'Başbakan'ın fıtrat dediğine gelişmiş ülkeler cinayet diyor'

MHP Lideri Bahçeli, 301 madencinin öldüğü Soma'daki maden faciasıyla ilgili 'Başbakan'ın fıtrat dediğine gelişmiş ülkeler cinayet diyor' diyerek Başbakan Erdoğan'ın sözlerini eleştirdi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) Genel Başkanı Devlet Bahçeli partisinin grup toplantısında konuştu. Bahçeli, konuşmasını 301 kişinin hayatını kaybettiği Soma'daki maden faciasına ayırdı. Facianın bir kaza değil cinayet olduğunu vurgulayan Bahçeli,'Sorumlular en ağır şekilde cezalandırılmalı' dedi.

MHP Lideri daha sonra Başbakan Erdoğan'ın Soma ziyaretini ağır bir dille eleştirdi. Bahçeli, Başbakan'ın Soma ziyaretiyle ilgili olarak şöyle konuştu;

"Başbakan Erdoğan’ın “bunun fıtratında bu var” demesi acımasız bir şahsiyetin zırvasıdır.Başbakan’ın fıtratında önüne gelene tokat atmak suçsuz günahsız vatandaşlarımıza galiz küfürler savurmak, madencinin fıtratında madenlerde ölmek vardır. Başbakan’ın fıtratında aşağılık müşavirlerinin yerde kıvranan vatandaşlara tekme atması madencinin fıtratında banka borçları içinde kıvranmak vardır.
Bu nasıl bir fıtrattır?"

İşte Bahçeli'nin konuşmasından satır başları:

Başbakan Erdoğan hükümeti için 19 Mayıs zaman kaybıdır. 19 Mayıs münasebetiyle Türk gencinin özlemleri hakkında bir kez daha düşünmeliyiz.

Gelişmenin en önemli unsuru insandır. İnsanı temel almayan hiçbir rejim devamlılığını koruyamaz. İşsizlik ve gelir dağılımındaki adaletsizlik gençlerimizin önüne engel çıkarmaktadır.

Milyonlarca gencimiz iş aramakta, kimseye muhtaç olmadan bir hayat istemektedirler. Partimiz gençliğe yapılacak yatırımı, geleceğe yapılan bir yatırım olarak görmektedir.

Başbakan gençlikten korkmamalıdır. Gezi Parkı'ndan beri her türlü protestoyu kendisine komplo olarak görmeyi bırakmalıdır.

Türk gençliği villalarda soygun parası eritmekle meşgul başbakan ve bakan çocuklarının saltanatına son verecektir. Hayırsever şarlatanlara Türk gençliği haddini bildirmelidir. Gölgesinden korkan, ceberrut Başbakan'ın 12 yıllık serüvenine son vermek sizlerle mümkün olacaktır

Soma Faciası

Türkiye tarihinin en büyük iş kazası yaşanmıştır. Ekmeğini kömürden çıkaran kardeşlerimiz ebediyete göçmüştür. Acımızı tarif etmek için kelimeler yetersizdir

Soma'nın hıçkırığını matemini paylaşıyorum. Yaralı olarak kurtulanlara şifa diliyorum. Soma'daki elem verici olay madenlerde emek veren kardeşlerimizin ne kadar büyük tehlike ile karşı karşıya kaldığının göstergesidir.

İş güvenlikleri hepimizi isyan ettirecek kadar sorunludur. Soma'daki ölümlü iş kazasının nasıl ve ne şekilde gerçekleştiği henüz tam olarak bilinmemektedir. Hükümet oldukçu kuşkulu ve tartışmalı uygulamanın tarafı olmuştur.

Sorumlu olan kişiler ağır şekilde cezalandırılmalıdır

Soma'daki elem verici olay madenlerde emek veren kardeşlerimizin ne kadar büyük tehlike ile karşı karşıya kaldığının göstergesidir. İş güvenlikleri hepimizi isyan ettirecek kadar sorunludur.  Soma'daki ölümlü iş kazasının nasıl ve ne şekilde gerçekleştiği henüz tam olarak bilinmemektedir.

Hükümet oldukçu kuşkulu ve tartışmalı uygulamanın tarafı olmuştur. Sorumlu olan kişiler ağır şekilde cezalandırılmalıdır. Devlet sırf siyasete kömürle yön vermek için mevzuata aykırı toprak altındaki işçilere ek külfetler yüklendi.

Uzmanlar kömür yanmasının 1 hafta 10 gün öncesinden tespit edilebileceğini söylüyor. Eğer kömür aniden yanmıyorsa ya sensöyrler arızalı ya da görevliler tehlikeyi hafife aldı. Bize göre bu iki seçenek de cinayettir ve sorumluluar cezalandırılmalıdır.

