'Bilişim Vadisi dünyanın önemli merkezlerinden biri olmaya aday'
Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Işık, "Bilişim Vadisi projesi sadece Türkiye'nin değil, dünyanın da önemli teknoloji geliştirme merkezlerinden biri olmaya aday" dedi.
Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, Chicago Üniversitesinde "Bilim ve Toplum" temasıyla gerçekleştirilen "Türk-Amerikan Bilim Adamları ve Akademisyenleri Derneği (TASSA) Konferansı"na katıldı.
"Bilim insanlarımız için en iyi şartları oluşturmaya çalışıyoruz"
Işık, yurt dışında yaşayan Türk bilim insanlarını ülke için asla bir kayıp olarak görmediklerini vurgulayarak, şunları kaydetti:
"Geçen yıl kimya dalında Nobel Ödülü'nü kazanan Aziz Sancar hocamız. Aziz hocamızın, diğer bilim insanlarımızın burada bir milli vazife icra ettiklerini düşünüyorum. Onların ABD'de yaptığı çalışmalar, ABD'nin veya Türkiye'nin ötesinde, insanlığın kazancı olarak tarihe geçiyor. Biz gerek ülkemizde yaşayan gerekse Türkiye'ye dönmek isteyen bilim insanlarımız için en iyi şartları oluşturmaya, en iyi araştırma altyapılarını kurmaya çalışıyoruz. Sadece Türklerin de değil dünyanın farklı ülkelerinden bilim insanlarının, yüksek lisans ve doktora öğrencilerinin buluştuğu bir lokasyona dönüşmek istiyoruz."
"800'den fazla araştırmacı Türkiye'ye döndü"
Işık, Horizon 2020 programının fonları ile Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumunca başlatılan tersine beyin göçü desteğiyle, son yıllarda Türkiye'ye dönüş yapan araştırmacı sayısının 800'ü aştığını ve bunu daha da artırmak istediklerini dile getirdi.
"Türkiye'de en zorlayıcı alanlarla ilgili proje yürütmeniz mümkün"
Yerli otomobil projesi hakkında bilgi veren Işık, yüksek teknoloji şirketlerinin buluşacağı Bilişim Vadisi projesinin de sadece Türkiye'nin değil, dünyanın da önemli teknoloji geliştirme merkezlerinden biri olmaya aday olduğuna işaret etti.
ABD'de yaşayan, girişimci olmayı düşünen öğrenci ve bilim insanlarını Bilişim Vadisi'nde yer almaya davet eden Işık, "Türkiye'de en zorlayıcı alanlarla ilgili projeler yürütmeniz de mümkündür. Yarı iletkenler, savaş uçakları, İHA'lar, kriptolu işlemci, radar teknolojisi ve lazer silahı, bulut bilişim, siber güvenlik ve benzer konularda temel veya endüstriyel Ar-Ge yapmak istiyorsanız, sizin yanınızda olacak imkanlarımız, desteklerimiz mevcuttur. Sizlerden ricam şudur, hayallerinizin peşinden yürümeye, hatta koşmaya devam edin." şeklinde konuştu.