'Çin'de Türk yılı kutlanacak'
Kültür ve Turizm Bakanı Çelik, "Türk kültürüyle Çin kültürü tarih içinde etkileşerek, birbirini etkileyerek, zaman zaman birbirini dönüştürerek, kol kola girdiği büyük bir tarih ve arka plana sahip" dedi.
YAYINLAMA
GÜNCELLEME
ANKARA - Kültür ve Turizm Bakanı Ömer Çelik, Türk kültürüyle Çin kültürünün tarih içinde etkileşerek, birbirini etkileyerek, zaman zaman birbirini dönüştürerek, kol kola girmiş büyük bir tarih ve arka plana sahip olduğunu belirtti.
Bakan Çelik, "2013 Çin'de Türk Kültür Yılı" nedeniyle CerModern'de düzenlenen basın toplantısında, iki ülke arasında geçmişi eskiye dayalı, kültürel boyutta her bakımdan kuvvetli, köklü ve tarihsel niteliklere sahip bir ilişki olduğunu söyledi.
Bazı çalışmalarda, Türkleşmiş Çinlilerden veya Çin kültürü içinde eriyerek Çinlileşmiş Türk kabilelerinden bahsedildiğini anlatan Çelik, "Dolayısıyla iki kültürün ortak taşıyıcısı olan pek çok unsur, pek çok karışım da tarih içinde yer almıştır" diye konuştu.
Son yıllarda iki ülke arasındaki ilişkilerin daha da arttığını, ileri bir seviyeye taşındığını vurgulayan Çelik, hem kültürel hem de siyasi anlamda daha yoğun ilişkiler kurulduğunu söyledi.
Geçen yıl Türkiye'deki Çin Kültür Yılı etkinlikleri çerçevesinde açılan birçok serginin büyük ilgi gördüğünü hatırlatan Çelik, şunları söyledi:
"Şimdi Çin'de Türk Kültür Yılı'nı kutlayacağız. Bu çerçevede 21 Mart'ta Pekin'de, 25 Mart'ta Şangay'da gala programı olacak. Devlet Opera ve Balesi Genel Müdürülüğü ile Güzel Sanatlar Genel Müdürlüğü sanatçılarından oluşan 140 kişilik ekiple katılıyoruz bu çalışmalara. Burada ortak kültürle, değerleri yansıtan enstrümanları, sembolleri, çeşitli kültürel etkinliklerin bir birini nasıl kucakladığını hep beraber göreceğiz. Çalışmalarla ilgili bakanlık görevine ilk geldiğim günlerde brifing almıştım. Yine Pekin'in çok prestijli mekanlarından Çin Ulusal Gösteri Merkezi'nde Devlet Opera ve Balesi Genel Müdürlüğü'nce Saraydan Kız Kaçırma adlı eser sergilenecek. Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası Pekin'de konser verecek. Şangay Müzesi'nde Anadolu Uygarlıkları adlı eski eser sergisi düzenlenecek. Merkez Bankası'na ait çağdaş Türk Resim Sanatı Koleksiyonları'ndan seçkin eserler Pekin'de ekim-kasım döneminde sergilenecek. Ayrıca Şangay ve Pekin başta olmak üzere değişik kesimlerde Türk Film haftaları düzenlenmesi çalışmaları yürütülüyor. Dolayısıyla Çin'de bu ve başka etkinliklerle çok ciddi şekilde Türk Kültür Yılı'nı hep beraber yaşayacağız."
İki kültür arasındaki sentezin, ortak noktaların ve etkileşimlerin aranmasının önemine işaret eden Çelik, bu iki ortak kültür üzerinde akademisyenlerin yaptığı çalışmaların geniş halk kesimlerine yayılmasının ancak kültür yıllarında yapılan etkinliklerle sağlanabileceğini söyledi.
Türk kültürü ile Çin kültürünün tarih içinde etkileşerek, birbirini etkileyerek, zaman zaman bir birini dönüştürerek, kol kola girmiş büyük bir tarih ve arka planının olduğuna dikkati çeken Çelik, "Etkinliklerin, iki halkın bu arka planı keşfetme, bu arka plana yaslanarak geleceğe daha büyük özgüvenle ve yeni iş birlikleriyle bakması konusunda bu kültür yıllarının zemin oluşturacağını düşünüyorum" dedi.
Çin'in büyük bir misafirperverlik örneği sunduğunu vurgulayan Çelik, "İnşallah bu Türk ve Çin halkları arasındaki etkileşimlerin, ortaklığın, geleceğe beraber yürüme vizyonunun da önemli bir parçası haline gelir" dedi.
"Çin halkı Türk kültürünü görmeyi sabırsızlıkla bekliyor"
Çin Halk Cumhuriyeti Ankara Büyükelçisi Gong Şiaoseng de Çin halkının Türk kültürünü görmeyi sabırsızlıkla beklediğini söyledi.
Anadolu Ateşi'nin bahar bayramında yaptığı gösteriyi 700 milyon kişinin TV'den izlediğini belirten Şiaoseng, "Türkiye'nin sanatçıları Çin halkının büyük ilgisini kazandı ve başarılı oldu. Ayrıca sanatçılarınız ve halklarımızın iletişimiyle başta kültür alanı olmak üzere diğer tüm alanlardaki iş birliğimizi de hızlandırabiliriz" diye konuştu.
