'Biri bizi izliyor'a Bursa'da katıldı

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

BURSA'DAN / Ömer Faruk ÇİFTÇİ

omer.faruk@dunya.com

Halk arasında MOBESE olarak bilinen, Kent Güvenlik Yönetim Sistemi (KGYS) Bursa'da gecikmeli olarak hizmete başladı. Yüklenici firma ile yapılan anlaşmaya göre Ekim ayında tamamlanması gereken çalışma 2 aylık gecikme ile 16 Aralık tarihine sarktı. Bu sistemle kent, 24 saat boyunca asayiş ve trafik yönünden 130 kritik noktadan 336 kamera ile izlenecek.

KGYS için 2008'den bu yana çalışılırken şehrin hassas noktaları, kavşaklar, önemli güzergâhlar ve denetimi zor olan bölgeleri Bursa Emniyet Müdürlüğü, Uludağ Üniversitesi ve uzmanların fikirleri ile belirlendi. Kent içinde 130 noktaya 217'si sabit, 119'u hareketli toplam 336 kamera yerleştirildi. Vali Şahabettin Harput tarafından devreye alınan ve 17 milyon 750 bin TL'ye mal olan sistemin 7 milyon 500 bin TL'si Emniyet Genel Müdürlüğü, 3 milyon 750 bin TL'si İl Özel İdaresi, 3 milyon 500 bin TL'si Bursa TSO, 3 milyon TL'si ise Büyükşehir Belediyesi tarafından karşılandı. Harput'un verdiği bilgilere göre projenin altyapısı için 362 kilometrelik kazı yapılırken bunun için harcanan 33 milyon TL'lik bölümü de sistemi gerçekleştiren Superonline firması ödedi.

MOBESE sistemi ile ilgili en çok tartışılan özel hayatın gizliliği konusuna da açıklık getiren Vali Harput, özel hayatın gizliliğine ve kişisel verilerin kayıt altına alınmasına hassas davranılacağını, özel hayatla ilgili görüntü almasını engellemek için mahrem yerlerde perdeleme yapılacağını belirtti. Sistem yüksek çözünürlüklü kamera görüntülerinin akıllı yazılımla birleştirilerek görüntü analizi yapılabilmesine olanak sağlıyor. Yine yapılan açıklamalara göre, KGYS Merkezi 155 ihbar hattına gelen telefon çağrılarına ve sistemin verdiği alarma göre görüntü izlemesi yapıyor. 13 polis merkezi, kendi sorumluluk alanlarında meydana gelen olaylarda, delil elde etmek amacıyla kameraları 24 saat boyunca canlı olarak takip ediyor. 8 emniyet birimi de tüm kameralardan faydalanıyor. Sistem içerisinde yer alan plaka tanıma sistemi ile Bursa veya başka bir şehirde meydana gelen adli olaylara karışan araçların tespiti ve yakalanması da kolaylaşacak. Kırmızı ışık ihlal ve hız ihlal sistemi ile kurallara uymayan sürücülerin adreslerine, trafik cezaları ve kural ihlalini gösteren fotoğrafları postalanacak. Yani evinize sarı zarf ulaşırsa şaşırmayın.

Sistem içerisinde 186 ekip otosunun da izleneceğini açıklayan Vali Harput, bu yolla polisin kendini denetleme imkanı bulacağını vurguluyor. Sistem ile 30 polis ekibi aranan şahıs ve trafik konularında sorgulama yapacak. MOBESE'den gelen bilgiler değerlendirilerek araç şahıs incelemesi yapılacak. Bu uygulama ile şüpheli görülen şahıs ve araçların karakola götürülmeden olay yerinde kimlik bilgileri ile olaya karışıp karışmadığı da tespit edilecek. Sistem  masum vatandaşlarımızın karakola götürülmesini ve mağdur edilmesini önleyecek.

Sistemin çalışmaları sürerken özellikle İzmir yolunda uygulamanın zor olacağı konuşuluyordu. Ancak uygulamaya geçtiği 16 Aralık tarihinden itibaren trafik bir anda 80-90 kilometrelerden 50 kilometre limitine indi. İnanılacak gibi değil ama ceza caydırıcı olunca kurallara uymak da bir o kadar kolay oluyor. Sonuç itibariyle biri bizi izliyor sistemine Bursa da dahil oldu. Duyanlar duymayanları uyarsın sisteme ayak uydurmak için illa ki evlerimize sarı zarfların gelmesini beklemeyelim. Cezasız günler dileğiyle…