'Başbakan, insanlıktan nasibini alamamış'

Akif Hamzaçebi, CHP Zonguldak Milletvekili Mehmet Haberal'ın annesinin vefat ettiğini anımsatarak, Haberal'ın annesini ziyaret etmesine izin verilmemesini sert bir dille eleştirdi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

ANKARA - CHP Grup Başkanvekili Akif Hamzaçebi, tutuklu CHP Zonguldak Milletvekili Mehmet Haberal'ın annesinin vefat ettiğini anımsatarak, "İktidar partisi, Başbakan, insanlıktan nasibini alamamıştır. Hadi Sayın Başbakan insanlıktan nasibini alamadı, Sayın Meclis Başkanı; sizin hiç insanlık duygunuz yok mu?" dedi.
Hamzaçebi, TBMM'de düzenlediği basın toplantısında, CHP'nin tutuklu milletvekili Mehmet Haberal'ın annesi Medine Haberal'ın vefat ettiğini söyledi.
 
Akif Hamzaçebi, bu ölümün, "ciddiye alınması gereken bir haber, Türkiye'de süren, Silivri'de devam eden hukuksuz yargılamalarla ilgili bir konu" olduğunu ifade etti.
Medine Haberal'ın uzun süredir tedavi gördüğünü belirten Hamzaçebi, Haberal'ın, "Annem ölmeden önce onu son kez ziyaret etmek istiyorum" isteğinin, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'a iletildiğini anlattı. Hamzaçebi, Erdoğan'ın da talimat verdiğini söylediğini, daha sonra tutukluların yakınlarını, yaşamsal bir hastalığa sahip olması halinde ziyaret edebilmelerine imkan veren düzenlemenin, TBMM Adalet Komisyonu'nda Ocak ayında kabul edildiğini anımsattı.
 
Hamzaçebi, Haberal'ın babasının cenazesine katılmasına izin vermeyen bir yargı sisteminin bulunduğunu belirterek, "Acımasız, insanlıktan yoksun, kin, nefret ve intikam duyguları üzerine kurulmuş bir siyasetin, yargıdaki yansıması sonucu Haberal, babasını ziyaret edemedi, cenazesine gidemedi. Annesini ziyaret etme arzusunu ifade etti, ziyaret edemedi. Haberal'ın sağlık durumu imkan verirse, herhalde cenazesine gitmeye izin vereceklerdir" diye konuştu.
 
Keyfi yerine gelmediği için
Adalet Komisyonu'nda kabul edilen düzenlemenin, sadece Haberal ile sınırlı olmadığını ifade eden Hamzaçebi, "Tutukluluğu mahkumiyet gözüyle yorumlayan acımasız, insanlıktan yoksun iktidarın ve onun yansıması yargı sisteminin tutumuna karşı, küçücük bir insanlık gösterisi. Bir-iki günlüğüne tutuklular, ölümcül hastalığa sahip anne ve babalarını ziyaret edebilecekler" dedi.
 
Hamzaçebi, 3 aydır bekleyen düzenlemenin, "AK Parti ve Başbakan'ın keyfi yerine gelmediği için" görüşülemediğini öne sürdü.
AK Parti Grup Başkanvekilleriyle, bu teklifin Genel Kurul gündemine alınması için 1,5 aydan bu yana görüştüğünü ifade eden Hamzaçebi, verilen "Mutlaka bunu yasalaştıracağız" sözünün, bir türlü Genel Kurul'da yerine getirilmediğini söyledi. Hamzaçebi, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Geçen hafta gündeme alınacaktı, 'ertesi haftaya bırakalım' denildi, sonra beni arayarak, 'Biz bunu getirmeyeceğiz, arzu ediyorsanız siz getirebilirsiniz' dediler. Sayın Haberal'ın annesi ne ilk ne sondur. Doğan Yurdakul'lar, Dursun Çiçek'ler, daha ismini bilmediğimiz nice tutuklu insan bu durumdadır. Acımasız, insanlıktan yoksun bir yargı sisteminin soncudur bütün bunlar. Sayın Başbakan, işine geldiği, ucu kendine dokunduğu zaman 2 günde MİT Yasası'nı çıkarabiliyor. 2 günde bu yasayı çıkarıp, kendisini ve adamlarını korumaya alan Sayın Başbakan, sıra insanlık adına bir düzenlemeyi yapmaya geldiğinde, orada yok. Dini, Kura'n-ı Kerim'i en çok kullananlar, siyasete alet edenler, insanlıktan nasibini alamamış olanlardır. Bugün Türkiye siyasetine yön veren iktidar partisi, Başbakan, insanlıktan nasibini alamamıştır. Yargı sistemi de Sayın Başbakan'ın bu tutumunun bir yansıması, uygulayıcısıdır."
 
Hasta milletvekiliyle ilgilenme göreviniz yok mu?
Hamzaçebi, TBMM Başkanı Cemil Çiçek'e, Haberal'ın sağlık durumuna ilişkin doktor raporlarının da yer aldığı bir yazı gönderdiğini, raporlara göre, "Hayati tehlikenin söz konusu olduğunu" ifade ettiğini anlattı.
Bir milletvekilinin, hastalık halinde hangi olanaklara sahipse Haberal'ın da bu olanaktan yararlanması gerektiğini kaydeden Hamzaçebi, Çiçek'in, bu yazıyı Adalet Bakanlığı'na, Bakanlığın ise Silivri'ye gönderdiğini anlattı. Hamzaçebi, Çiçek'in, buralardan gelen 16 Mart tarihli yazıyı, CHP Grubu'na gönderdiğini ifade ederek, "Meclis Başkanı'nın yaptığı bir şey yok. Hadi Sayın Başbakan insanlıktan nasibini alamadı, Sayın Meclis Başkanı; sizin hiç insanlık duygunuz yok mu? Bir hasta milletvekiliyle sizin ilgilenme göreviniz yok mu? Bu Meclis Başkanı olmanın ötesinde, bir insani görev değil mi?" diye sordu.
Hamzaçebi, Haberal'ın 31 Mart 2012 tarihli holter raporunda, "Elektrofizyoloji laboratuvarın bulunduğu bir hastanede, tetkik ve tedavilerinin yapılması" gerektiğinin yazdığını söyledi. Hamzaçebi, Haberal'ın tam teşekküllü bir hastanede tedavi görmesi halinde, kendisine biçilen cezayı çekmeyeceği yönünde bir anlayışın bulunduğunu savundu. Hamzaçebi, Haberal'ın rahatsızlığına şüpheyle bakan, doktor raporlarına inanmayan bir iktidar ve yargı sistemi bulunduğunu ileri sürdü.
Haberal ve diğer milletvekillerinin tutukluluğunun hiçbir hukuki nedeni olmadığını ifade eden Hamazçebi, "Sayın Haberal'ın tutukluluğunun nedeni, Sayın Başbakan'ın kin, nefret, intikam duygularıdır. Başka hiçbir şekilde bunun açıklanması mümkün değildir, Sayın Başbakan açıklayabiliyorsa açıklasın" dedi.
Hamzaçebi, Haberal'ın, annesinin ölümü nedeniyle hayati tehlikesi olan bir sürece girebileceği endişesini dile getirerek, "Bütün milletimizi, Erdoğan'a, siyasi değil, sadece insanlık adına tepki vermeye davet ediyorum" diye konuştu.