'Boğaz kesen' rekabet var bütün dengeler değişecek

Avea Genel Müdürü Erkan Akdemir, Temmuz ayında uygulanmaya başlayacak ve operatörlerin kendi aboneleri arasında ve dışarıya konuşmalarda aşırı fiyat farkı uygulamasının önüne geçen yeni düzenlemenin sektörde dengeleri değiştireceğini düşünüyor.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

 

 
Özlem ERMİŞ BEYHAN
 
Avea, rekabetin tüm dengelerinin değişeceği yeni döneme hazırlanıyor. Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu'nun (BTK) Temmuz ayında uygulamaya koyacağı yeni düzenlemenin sektörde önemli bir değişim getireceğini belirten Avea Genel Müdürü Erkan Akdemir, "Sektörde halen yabancıların deyimiyle boğaz kesen bir rekabet var" diyor.
 
Rekabetin çok olgun olduğunu söyleyemem
BTK'nın Temmuz ayında uygulanmaya başlayacağı düzenleme, operatörlerin kendi aboneleri arasında ve dışarıya konuşmalarda aşırı fiyat farkı uygulamasının önüne geçecek. Yeni düzenleme sektörde önemli bir yansıma bulmuş durumda. Eleşiriler söz konusu ama Avea Genel Müdürü, düzenlemeden memnun, gelişmeyi sektörde karlılık ve değer yaratma odaklı bir rekabet yapısını oluşturacak bir karar olarak yorumluyor. Akdemir sektördeki rekabetin yapısının piyasaya 3'üncü oyuncunun girmesi sonrasında değiştiğini ve "ciddi bir doktora tezi" olabileceğini söylüyor ve devam ediyor: "Bizim Avea olarak bu rekabete kattığımız çok şey var. Tüketici bunu görüp takdir ediyor diye düşünüyorum. Piyasada rekabetin çok olgun olduğunu söyleyemem. Hala pazar liderinin bir hakimiyeti ve bu hakim durumu kullandığı bir ortam söz konusu. Piyasa koşulları, rekabetin çok olgun bir seviyede yürütülmesine imkan sağlamıyor. İşin kanal boyutunda da, reklam boyutunda da, fiyatlandırma ve iletişim boyutunda da hakikaten çok hırslı, çok kuşatıcı, ben yöneteceğim tarzı yaklaşımlar rekabeti farklı boyuta sürüklüyor. Biz burada müşteriye verdiğimiz değerle ortaya çıkmak istiyoruz. piyasada tüketici faydasının maksimize edilmesinde Avea'nın çok katkısı olduğunu düşünüyoruz."
 
Tarihi bir karar alındı makas kapanacak
BTK'nın geçen ay açıkladığı bu düzenlemenin "Tarihi bir karar" olduğunu belirten Akdemir şöyle devam ediyor: "Bu kararla kendi iç müşterilerinizle diğer operatörlerin müşterilerine yapılan aramalar arasında fiyatlandırmada hakim operatörde 15 kata yakın bir fark var. Bu dünyanın hiçbir ülkesinde yok. Turkcell'in kendi abonelerinin birbirini aramasında verdiği fiyat maliyetin altında, yok denecek kadar az. Diğerlerini aramayı cezalandırıyor. İki- üç hat taşımaların en büyük nedeni buydu." Operatörlerin çıkarttığı tarifelerle aslında bu yapının biraz kırıldığını anlatıyor Avea Genel Müdürü: "Ben bu göreve geldiğimde aramalar içinde başka operatöre yapılan aramaların oranı yüzde 8'di. Bizim 'Özgürlük' dediğimiz kampanya sonrasında, rakiplerimizin de bizi takip etmek zorunda kalması ile bu oran yüzde 30'lara çıktı. Şimdi BTK'nın yeni kuralına göre Turkcell müşterileri arasında yaptığı konuşmaları 5.35 kuruşun altına indiremeyecek. Bu da bilimsel arka planla alınmış bir karar. Bizim yaptığımız çalışmalar da böyle bir şeyin yapılması gerektiğini söylüyor. makas çok açıktı, şebeke dışı aramalarla şebeke içi aramalar arasındaki makası daraltıyor bu uygulama. Yoksa fiyatın artmasına yönelik bir şey yok. Bu dengesizlik piyasayı bozuyor. İşte bu Temmuz'da düzelecek."
 
Karlılıklar artacak Temmuz beklenmesin
Peki bu değişiklik pazarda nasıl bir değişiklik yaratabilir? Akdemir, değişimin karlılık yönünde olacağını ve tüm tarafların bundan faydalanacağını düşünüyor: "Belki hakim operatörün pazar payı azalacak, abone sayısı azalacak ama gelirine ve karlılığına kesinlikle pozitif etkisi olur. Abone kaybetmemek için piyasayı yakıp kavuruyor. Her yıla başladığımızda fiyatlar aşağı çekiliyor. Amaç her neye mal olursa olsun abone pazar payını kaybetmemek. Bunu düzenleyici kurum da görüyor. Bu karar, bunu çözecek, ilaç olabilecek bir karar. Bundan sonra gelir ve karlılık odaklı yeni ürün ve hizmetlerin piyasaya sunulduğu bir rekabet ortamı oluşacak." Avea Genel Müdürü kararın biran önce uygulanmasını istiyor, "Temmuza kadar beklemeye de gerek yok, hemen uygulansın" diyor.
 
