'Bedelli için öyle bir şey yapmalıyız ki'

Bülent Arınç bedelli askerlik konusunda hem halkın hissiyatına, hem Genelkurmay'ın asker ihtiyacına cevap verilmesi gerektiğini söyledi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

BURSA - Arınç, bedelli askerlik konusunda, ''Öyle bir şey yapmalıyız ki, hem halkın hissiyatına, hem Genelkurmay'ın asker ihtiyacına evet demeliyiz'' dedi.

Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, Bursa Olay Televizyonuna gündeme ilişkin açıklamalarda bulundu.

Arınç, bedelli askerlikle ilgili soruya şöyle cevap verdi:

''Siyasi bir karar verilecekse buna hükümetin de evet demesi lazım. Bugüne kadar hükümetler, Genelkurmay'ın, silahlı kuvvetlerin asker ihtiyacı konusundaki beyanlarına aynen uydular. Bugün de uyduğumuz gibi. Şimdi tam bunları konuşurken ve bir formül ararken bir de halkın hissiyatını dinlemek lazım. Şehitler, gaziler, şunu söylüyorlar; 'biz gittik askerlik yaptık, benim babam, benim kardeşim, benim oğlum Hakkari'de, Şemdinli'de, Çukurca'da hayatını kaybetti, şehit oldu.' Veya gaziler; 'ben gözümü, elimi, kulağımı kaybettim, birader sen de git bakalım, sen niye kendine ayrıcalık yapıyorsun?' Parası olan ve olmayan arasında bir ayrım mı yapacaksın? Bu çok ciddi bir şey. Türkiye'nin terörle boğuştuğu bir zamanda, her gün tabutların içinde şehitlerin geldiği bir zamanda, 'efendim bedelli olsun' dediğiniz zaman, bunu anlayışla karşılamayacak, buna karşı çıkacak, 10 binlerce insan da var.'' Arınç, ''Öyle bir şey yapmalıyız ki, hem halkın hissiyatına evet

demeliyiz, hem Genelkurmay'ın asker ihtiyacına evet demeliyiz'' ifadelerini kullandı.

Ersanlı ve Zarakolu'nun durumu

Bülent Arınç, KCK operasyonunda Büşra Ersanlı ve Ragıp Zarakolu'nun tutuklanmasıyla ilgili olarak şunları söyledi:''Tabi olaya çıplak gözle baktığımız zaman yargı kararıyla yapılmış gözaltına alma ve tutuklama var. Biz sadece keşke bu tür insanlar gözaltına alınmasa, tutuklanmasa diyebiliriz. Şüphesiz düşünceleri, bugüne

kadarki eylemleri ve faaliyetleriyle bu tür faaliyetlere yakın olduğunu bildiğimiz bir bilim kadını var. Hatta BDP'nin yeni Anayasa hazırlığı komisyonunda görev aldığını biliyoruz.'' ''Ancak düşünceleri ve fikirleri sebebiyle hiç kimsenin itham edilmemesi lazım'' diyen Arınç, ifade özgürlüğünün, bilimsel özgürlüğün sınırlarının geniş olduğuna dikkati çekti.

Bu konularda ilginizi çekebilir