olarak adlandırılan çalışma kapsamında, suyun yönetimi konusundaki pürüzlerin giderilmesi için KKTC Hükümeti'ni temsilen Maliye Bakanı Birikim Özgür, Ekonomi, Sanayi ve Ticaret Bakanı Sunat Atun, Tarım, Doğal Kaynaklar ve Gıda Bakanı Erkut Şahali ile Bayındırlık, Çevre ve Kültür Bakanı Kutlu Evren, Ankara'da temaslarda bulunacak.

Tarafların uzlaşması halinde ortaya çıkacak hükümetler arası anlaşma, imza aşamasına gelecek.

Ziyaret öncesi Ercan Havalimanı'nda açıklama yapan Bakan Özgür, su konusunda bugüne kadar yaşanan süreç hakkında bilgi verdi.

Projenin artık son aşamaya geldiğini ifade eden Özgür, suyun dağıtımı konusunda kamu-özel ortaklığı şeklinde geliştirilen modelin detaylarına ilişkin iki ülke arasındaki istişarenin sürdüğünü belirtti.

Özgür, KKTC Hükümeti'nin, 7 Nisan 2015'te Türkiye'nin sunduğu hükümetler arası anlaşma taslağı üzerindeki çalışmayı tamamlamasının ardından, iki ülke teknik heyetlerinin 24 ve 25 Aralık'ta anlaşmanın detaylarını konuştuğunu hatırlattı.

Ortaya çıkan metni imzalayacak Başbakan Ömer Kalyoncu'nun Türkiye'ye istişare amaçlı öneriler sunma ihtiyacı hissettiğine işaret eden Özgür, hazırlanan önerilerin geçen hafta Türkiye'ye sunulduğunu kaydetti. Özgür, bugün ve yarın yapılacak teknik heyet toplantılarında Türkiye'nin önerilere vereceği cevabı ele alacaklarını söyledi.

58665.jpg

"Su bi̇rkaç hafta i̇çi̇nde çeşmelerden akmaya başlayacak"

Bakan Özgür, Kıbrıs Türk tarihinin en büyük projesi olarak nitelendirdiği projenin artık son aşamaya geldiğini, birkaç hafta içinde suyun çeşmelerden akmaya başlayacağını vurguladı.

Kendilerini çok ciddi bir iş yükünün beklediğini, bunun bilincinde olduklarını dile getiren Özgür, "Teknik şartname hazırlanacak. Belediyelerle birlikte nerelerde, ne gibi altyapı yatırımlarının hayata geçirilmesi konusu kararlaştırılacak. Bir ihale süreci hayata geçirilecek. Bütün bunlar bizim hükümetimiz tarafından yürütülebilecek esaslı işlerdir diye bakıyoruz" diye konuştu.

Bakan Şahali de taraflar arasında karşılıklı anlayış birliğinin olduğunu belirtti.

Türkiye'den gelen suyun tarımsal amaçlı kullanımının da ele alınması gerektiğini söyleyen Şahali, bunun mümkün olabilmesi için de mevcut kaynakların doğru yönetilmesinin önemine işaret etti.

Şahali, suyun mevcut ve muhtemel tarımsal alanlarda en etkin ve verimli şekilde kullanılmasını sağlayacak yapılanmaya ihtiyaç olduğunu anlattı.

İlk görüşme saat 10.00'da

Öte yandan, ilk görüşme saat 10.00'da Ankara'da Maliye Bakanlığında yapılacak. Teknik çalışmanın ardından toplantılar öğle yemeğinde devam edecek.

Heyetlerin akşam saatlerinde ise Türkiye'nin Kıbrıs işlerinden de sorumlu Başbakan Yardımcısı Tuğrul Türkeş ile yemekli toplantıda bir araya gelmesi bekleniyor.