'Çifte vergilendirme' yılbaşına kalmaz

Şimşek, İsviçre ile Türkiye arasındaki Çifte Vergilendirmeyi Önleme Anlaşması'nın yakın bir zamanda yürürlüğe gireceğini açıkladı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, İsviçre ile Türkiye arasındaki Çifte Vergilendirmeyi Önleme Anlaşması'nın yakın bir zamanda yürürlüğe gireceğini, yılbaşına kalmayacağını bildirdi.

Şimşek, İMKB'de düzenlenen "VII. İsviçre-Türkiye Ekonomik Forumu"nun "Çifte Vergilendirmeyi Önleme Anlaşması" başlıklı panelde yaptığı konuşmada, anlaşmanın Türkiye ve İsviçre açısından önemli olduğunu dile getirerek, "Yakın bir zamanda da yürürlüğe girecek, yılbaşına kalmayacak" dedi.

Şimşek, Türkiye'nin 81 tane vergi anlaşmasının 75'inin yürürlükte olduğuna değinerek, 3 Kasım'da Cannes'da çok taraflı bir anlaşmayı imzaladıklarını ifade etti ve şu bilgileri verdi:

"Bu, vergi konularında karşılıklı idari yardımlaşma anlaşması. Önümüzdeki dönemde vergi kayıp kaçağıyla mücadelede bu anlaşma bir üst anlaşma olarak öne çıkacak. Bilgi değişimi, eş zamanlı vergi incelemesi, yurt dışında vergi incelemesi söz konusu ilk defa. Gerekirse her iki ülkede mükellefler üzerine eş zamanlı incelemeler yapılacak.

Tahsilatta, tebligatta yardımlaşma söz konusu olacak ve bu sadece ilgili ülkelerde ikamet edenlerle sınırlı değil. Dolayısıyla bir vatandaşımız üçüncü bir ülkede bile ikamet etse bu çok taraflı anlaşmaya imza atan ülkeler nezdinde bu incelemeleri, bilgi değişimini talep edebileceğiz. Tabii ki birtakım protokoller var. Onlarda çok genel bilgileri istiyoruz. Biz çok spesifik olarak vergi yükümlülüklerini yerine getirmede yetersiz kalan veya gerekli sorumluluğu ortaya koymaya mükelleflerimizle... Vergi denetim kaynaklarımız son derece sınırlı bizim. Zaten anlaşmanın mantığı da budur. Esas itibariyle yapılması gereken, vergi incelemelerinin önünü açıyor. Hele bu son yapılan G20 zirvesinde, OECD çerçevesinde imzalanan çok taraflı karşılıklı idari yardımlaşma anlaşmasını şahsen çok önemsiyoruz. Çünkü o bütün unsurları içeriyor."

"İsviçre'deki bankaların kaygılanmasına gerek yok"

Mehmet Şimşek, soruları yanıtlarken, anlaşmanın hem İsviçre'nin hem Türkiye'nin lehine olacağını belirterek, "İsviçre'deki bankaların da yetkililerin de hiçbir şekilde kaygılanmasına gerek yok. Biz vatandaşlarımıza güveniyoruz. Onlara şüpheyle yaklaşmıyoruz. Vatandaşlarımızın, yükümlülüklerini, sorumluluklarını yerine getirmesi... Eminim o sorumlulukları yerine getiren müşteriler, İsviçre için iyi müşterilerdir. Aynı şekilde burada yükümlülüklerini yerine getiren İsviçreliler bizim için de öyledir. Zaten vergi kayıp kaçağıyla bu işi götürmeye çalışanların hiç kimseye faydası olmaz diye düşünüyorum" dedi.

Bu konularda ilginizi çekebilir