'Barajı kaldırıp başkanlık modeline geçelim'

Anayasa Komisyonu Başkanı Burhan Kuzu, seçim barajı tartışmalarına ilişkin, "Yüzde 10'luk barajın olmadığı Türkiye'yi yönetemezsiniz. Çözüm bizde var, tüm barajları kaldıralım, başkanlık modeline geçelim" dedi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

TBMM Anayasa Komisyonu Başkanı Kuzu, Anayasa Mahkemesi'nin yüzde 10'luk seçim barajını kaldırıp kaldırmayacağı tartışmalarına ilişkin önemli açıklamalarda bulundu. Mahkemenin böyle bir yetkisi olmadığını savunan Kuzu, "Yüzde 10'luk barajın olmadığı bir Türkiye'yi yönetemezsiniz. Çözüm bizde var tüm barajları kaldıralım, başkanlık modeline geçelim" dedi.

Kuzu, konuyla ilgili yaptığı açıklamada, davanın sonucunu beklediklerini belirterek, aklıselimin hakim olacağını düşündüğünü ifade etti.

Bu konuda sert demeçler verdiğini ve hala o noktada olduğunu vurgulayan Kuzu, şöyle devam etti:

AYM, yüzde 10'luk barajı kaldırmaya teşebbüs eder mi?

"Anayasa Mahkemesi'nin asla yüzde 10'luk barajı kaldırmak gibi bir yetkisi yok. Böyle bir şeye teşebbüs eder mi? Ben ihtimal vermem. Ettiği zaman dediğim gibi bu yok hükmünde bir karardır. Bu kararı kabullenmemiz mümkün değil. O yüzden de ben ihtimal vermiyorum. Herhalde aklıselim hareket eder. Ferdi başvuru dediğimiz çerçevede kalırlar. Kararı o şekilde verirler.

Ferdi başvuru isminden belli kişilerin mağduriyeti. Memuriyetten alınmıştır, iadesi mümkün olabilir, deliller tam olarak değerlendirilememiştir yeniden yargılamaya karar verebilir. Hep bunlar şahsi ama bu yolla eğer siz bir metni iptal yoluna giderseniz bu vahimdir. O zaman ne olur yarın biri çıkar emlak vergisi yüksektir iptaline, ÖTV bilmem nedir iptaline memleketi yönetmek mümkün değil, bu yolla giderse."

Kuzu, yüzde 10'luk seçim barajın olmadığı bir Türkiye'nin yönetilemeyeceğini savunarak, "Çözüm bizde var. Biz diyoruz ki tüm barajları kaldıralım, geçelim başkanlık modeline. Ne olur? Belki bu ferdi başvuru yoluyla Anayasa Mahkemesi bir tespitlerde bulunur ve bu tespitler bize biraz ikaz olur, değerlendirilir ona göre bir orta yol bulunur. Yoksa 'yüksek buldum, kaldırdım' yok böyle bir şey. Ben ihtimal vermiyorum,  inşallah aksi bir durum olmaz" diye konuştu.

Bu konularda ilginizi çekebilir