'Büyük Zafer'in 86. Yılı

Zafer Bayramı, tüm yurtta ve yurtdışındaki temsilciliklerimizde törenlerle kutlandı

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

İSTANBUL - Başkomutan Gazi Mustafa Kemal'in 26 Ağustos 1922'de sabaha karşı verdiği emirle başlattığı Büyük Taarruz, 30 Ağustos'ta "Başkomutanlık Meydan Muharebesi"nin kazanılmasıyla sonuçlandı. Ardından da Türkiye Cumhuriyeti kuruldu. Ve 30 Ağustos "Zafer Bayramı" olarak kutlanmaya başladı.

Bugün '30 Ağustos Zafer Bayramı'nın 86'ncı yılı. Bayram, tüm yurtta ve yurtdışındaki temsilciliklerimizde törenlerle kutlandı.

30 Ağustos Zafer Bayramı ve Türk Silahlı Kuvvetleri Günü dolayısıyla ilk tören, Anıtkabir'de düzenlendi.

Tören, Genelkurmay Başkanı Orgeneral İlker Başbuğ, Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Işık Koşaner, Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Metin Ataç, Hava Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Aydoğan Babaoğlu, Jandarma Genel Komutanı Orgeneral Atila Işık, Genelkurmay İkinci Başkanı Orgeneral Hasan Iğsız, Kara Kuvvetleri Eğitim ve Doktrin Komutanı Orgeneral Erdal Ceylanoğlu ve askeri erkanın Aslanlı Yol'dan yürüyüşüyle başladı.

Orgeneral Başbuğ, Atatürk'ün mozolesine üzerinde "Türk Silahlı Kuvvetleri" yazılı kırmızı ve beyaz karanfillerden oluşan çelenk bıraktı.

Saygı duruşunda bulunulmasının ardından İstiklal Marşı okundu.

Orgeneral Başbuğ ve törene katılanlar Anıtkabir merdivenlerinde hatıra fotoğrafı çektirdi.

Daha sonra Misak-ı Milli kulesine geçen Orgeneral Başbuğ, Anıtkabir Özel defterine şunları yazdı:

"Ebedi önderimiz ve başkomutanımız Yüce Atatürk,

Yüce Ulusumuzu bağımsızlık ülküsü altında birleştirmek için verdiğin büyük mücadeleyle kazanılan zaferin 86. yıl dönümünde yüksek huzurunda bulunmanın gururunu ve heyecanını yaşıyoruz.

Tüm zorluklara rağmen düşman orduları karşısında elde ettiğin tarihte eşine az rastlanır bir zaferle Türkiye Cumhuriyeti'nin temeli atılmıştır.

Ulus devlet, üniter devlet ve laik devlet yapısı üzerinde yükselen Türkiye Cumhuriyeti Devleti, ilke ve devrimlerinin aydınlattığı yolda yürüyüşüne devam edecektir.

Bu zaferle kurduğun Cumhuriyetin temel niteliklerine yürekten bağlı personeli ve çağdaş harp gücüyle Türk Silahlı Kuvvetleri, ulusunu bu kararlı ilerleyişten alıkoymak isteyen güçler karşısında dün ve bugün olduğu gibi yarın da en büyük güvence olacaktır.

Türk Silahlı Kuvvetlerinin, en değerli emanetin olan Cumhuriyete sonsuza kadar sahip çıkacağına olan sarsılmaz inancımla, huzurunda saygıyla eğiliyorum.

Ruhun şad olsun."

Orgeneral Başbuğ daha sonra deftere yazdığı metni yüksek sesle okudu.

Kutlamalar AKM tören alanında devam etti

30 Ağustos Zafer Bayramı ve Türk Silahlı Kuvvetleri Günü Atatürk Kültür Merkezi (AKM) tören alanında resmi geçit törenle devam etti.

Tören, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün şeref tribünündeki yerini alması ve İstiklal Marşı'nın okunmasıyla başladı.

Türk Silahlı Kuvvetleri paraşüt timinin 3 bin metreden yaptığı gösteri atlayışının ardından tören geçidi başladı.   Paraşütçüler atlayışlarında Türk Bayrağı, Atatürk posteri ve kuvvet komutanlıklarının flamalarını taşıdı. Resmi geçit, Türk Hava Kuvvetleri Akrobasi Timi "Türk Yıldızları"nın gösterisiyle sona erdi. 

Anıtkabir'e akın

30 Ağustos Zafer Bayramı ve Türk Silahlı Kuvvetleri Günü tüm yurtta coşkuyla kutlanırken, Anıtkabir'de Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk'e sevgilerini sunmak isteyenlerle doldu. Resmi törenin ardından Anıtkabir halkın ziyaretine açıldı.

Anıtkabir'in ziyarete açılmasının ardından ellerinde Türk bayrakları ve çiçeklerle Anıtkabir'e gelen kadın, erkek, genç, yaşlı pek çok vatandaş Büyük Önder'in manevi huzurunda saygı duruşunda bulundular; dua ettiler ve Ata'nın mozolesine çiçek ve bayrak bıraktılar.

Pusetlerinde bebekleriyle Ata'yı ziyarete gelenler olurken, kimi vatandaşların Atatürk'ün kabrinin önünde gözyaşı döktüğü de görüldü.

Vatandaşlar, Ata'nın mozolesinin önünde fotoğraf makineleri ve cep telefonlarıyla fotoğraf çektirerek bu anı ölümsüzleştirmek istediler. Bu önemli günde Ata'yı yalnız bırakmayan, başlarında "Atam izindeyiz" bandajları taşıyan çocuklar da mozoleye bayrak koydular.

Atatürk'ün ziyaretçileri arasında Japon turistler de vardı. Japon grup, ziyaretçileri ilgiyle izledi ve mozolenin önünde geleneksel Japon selamını verdi.

İstanbul'daki kutlamalar

İstanbul'daki kutlamalarda Taksim Cumhuriyet Anıtı'ndaki töreninde yapıldı. Tören, İstanbul Valisi Muammer Güler, 1. Ordu Komutanı Orgeneral Ergin Saygun, Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş ile üniversiteler, siyasi partiler, yargı organları ve çeşitli sivil toplum örgütlerinin Taksim Cumhuriyet Anıtı'na çelenk koymalarıyla başladı.

1. Ordu Komutanı Orgeneral Saygun, saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı'nın okunmasının ardından Anıt Özel Defteri'ni imzaladı. Kutlamalar, resmi geçit töreniyle devam etti. Tören dolayısıyla Taksim çevresinde geniş güvenlik önlemleri alındığı görüldü.