'ÇAYKUR'un sistemleri çelişkili' iddiası

ÇAYUDAD Başkanı Mavi, "ÇAYKUR'un üreticiye sorarak belirlediği Yaş Çay Randevulu Satış Sistemi ile uygulamaya koyacağı sistem birbiriyle çelişiyor" dedi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

RİZE - Çay Üreticileri Dayanışma Derneği (ÇAYUDAD) Başkanı Mustafa Mavi, ÇAYKUR'un üreticiye sorarak belirlediği Yaş Çay Randevulu Satış Sistemi ile uygulamaya koyacağı sistemin birbiriyle çeliştiğini ileri sürdü.

Mavi, AA muhabirine yaptığı açıklamada, ÇAYKUR'un uygulamaya koymayı planladığı Yaş Çay Randevulu Satış Sistemi konusunda, çay üreticisine telefonla ulaşarak bilgi verildiğini ve görüşlerinin alındığını anımsattı.

Üreticinin yaklaşık yüzde 35'inin haftada üç gün yaş çay satmak istediğinin benimsediğini ifade eden Mavi, "ÇAYKUR üreticinin bu isteğini kamuoyu ile paylaşmış ve randevulu sistemin üreticinin isteğine göre yapılacağını belirtmiştir. Gelinen noktada ÇAYKUR Genel Müdürlüğü, üreticinin fikrini dikkate almamış, fabrikalara gönderdiği talimatla beş dönümün altındaki üreticiden haftada bir gün, on dönümün altındaki üreticiden haftada iki gün yaş çay alınacağı talimatını vermiştir" dedi.

Mavi, üreticinin fikri sorulmasına rağmen düşüncesinin dikkate alınmamasının, üreticiye saygısızlık olduğunu savunarak, şöyle devam etti:

"ÇAYKUR'un üreticiye sorduğu Yaş Çay Randevulu Satış Sistemi ile uygulamaya koyacağı sistem birbiriyle çelişiyor. Üretici uygulanacak sistemle mağdur ediliyor. Üretici haftada belirlenen o gün çayını satamazsa hakkını kaybediyor. Uygulama, 207 bin yaş çay üretici ailesine büyük saygısızlıktır. ÇAYKUR gibi dev bir kuruluşu ayakta tutan, geçimini çaydan sağlayan aileler özel sektör tehlikesi ile karşı karşıya bırakılıyor. Bu şartlarda üretici ÇAYKUR'a olan kotasının yarısını dahi satamayacak, özel sektöre mahkum edilecektir. Bu şartlar altında yaş çay kilogram bedeli 50 kuruşa kadar düşecektir."

Sistemin üreticilerin isteği doğrultusunda düzenlenmesi gerektiğine dikkati çeken Mavi, "Aksi takdirde, geçmiş yıllarda yaşanan tepkilerin daha büyüğü yaşanacak. İlk tepkiyi yaş çay taban fiyatının açıklanacağı gün kayıtlı üreticilerle birlikte biz ortaya koyacağız" diye konuştu.