'Cepten ödeme' temmuzda başlayacak

Temassız kartlar, cüzdanı tarihe gömecek

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - Avea ve Garanti'nin, Mastercard ve Genalto'nun desteğiyle geliştirdiği mobil ödeme çözümü ile yakın alan iletişimi (NFC) uyumlu cep telefonuna gerek kalmadan cep telefonlarıyla temassız ödeme uygulamasına bu yılın temmuz ayında başlanacak.

Garanti Ödeme Sistemleri Üst Yöneticisi (CEO) Mehmet Sezgin, düzenlediği basın toplantısında son 5-6 yılda gündeme gelen temassız ödemelerle kredi kartlarına eklenen çiplerin bir nevi küçük bilgisayarlar haline geldiğini belirterek, bunlara başka ne tür uygulamalar eklenebileceği üzerine düşünmeye ve "SIM ile çipi evlendirme" imkanlarını araştırmaya başladıklarını anlattı.

Sezgin, şu anda 900 bini Garanti'ye ait olmak üzerde 1,1 milyon temassız kart ve yine 14-15 bini kendilerine ait 20 bin üzerinde kabul noktası bulunduğunu kaydetti.

NFC uygulamalarının yaygınlaşmasının önündeki en büyük engelin, NFC destekli telefonların sayısının çok az olmasından kaynaklandığını ifade eden Sezgin, "Dünyada ilk defa olan bir SIM kart oluşturduk. Çip'i çıkarıp SIM karta yerleştirdik. 6 ay-1 yıldır 40 kişilik ekip çalıştı. Genel olarak bankacılık ve telekomünikasyon birbirine rakip gibi gösterilmek istenir. Bu yüzden projeler başarısız olur. Bu işbirliğinde SIM kartın telefon tarafı olması gerektiği gibi Avea, ödeme tarafı da yine olması gerektiği gibi Garanti tarafından kontrol ediliyor" diye konuştu.

Daha önce konuya ilişkin başka bir operatörle pilot çalışmalar yürüttüklerini ancak Avea ile bunun yaygın uygulamasını başlattıklarını söyleyen Sezgin, "Dünyada ilk defa olan bir uygulamayı başlatıyoruz. Haziran sonlarında üzerinde müşterilerimize ödeme fonksiyonu olan kartları, Avea müşterilerine yollamaya başlayacak. Müşteriler, 20 bin ödeme noktasında cep telefonlarına sticker yapıştırmadan, başka modelle değiştirmeden ödeme yapabilecek" ifadelerini kullandı.

"Kredi kartları kabuk değiştiriyor"

Avea Genel Müdürü Erkan Akdemir de, Avea olarak 3G teknolojisi ile birlikte bu teknoloji platformu üzerinden yeni çözümleri hayata geçireceklerini duyurduklarını anımsatarak, cep telefonundan ödeme imkanı sağlayan bu uygulama ile "iki yenilikçi liderin tabii bir işbirliğini" hayata geçirdiklerini söyledi.

"Kredi kartları evrim geçiriyor, kabuk değiştiriyor. Yakın zamanda bu uygulamanın büyük rağbet göreceğini, farklı alanlarda farklı çözümleri müşterilerimize sunacağımızı göreceksiniz. Telefonlar da artık geleneksel değil, onlar da şekil değiştiriyor. Cüzdan taşıma zahmetinden kurtulacaksınız. Toplu taşımacılıkta da kullanılabilecek bir özelliği destekliyor. Yüzde 95 oranda sorunsuz çalışabilecek bir ürün. Daha sonra bankacılık dışında farklı iş ortaklarıyla hem özel hem kamuda farklı alanlarda her açıdan işbirliğimizi devam ettireceğiz."

Nakit kullanımı karta kayacak

Cep telefonlarının kredi kartı yerine geçmesine imkan tanıyan işbirliği sayesinde tüketiciler ödemelerde kredi kartı kullanmak yerine cep telefonlarını mağazalardaki temassız ödeme terminallerine yaklaştırarak ödemelerini yapabilecek.

Kredi kartının yanı sıra ön ödemeli kart olarak da çalışabilme özelliği taşıyan sistem sayesinde dileyen kişiler hesaplarındaki parayı kullanarak alışveriş yapabilecek.

Avea ve Garanti'nin ortak projesinde NFC uyumlu cep telefonu satın alma gereksinimi ortadan kalkarken, sunulan SIM kart ile aboneler cep telefonlarına, kredi ve ön ödemeli kartlarını veya her ikisini birden yükleyebilecek.

Cep telefonlarının menüsünden işlem yapmak istedikleri kartı seçerek ödeme yapabilen aboneler, anlaşmalı şehirlerde toplu taşıma, bina girişleri, stadyumlar, otoparklar, içecek ve yiyecek otomatları gibi yerlerde ödemelerini cep telefonlarıyla gerçekleştirebilecek.

Kampanya özelliği ile telefonlarına gönderilecek dijital kuponlar sayesinde indirim ve hediyeler kazanabilecek olan müşteriler KGS kartları gibi başka uygulamaları da cep telefonlarına yükleyebilecek.

 

Bu konularda ilginizi çekebilir