Maden ocağında yaşam odaları olmayışı, vardiya değişikliğinin aynı anda gerçekleştirilmesi, gaz maskelerinin eskimiş olması, işçi tahliyelerindeki yanlışlar ağır fatura çıkardı. İşleten özel firmanın biz denetledik herşey iyidir demesi traji komik bir olay olarak hafızalarda kaldı

301 canımızın kaybında kimlerin doğrudan ya da dolaylı kaybı varsa gerekli yaptırımlar uygulanmalı.

Başbakan ve hükümeti de yandaş medya aracılığıyla suçu üzerinden atmamalıdır.

Kömür hala en önemli enerji kaynağı olmayı sürdürmektedir. Halen iş kazalarının olması ve dünyada ilk sırada olmamız uygarlıkla bağdaşmamaktadır. Şimdi zaman yasımızı tutmakla birlikte Soma’daki facianın asıl sebeplerini detaylarıyla ortaya çıkarma ve sorumluların ceza almasını sağlama zamanıdır.

Taner Yıldız'a teşekkür

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı olayın başından bu yana olumlu, olgun, sabırlı, çatışmadan uzak tutumunu sürdürmüştür. STK’lara, uzman ekiplere kamu görevlilerine buradan teşekkür ediyorum.

Soma’daki maden rödovans usulüyle söz konusu şirkete verilmiştir. Bu şirket de ihalesiz olarak devlete kömür satmıştır. Hükümet oldukça tartışmalı ve kuşkulu bir uygulamanın tarafı olmuştur.

"Siyasete kömür torbasıyla yön vermek..."

Sırf siyasete kömür torbasıyla yön vermek, muhtaç vatandaşlarımızın aklını çelmek  için mevzuata aykırı işlemlere alenen imza atılmıştır. Toprak altındaki işçilere ek külfetler yüklenmiştir. Bize göre madendeki kaza cinayettir. Denetim eksikliklerinin had safhada olduğu anlaşılmaktadır.

Maden teftişlerde her şey normal çıkmıştır o halde 301 işçimizin ölümü nasıl izah edilecektir. 301 canımızın kaybında kimlerin doğrudan ya da dolaylım parmağı varsa ortaya çıkarılmalıdır. 

17 Ağustos ve 17 Kasım 1999’da iki büyük deprem felaketiyle karşılaştık Yeni kurulan bir hükümet olarak 7 bakanımız hemen konuyla sorumlu olarak yakından ilgilendi. Soma’da gördüğüm zaman aklıma gelen iki kardeşimizden biri Sağlık Bakanı Osman Durmuş, biri de Bayındırlık Bakanı Koray Aydın aynı enerji bakanı gibi gecesini gündüzüne katarak görev yapmıştır.

Bu iki değerli kardeşime benzer şekilde hareket eden Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı'nı tebrik ettiğimi açıkça Soma’da ifade etmiştim. Yedi bakanımızla birlikte gecesini gündüzüne katmış iki arkadaşıma MHP olarak yeniden teşekkür ediyorum.

Bu nasıl bir fıtrattır?

Başbakan Erdoğan’ın “bunun fıtratında bu var” demesi acımasız bir şahsiyetin zırvasıdır. Bu nasıl bir fıtrattır ki sürekli olarak madencilerimizi bulmaktadır.

 Başbakan’ın fıtratında hortumlayarak zenginleşmek, madencinin fıtratında toprak altında kalarak can vermek vardır.

Başbakan’ın fıtratında önüne gelene tokat atmak, suçsuz günahsız vatandaşlarımıza galiz küfürler savurmak, madencinin fıtratında madenlerde ölmek vardır.

Başbakan’ın fıtratında aşağılık müşavirlerinin yerde kıvranan vatandaşlara tekme atması madencinin fıtratında banka borçları içinde kıvranmak vardır.
Bu nasıl bir fıtrattır.

'Başbakan Erdoğan Soma'da terör estirdi'

Başbakan Erdoğan Soma’ya gitmiş ve terör estirmiştir. Neredeyse ringe çıkan boksörler gibi gardını almıştır. Başbakan’da anlayış, tolerans kalmamıştır. Hükümet ve yandaşları utanmasa Soma'daki faciayı bile paralele yapıya mal edecektir. Başbakan manen bitmiş kalben tükenmiştir.

'Önüne koyulsaydı Titanic'ten örnek verecekti'

Allah’tan Başbakan 14. yy’da Avrupa’yı inim nimi inleten veba salgınından bahsetmemiştir. Başbakan eğer önüne koyulsaydı Başbakan buzdağına batarak çarpan Titanic’te ölen binlerce kişiden bile örnekler verebilirdi. Nasıl olsa saçmalamak serbest ve maliyetsizdir.

Yüreğimizi ateşe veren maden yıkımını batı ülkelerinde 19. yy’da görülen örneklerle karşılaştırmak hezeyan ötesidir. Zamanda yolculuk yapayım derken yanlış butona basmış ve duvara toslamıştır.
Başbakan’ın fıtrat dediğine gelişmiş ülkeler cinayet demektedir. Tedbir olmadan tevekkül olmayacaktır.

Bu konularda ilginizi çekebilir