'Bahçeli hükümette bulunmama fikrini tekrar etti'

Başbakan Davutoğlu, "Bahçeli hükümette bulunmama fikrini tekrar etti" dedi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Koalisyon görüşmelerinin ikinci gününde MHP heyetiyle görüşen Başbakan Davutoğlu, Bahçeli'nin hükümette bulunmama kararını tekrar ettiğini açıkladı.

AK Parti Genel Başkanı ve Başbakan Ahmet Davutoğlu, koalisyon görüşmeleri kapsamında MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli ile bir araya geldiği toplantının ardından AK Parti Genel Merkezi'nde basın toplantı düzenledi. 

Davutoğlu şöyle konuştu:

"Olumlu bir atmosfer vardı başından sonuna kadar geçerliydi. Sayın Bahçeli de kendi tutumlarını son derece açık yürekli ve şeffaf bir değerlendirmede bulundu. Kendi yaptığımız çalışlmaları sundum teşekkür etti.

7 Haziran itibaren dile getirdiği gibi hükümet ortaklığı içinde olmayacaklarını yine dile getirdiler. Başarı dilkelerinden sonra hükümet ortaklığı konusunda çalışma yapmamak düşünesi içinde olduklarını söylediler. Saygı gösterdiğimiz bir görüştür.

Bundan sonraki görüşmeler çerçevesinde hem arkadaşlarımız arasında, hem ihtiyaç duyulması halinde Sayın Bahçeli'yle bayram sonrasında ikinci bir görüşme için de tekrar bir araya gelme imkanımız var. Bunun da her an gerçekleşebileceği konusunda da mutabık kaldık."

AYM'nin dershaneler kararı

Başbakan Davutoğlu, Anayasa Mahkemesinin dershanelerle ilgili kararına ilişkin soru üzerine, gerekçeli, detaylandırılmış çerçevenin kendilerine de kamuoyuna da ulaşmadığını söyledi.

Gerekçeli karar açıklandığında gerekli değerlendirmeleri yapacaklarını vurgulayan Davutoğlu, şunları kaydetti:

"Ulaştığı zaman değerlendirmelerimizi yapacağız. Anayasa Mahkemesi kararının gerekçeli yayınlanması sonrasında alacağımız tedbirler hususunda kimsenin tereddüdü olmasın. Bu anlamda boşluk olmaması için gayret sarf edeceğiz. Türkiye'de eğitim politikalarını belirleme hakkı, yetkisi, sorumluluğu siyasi iradeye aittir. Gerek yasal çerçeve gerek Türkiye'deki güçler ayrılığı esasına göre dış politika, ekonomi politikaları, sosyal devlet politikalarını yönetmek nasıl halkın seçtiği hükümetlerin uhdesinde ise eğitim politikalarını belirleme de halkın seçtiği hükümetlerdedir. Eğitim politikalarının ne olacağına karar verecek makam yürütme erkidir."

Dershanelere ilişkin kararlı tutumlarında değişiklik olmadığına dikkati çeken Davutoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Bugünlerde bu tip kararlardan hareketle kimse tekrar Türkiye'de yürütme erkinin sorumluluğunu taşıdığı konularda farklı tavırlar alınabileceği gibi bir vehme kapılmamalıdır. Hukuka saygımız var, Anayasa Mahkemesinin gerekçeli izahını, çerçevesini göreceğiz ama bu konulardaki kararlı tutumumuzda da bir değişiklik olmadığını ifade etmek isterim."