'Birlikte çalışmaya hazır olduklarını bildirdiler'

Dışişleri Bakanı Davutoğlu, "Başlangıç itibariyle bir fasıl, ama bundan sonra da Türkiye-AB ilişkilerinin önündeki engellerin kaldırılması için bir siyasi iradeye sahip olduklarını ve birlikte çalışmaya hazır olduklarını bize ifade ettiler" dedi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

ANKARA - Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Fransa Dışişleri Bakanı Laurent Fabius'un, Türkiye'nin AB müzakere sürecinde Fransa tarafından bloke edilen 5 fasıldan birinin açılması yönünde yaptığı açıklamayı teyit ederek, "Bugün Fransa daha önce benimsediği tutumunu değiştirme kararı aldığını bize resmen bildirdi. Bugün, başlangıç itibariyle bir fasıl, ama bundan sonra da Türkiye-AB ilişkilerinin önündeki engellerin kaldırılması için bir siyasi iradeye sahip olduklarını ve birlikte çalışmaya hazır olduklarını bize ifade ettiler" dedi.

Davutoğlu, Kuveyt Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Şeyh Sabah Halid el-Hamad el-Sabah ile Dışişleri Bakanlığı Konutu'nda bir araya geldi. Görüşmenin ardından, iki bakan ortak basın toplantısı düzenledi.

Gazetecilerin sorularını yanıtlayan Davutoğlu, Fransa Dışişleri Bakanı Fabius'un, Türkiye'nin AB müzakere sürecinde Fransa'nın daha önce bloke ettiği 5 fasıldan biri olan 22. faslın açılması konusunda Türkiye'ye yardımcı olacaklarını açıklamasına ilişkin değerlendirilmesinin sorulması üzerine, Libya'nın güvenliğine ilişkin uluslararası toplantıya katılmak üzere gittiği Paris'te, daha önce yapılan planlama doğrultusunda Fransız mevkidaşı Fabius ile bir araya geldiğini söyledi.

Fransa'yla uzun zamandır bu konular üzerinde konuştuklarını kaydeden Davutoğlu, "Bugün Fransa daha önce benimsediği tutumunu değiştirme kararı aldığını bize resmen bildirdi. Bugün, başlangıç itibariyle bir fasıl, ama bundan sonraki Türkiye-AB ilişkilerinin önündeki engellerin kaldırılması için bir siyasi iradeye sahip olduklarını ve birlikte çalışmaya hazır olduklarını bize ifade ettiler" diye konuştu.

Geçen sene Fransa Cumhurbaşkanı Francois Hollande'ın işbaşına gelmesinden sonra yaptığı Paris ziyaretinde, bu konuda atılacak adımların birlikte koordine edilmesi konusunda mutabık kaldıklarını ifade eden Davutoğlu, Fabius'la bugün Paris'te yaptıkları görüşmede de Türkiye-AB ve Türkiye-Fransa ilişkilerinin çok kapsamlı bir şekilde ele alındığını belirterek, şunları kaydetti:

"Fransa tarafından yapılan açıklamayı ben de bu anlamda teyit ediyorum. İnşallah 22. fasıl, bölgesel politikalarla ilgili fasıldan başlamak üzere Fransa'nın blokajında olan diğer fasılların da kademeli bir şekilde bütünüyle blokajın kaldırılacağı inancını taşıyoruz. Bu konuda Fransa'dan güçlü mesajlar aldık."

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve AB Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış'la da konuyu değerlendirdiğini aktaran Davutoğlu, şöyle konuştu:

"Bu önemli bir adımdır. İnşallah Türkiye-AB ilişkilerinde önümüzdeki dönemde bir ivme bekliyoruz. Ancak bu dediğim gibi zaten beklenen bir adımdı. Bugün Sayın Fabius ile yaptığımız görüşmede, biz sadece bir fasıl çerçevesinde değil, bu yeni ortaya çıkan gelişmeler bağlamında Akdeniz boyutu itibariyle de AB'de Akdeniz boyutunun güçlenmesi anlamında Türkiye'nin AB'ye girişinin sadece AB'ye değil Türkiye-Fransa ilişkilerine de büyük katkı sağlayacağı hususunu ele aldık.

İnşallah önümüzdeki dönemde Türkiye-Fransa ilişkileri daha iyi bir noktaya gelecek, Türkiye-AB ilişkilerinde de önemli bir engelin aşıldığını bugün itibariyle söyleyebiliriz."

Kerry'nin ziyareti

Davutoğlu, ABD Dışişleri Bakanı John Kerry'nin Türkiye'yi ziyaretine ilişkin soru üzerine de Kerry'nin görevi devraldığı gün uzun bir telefon görüşmesi yaparak dış politika konularını ele aldıklarını ve ABD'li bakanın ilk fırsatta ilk ziyaretinde Türkiye'ye gelme isteğini dile getirdiğini belirterek,"Bugünlerde ekiplerimiz bu ziyaretin takvimi hakkında çalışıyorlar. Bu ziyaretin gerçekleşmesi bu anlamda kesinleşti" dedi.

En uygun takvimin tespiti konusunda çalışıldığını, bunun uzun bir zaman almamasını beklediğini ifade eden Davutoğlu, "Sayın Kerry'nin görevi yeni aldığı göz önünde bulundurulduğunda, kendi ekibiyle ABD'de belli çalışmaları yaptıktan sonra yurt dışına yaptığı ilk seyahatte Türkiye'ye de gelmesi kesinleşmiş görünüyor. Ama tam takvimi biraz da akış içinde belirlenecek, onu da belirlendiği zaman paylaşırız" diye konuştu.

Türkiye ve ABD'nin birçok sorunda ortak tavır geliştirme ihtiyacında olan iki ülke olduğuna işaret eden Davutoğlu, "En geniş kapsamlı istişareleri en kısa zamanda yapma zarureti var. O bakımdan bu ziyareti önümüzdeki dönemde ksıa bir süre içinde bekliyoruz" dedi.

Davutoğlu, Kerry'nin Türkiye'ye bölge ziyareti kapsamında mı geleceğine ilişkin soruya, "Biz de uzak bir bölgeye gittik mi birkaç ülkeyi birden ziyaret ederiz. Bu yerleşik bir şeydir, genel bir uygulamadır" yanıtını verdi.

Bu konularda ilginizi çekebilir