'Bizim tabandan HDP'ye kayma olmaz'

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, "Bizim tabanımızdan HDP'ye oy kayabileceğine inanmıyoruz, tabanımız belli zaten. Bu seçimlerde yeni seçmen kitlesi kazanacağız" dedi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, "Bizim tabanımızdan HDP'ye oy kayabileceğine inanmıyoruz, tabanımız belli zaten. Bu seçimlerde yeni seçmen kitlesi kazanacağız. Bırakın tabandan oy kaymayı yeni seçmen kitlesi gelecek" dedi. 

Kılıçdaroğlu, NTV'de katıldığı canlı yayında, gündeme ilişkin soruları yanıtladı. 

"CHP tabanından HDP'ye kaymalar olabileceği söyleniyor. Sizin seçmeninize bir mesajınız var mı? Bu konuya ilişkin argümanınız nedir?" sorusuna Kılıçdaroğlu, "Bizim tabanımızdan HDP'ye oy kayabileceğine inanmıyoruz, tabanımız belli zaten. Bu seçimlerde yeni seçmen kitlesi kazanacağız. Bırakın tabandan oy kaymayı yeni seçmen kitlesi gelecek" görüşünü savundu. 

HDP'nin barajı aşıp aşmayacağına ilişkin bir soruya Kılıçdaroğlu, "HDP'nin parlamentoda olması doğrudur. Yüzde 1 oy alan bir partinin genel başkanının bile parlamentoya gelmesi lazım, HDP'nin de Saadet'in de BBP'nin de Vatan Partisi'nin de... Şu veya bu şekilde temsil edilmesi lazım. Siz temsiliyet alanını daraltırsanız sokağı hareketlendirmiş olursunuz" karşılığını verdi. 

"6-7 ekim olayları yaşandı. HDP'nin bazı politikalarının kritik edileceği konular oldu. Genelde CHP olarak bu konuya girmiyorsunuz. Rakibiniz değil mi HDP?" sorusu üzerine Kılıçdaroğlu, "Biz muhalefetteki hiçbir partiyle özel bir tartışma alanı yaratmak istemiyoruz. Çünkü bizim hedefimiz, iktidar olmak. Muhalefet kendi arasında kavga ederse o da demokrasiye zarar verir. Ama şunun altını özenle çizeyim: Kesinlikle şiddet olaylarını, terörü reddediyoruz, arkasında kim olursa olsun" dedi. 

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Anayasa'daki vatandaşlık tanımının değişmesiyle ilgili soru üzerine de "Türk milleti" kavramını savunduklarını belirterek, şunları söyledi: 

"Biz bir milletiz, adımız ne, Türk milleti. Bunu kaldırıyoruz, niye, hangi gerekçeyle kaldırıyoruz? Şunu hiç kimsenin unutmaması lazım: Türkiye Cumhuriyeti etnik kimliğe dayanan bir yapılanma değildir, bir siyasal bilinç devletidir. Her etnik kimlikten insanımızı bir çatı altında tutuyoruz. Tek tek ırkları saymanın bir anlamı yok. Türk bir üst kimliktir, onun altında pek çok alt kimlik var. Ama biz etnik kimliğe dayalı siyaseti kesinlikle reddediyoruz. İnanca dayalı bir siyaseti de kesinlikle reddediyoruz." 

"İmam hatipleri niye kaldıralım?" 

Kemal Kılıçdaroğlu, bugün bazı gazetelerde, "CHP seçim bildirgesini açıkladı, imam hatipleri kapatacak" şeklinde haberlerin yer aldığını ifade ederek, "Nerede yazıyor bu? Niye engel olalım biz buna? Ön yargılarla siyasal partileri, kişileri eleştiriyoruz. Ön yargılardan artık Türkiye'nin kurtulması lazım" dedi. 

Zorunlu din dersini kaldıracaklarının hatırlatılması üzerine Kılıçdaroğlu, Türkiye'nin bir hukuk devleti olduğunu belirterek, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi kararlarına uymasının zorunluluğuna işaret etti. 

CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu, "Kim kendi inancını öğrenmek istiyorsa elbette ona hiçbir sınırlama getirilmeyecektir. İmam hatip okullarını kapatmak, hiç aklımızdan geçmeyen bir şey, imam hatip okullarını kuran zaten CHP. Niye kaldıralım? İnsan bir şeyi öğrenmek istiyorsa ona her türlü imkanı sağlayacaksınız, vereceksin ona öğrensin. Ama öğrenmek istemiyorsa onu zorlayamazsınız" değerlendirmesinde bulundu. 

"Siyaseti bırakırım" 

Kılıçdaroğlu, "Ekonomiyle ilgili vaatleri yerine getirmeyeceğinize inanan seçmeni nasıl ikna edeceksiniz?" sorusu üzerine, seçmenden 4 yıllık süre istediğini, taahhütlerini yerine getirememesi durumunda hem başbakanlığı hem siyaseti bırakacağını söyledi.  

"Ekmeleddin İhsanoğlu, MHP'den aday oldu. Siz, bir teklifte bulundunuz mu?" sorusuna Kılıçdaroğlu, "Hayır, parlamentoda Ekmeleddin Bey gibi sadece Ortadoğu'da değil, dünyada da saygınlığı olan bir insanın olması önemli. Çünkü biz, bu seçimde ağırlıklı ön seçim yaptık. Kontenjan sayımız son derece sınırlıydı, dolayısıyla öyle bir şansımız olmadı" yanıtını verdi. 

Atila Sertel'in adaylığının, Yüksek Seçim Kuruluna yapılan şikayet üzerine, Basın İlan Kurumu Genel Kurul üyeliği görevinden ayrılmaması nedeniyle iptal edildiğinin hatırlatılması üzerine de Kılıçdaroğlu, Sertel'in ön seçimden başarıyla çıktığını hatırlattı. Kılıçdaroğlu, "Şikayet edenleri araştırıyorum. Eğer onlar bizim partiliyse kesinlikle bu partide kalmayacaklar. O konuda talimatı da ilgili arkadaşlarıma verdim" dedi. 

Bu konularda ilginizi çekebilir