'Cep'ten ödeme pazarı çığ gibi büyüyecek

Frost & Sullivan'ın araştırmasına göre 2010'da yaklaşık 290 milyon euroya ulaşan mobil ödeme pazarının 2017'de 22.7 milyar euro gibi dev bir rakama ulaşması bekleniyor.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - Dünyanın önde gelen Büyüme Danışmanlığı ve Araştırma kuruluşlarından Frost & Sullivan'ın gerçekleştirdiği "Orta ve Doğu Avrupa'da Mobil Ödeme Pazarı" analizine göre 2010 yılında yaklaşık 290 milyon euroya ulaşan mobil ödeme pazarı 2017'de 22.7 milyar euroya ulaşması öngörülüyor.

SMS Premium, yakın alan iletişim teknolojisi (NFC) ve diğer mobil ödeme segmentlerini kapsayan araştırma hakkında konuşan Frost & Sullivan telekomünikasyon sektörü analisti Edyta Kosowska,"Mobil ödeme gelirlerinin adil bölüşümüyle ilgili olarak finansal kurumlar ile telekom şirketleri arasında yaşanan konsensüs eksikliği, Orta ve Doğu Avrupa'da mobil ödeme pazarının hızını kesmiş görünüyor ancak ek gelir yaratma açısından mobil ödemeleri karlı bir alternatif olarak değerlendiriyorlar" dedi.

Mobil ödeme pazarının büyümesinde mobil ağ operatörleri ve bankaların desteklenmesi gerektiğini belirten Kosowska, "Genel ödemeler dışında kullanıcılar cep telefonlarıyla otopark, sinema konser bileti ve birçok ödemelerini yapabiliyorlar. Ancak mobil ödemelerin bölge ülkelerinde çok daha yaygın hale gelebilmesi için daha pek çok kriterin yerine getirilmesi gerekli. Finans kuruluşları ve Telekom şirketleri gibi paydaşların olumlu işbirliği modeli geliştirmeleri önemli bir husus" diye konuştu.

Tartışmanın temel konusunun gelir bölüşümü olduğuna dikkat çeken Kosowska, bütün tarafların sabit ücrete karşı olarak her bir işlemden yüzde almayı tercih etmeleri gerektiğine vurgu yapıyor.

 

Bu konularda ilginizi çekebilir