Arabağlantı ücretleri düştüğünde de bu yaşandı
Akdemir bu noktada ara bağlantı ücretleri düştüğü dönemi hatırlatıyor. "O günler de biz aynı feveranları duyduk; piyasa küçülecek, vergiler azalacak, yatırım azalacak, işsizlik artacak... Ara bağlantı ücretlerinin düştüğü zamandan bugüne yaşananlara baktığınızda bunun tam tersi olmuş; sektörde işgücü artmış, vergilerin matrahı artmış, ara bağlantıdan dolayı devlet, operatör kazanmış, son kullanıcı fiyatı düşünce vatandaş da bundan fayda sağlamış. Şimdi son BTK kararı ile ilgili de aynı eleştiri yapılıyor. Bu bizce doğru değil." Türkiye'nin telekomda 2023 yılında 160 milyar dolarlık hedefe ulaşabilmesi için gelir ve kar odaklı rekabetin öneminin altını çiziyor Erkan Akdemir. "Bunun için küçük oyunların olmaması gerekir. Bu karar o yönde alınmış bir karardır. Bizim sektör olarak her yıl 10-15 milyar dolarlık ek bir gelir elde etmemiz gerekiyor. Piyasayı büyüten tüm dünyada küçük operatörlerdir. Bizim için BTK kararı 2013'ün en iyi haberlerinden biri" yorumu yapıyor. Avea Genel Müdürü bu noktada kararın etkin takibinin ve sonuçların şeffaf bir şekilde paylaşılmasının öneminin de altını çiziyor.
 
Müşteri bize bir şe söylüyor stratejiyi öyle şekillendiriyoruz
 
[PAGE]
 
Müşteri bize bir şe söylüyor stratejiyi öyle şekillendiriyoruz
Mobil internetin iletişimde baskın hale geldiğini, insanların günlük hayatının ortasına oturduğunu anlatıyor Akdemir. Avea her gün trafikte yeni bir rekor egale ediyormuş. Sadece mobil internette değil, ses ve mesaj trafiğinde de sürekli bir artış var. Akdemir şöyle anlatıyor: "6 milyon ile pazardaki en yüksek faturalı abone oranına sahip tek operatörüz. EBITDA yüzde 46 artışla 486 milyon TL'ye yükselerek tarihimizin en üst seviyesine geldi. Avea'nın EBITDA'sı 2012 yılsonu itibariyle yüzde 28 büyüdü. EBITDA artış oranımızla, hakim operatörü 4'e katladık. Data geliri son 2 yılda yüzde 339 gibi rekor bir artış gösterdi. Avea mobil internet gelirlerini 392 milyon TL'ye çıkardı. Ayrıca 557 bin ile en yüksek netport'u biz gerçekleştirerek numara taşımanın adresi olmaya devam ettik. "
 
Akdemir, bu veriler paralelinde stratejilerini anlatıyor: "Önümüzdeki dönemde insanların akıllı telefonları kullanım şekli arttıkça bizim de müşteriye sunduğumuz hizmetler farklılaşacak. İkili bir etkileşim bu, müşteri bize bir şey söylüyor, biz stratejimizi ona göre yönlendiriyoruz. Verdiğimiz yeni servislerin büyük kısmı mobil iletişim ağırlıklı. Cihazlar akıllanıyor, o cihazları tekliflerle birlikte uygun fiyatlarla müşteriye veriyoruz. O tarafta çok aktif ve iddialıyız. İçeriği de yeni uygulama ve servislerle aktif biçimde zenginleştiriyoruz. Yeni bir arayüz koyduk müşteri deneyimini artırmak için. Şehrin Resmi ve Şehrin Müziği diye adlandırdığımız MIT ile hazırladığımız iki yeni hizmetimiz geliyor."
 
Ortak baz istasyonu, ortak altyapı herkesi rahatlatır
Baz istasyonları, cep telefonu operatörleri için kritik öneme sahip. Baz istasyonlarının yaygınlığı ve yaşam alanlarına yakınlığı, eleştiri aldıkları önemli konulardan biri. Burada ortak baz istasyonları kurulması önümüzdeki dönemde sektörü bu açıdan biraz rahatlatabilecek gibi görülüyor. Akdemir, 4G'ye geçişte bunun önemli bir fırsat olduğunun altını çiziyor ve şöyle devam ediyor: "Ortak baz istasyon konusunda bir operatörle yaptığımız ortak çalışmalar vardı, bunun yaygınlaştırılması söz konusu. 2G ve 3G'de yapılmadı ama 4G'ye geçişte ortak baz uygulamasının büyük bir fırsat olacağını düşünüyorum. Sadece baz istasyonu değil ortak bir altyapının kurulması hem operatörlere, hem ülkeye, hem tüketicilere, hem de çevreye büyük getiri sağlar. Böyle bir politikanın oluşuyor olması, BTK'nın bu yönde görüş beyan etmesi, beni çok mutlu ediyor."
 
