'Balık yemeyin' diyemeyiz

"30 taneden 11'inde ağır metal çıktı diye, 'balık yemeyin' diyemeyiz"

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

İSTANBUL - İstanbul Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Gülşen Altuğ, "30 balık tanesinden 11'inde ağır metal çıktı diye, 'balık yemeyin' diyemeyiz" değerlendirmesini yaptı.
Marmara Belediyeler Birliği'nden yapılan açıklamaya göre, Marmara Denizi'nin kirlilikten arındırılması, korunması ve belediyelerin sorumlulukları yönündeki çalışmaların ele alındığı "Derdimiz, Değerimiz, Denizimiz: Marmara" çevre sempozyumunun Bilim Kurulu üyeleri bir araya geldi.
Toplantıda, Marmara Belediyeler Birliği'nin çevre çalışmaları konuşuldu.
 
Bilimsel çalışmalar için 30 balık tanesiyle hareket edemeyiz'
İstanbul Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Gülşen Altuğ da toplantıda, Marmara Denizi'nde avlanan balıkların bir bölümünde ağır metal kalıntısı bulunduğu iddialarına değindi.
Açıklamada görüşlerine yer verilen Altuğ, Japonlar'ın yılda ortalama kişi başı 70 kilo balık tükettiğini ifade ederek, şunları kaydetti:
"Bizim ortalamamız ise yılda 7 kilo bile değil. 30 balık tanesinden 11'inde ağır metal çıktı diye, medyada 'balık yemeyin' mesajları veriliyor. 30 balık tanesine bakıp, 'balık yemeyin' diyemeyiz. Bilimsel çalışmalar için 30 balık tanesiyle hareket edemeyiz. Bu analizlerin bilimsel geçerliliği yok. Ülkemizde balık tüketimi çok az ve bunu arttırmanın yollarını aramalıyız. Ülkemizde balık ve deniz mahsulleri tüketimi çok az. Balık en sağlıklı besin kaynağıdır. Sağlıklı balık sağlıklı suda yaşar ve bilim insanları ile medya el ele vererek, sağlıklı çevre için canla başla çalışmalı. Ancak bunu yaparken gerçekçi verilerle hareket etmeliyiz. Balık yemeyin diyebilmek için çok uzun süreli ve balıklarda yüksek derecede ağır metal olduğunu ispatlayan çalışmalar yapılmalı."