Cep insanı yalnızlaştırmamalı 
 
"Avea'yı akıllı telefonun adresi yaptık. 2010 yılında yüzde 11 olan akıllı cihaz penetrasyon oranı 2012 sonunda yüzde 24'e yükseldi.  2012 sonu itibariyle en yüksek akıllı telefon penetrasyon oranına sahip operatörüz. 2012 yılında kendi markamızla ilk akıllı telefonumuz olan Avea inTouch'ı piyasaya sunduk. Çok büyük bir ilgi ile karşılaştık stoklarımız tükendi.  Müşteri artık mobil akıllı cihazlarla daha fazla vakit geçiriyor. Ben toplu taşıma araçlarını, metroyu, vapuru kullanıyorum. Bir bakın, küçüğü, yaşlısı artık herkesin elinde cep telefonları var. Konserlerde bakın, herkes cep telefonunu kaldırmışÖ Avrupa'da ses azalırken Türkiye'de hala mobil ses iletişimi, mesajlaşma artıyor. Mobil internette ise Avrupa'nın çok gerisindeyiz ama oraya doğru gidiliyor. Telefonlar insanların bir organı haline gelmiş durumda.  Bunun çok dengeli kullanılmasından yanayım ben. Büyük bir eğlence ve verimlilik aracı. Dengeyi tutturamayıp insanları yalnızlaştırmamalıÖ"
 
Çılgınlıkları Avea'dan beklesinler
 
[PAGE]
 
Çılgınlıkları Avea'dan beklesinler
 
Ünlüler reklamlarda bugünlerde çok sık kullanılıyor. Avea da Ata Demirer ile reklamlara devam edecek. Akdemir, Avea denilince müşteride nasıl bir algı oluşmasını istediklerini şöyle anlatıyor:  "Avea denildiğinde, verdiğimiz servislerin, ürünlerin hepsinin arkasında müşterilerimizin hayatını kolaylaştırma amacımız var. En hızlısını, en yenisini, en iyisini veren operatör olma durumumuzu güçlendirmek istiyoruz. Müşteri yeniliği Avea'dan beklesin, hatta çılgın bir şeyi Avea'dan beklesinÖ"
 
 
Memurlar bizi bırakmadı
 
Aycell döneminden gelen memur aboneler Avea'yı bırakmamış. Erkan Akdemir, "Şimdi 13 milyonu geçmiş abonemiz içinde memurların payı eskisi kadar ağırlıkta değil. Müşterilerimizin içinde bugün değmediğimiz bir alan yok, her alanda aktifiz. Ama kamu kesimi bizim kaybetmediğimiz değerlerimizden. Memurlar sadık müşteri kitlesidir. O sadakat bizim için çok önemli" diyor. 2012 yılının Avea için tam anlamıyla performans yılı olduğunu belirtiyor Akdemir ve şöyle devam ediyor: "Rakiplerimizin de 2012 yılı finansal sonuçlarını açıklamalarıyla birlikte elde ettiğimiz sonuçların çarpıcılığı daha net ortaya çıktı. Bu sonuçlara göre pek çok alanı sektör lideri olarak kapattık. 2012 mobil iletişim sektöründe yoğun rekabetin devam ettiği bir yıl oldu. Avea olarak, müşterilerimizin ihtiyaçlarını ve beklentilerini daha iyi adresleyebilmek için farklı ürün ve çözümlerin pazara sunulduğu son derece hareketli, hızlı ve renkli bir yıl geçirdik. Toplam sektör yüzde 38, rakipler ise; ortalamada yüzde 37 artış kaydederken, Avea yüzde 44 büyüme ile ilk sırada yer aldı. "
 
İnisiyatif veririm, ben orkestra şefiyim
 
Erkan Akdemir, ekip çalışmasına inanan bir yönetici. Ekip arkadaşlarının inisiyatif alıp, kendi alanlarını kendilerinin yönetmesini tercih ediyor. "Arkadaşlarımdan beklentim atik, hızlı çalışmaları ve ekip çalışması içinde olmaları. Tutarlılık ve açıklık benim için çok önemli" diyor. Peki ya yetenek? "Her zaman en iyilerle çalıştım. Genç, hırslı, dinamik, şirketine, kendisine inanan bir ekibim var" diyen Avea Genel Müdürü, yönetim anlayışını, "Herkes beklentilerimi bilir. Ben onlara orkestra şefi gibi liderlik etmeye çalışıyorum ama herkes kendi işini yönetiyor" sözleriyle anlatıyor.