"Çin'de 122 eser sergilenecek"
Bakan Ömer Çelik, "2013 Çin'de Türk Yılı" kapsamında Topkapı Sarayı'ndaki Çin porselenlerinin sergilenmesi ve Mehter Takımı gösterisinin yapılması konusundaki sorular üzerine Çin ile her türlü sanatsal iş birliği yapma konusunda iradelerinin yüksek olduğunu söyledi.
Mümkün olan en zengin şekilde Türk ve Çin kültürünü yansıtan ortak etkinlikler meydana getirebilmenin önemine işaret Çelik, "Bu kapsamda aldığım brifingde, arkadaşlarımızın sahnelenecek eserlerle ilgili, Türk ve Çin kültürü arasındaki ortaklıkları bulma konusundaki performanslarını çok beğenmiştim. Dolayısıyla orada etkinlikler sahneye konulduğunda, Mehter Takımı'ndan diğerlerine kadar bunu çok net göreceksiniz" dedi.
Çin'de 122 eserin sergileneceğini ifade eden Çelik, bunların Türk ve Çin'in ortak tarihinin tüm dönemlerini kapsadığını bildirdi.
Ortak tarih dışında Çin ve Türk tarihine ait eserlerin bulunduğunu ifade eden Çelik, şunları kaydetti:
"Bunların içinde porselenler de var. Dolayısıyla Çin'de eser sergileme, etkinliklerin çapını büyütme konusunda çok ciddi irademiz var. Bunu bütün bir yıla da yaymak istiyoruz. Sergilerden sahne sanatlarına, sinema haftalarına kadar ortak kültürümüzün geçmiş ve bugündeki bütün ortak alanlarını kapsayacak şekilde, geniş bir çerçevede Türkiye kendisini orada gösterecek. Bu başlangıç olsun, bundan sonrasında bunu daha da ileri götürelim. Mesafe olarak Çin bize çok uzak fakat ortak tarihimiz, kültürümüz bakımından en yakın olduğumuz ülkelerden birisi."
"(Emek Sineması yıkılıyor, yok ediliyor) şeklindeki tabirler yanlış"
Çelik, "Emek Sineması'nın durumu"na ilişkin soru üzerine de konunun doğrudan Bakanlığını ilgilendirmediğini belirtti.
Ancak göreve geldiğinde konuyla ilgili bilgi aldığını anlatan Çelik, herhangi bir şekilde sinemanın yıkılmasının, yok edilmesinin söz konusu olmadığını vurguladı.
Yeni düzenlemeye göre sinemanın daha yukarı katlara taşınacağını ifade eden Çelik, "Orijinali korunuyor, restore ediliyor. Aynı işlevi sürdürmesi için daha da güçlendiriliyor içindeki donanım" dedi.
Dünyada farklı koruma şekilleri olduğuna işaret eden Çelik, "Bazen yerinde koruyorsunuz, bazen taşıyarak koruyorsunuz, bazen belli bir mesafeden başka bir mesafeye taşıyarak koruyorsunuz" şeklinde konuştu.
Bakan Çelik, sözlerine şöyle devam etti:
"Ayrıca orada başka sinema salonları yapılmasından da bahsedildi. Ama şunu açık şekilde söyleyeyim, dünyada çeşitli koruma şekilleri var. Bu da bir kat ya da iki kat yukarı taşınarak, orijinali yukarı kaldırılarak bir askı sistemiyle, aynı şekilde korunuyor, güçlendiriliyor ve yaşatılacak. Dolayısıyla 'Emek Sineması yıkılıyor, yok ediliyor' şeklindeki tabirler yanlış. Bunun düzeltilmesini isterim. Ama hassasiyet gösteren vatandaşlarımıza, aydınlarımıza teşekkür ediyorum. Sosyal medyadan da yazdıklarının hepsini okudum. Burada amacımız korumayla kullanma arasındaki dengenin, bunların geleceğe daha doğru aktarılması hususundaki çerçevenin gözetilmesi şeklindedir."
"Çin ile Türkiye arasındaki vizelere" ilişkin soru üzerine de Çelik, "Sayın Büyükelçi eski dostumuzdur. Mutlaka en kolay, en etkili formülün bulunması için çalışacaktır. Zaten yabancı bir yere gitmiyoruz. Eskiden atalarımızın bulunduğu topraklardaki yerlere gidiyoruz. Misafir olarak gelmiyoruz oraya, ev sahibi olarak geliyoruz. O kolaylığın sağlanacağına eminim ben" dedi.
"Çinli turistin ülkemizi ziyaret etmesi önemli"
Bakan Çelik, "Türkiye'ye gelen Çinli turist sayısında artış bekleyip beklemediğinin" sorulması üzerine de Çin'in nüfusu, Çinli turistlerin dünyayı gezme konusundaki heyecanı ve gayreti göz önüne alındığında, her zaman daha fazla turist beklediklerini söyledi.
Dünyada her 5 kişiden birinin Çinli olduğuna işaret eden Çelik, şunları kaydetti:
"Dolayısıyla bir ülkeden bahsetmiyoruz. Çin'den bahsetmek demek dünyadan bahsetmek demek. Dolayısıyla her zaman için ilişkilerimizin daha iyi olması, daha çok Çinli turistin ülkemizi ziyaret etmesi bizim açımızdan her zaman önemlidir. Ama şunu da belirtmek isterim ki Çinli turistler Türkiye'ye geldikleri zaman Çin kültüründen çok tanıdıkları bir takım unsurları ve köklerini ya izlerini ya da başka boyutlarını burada görecekler. Dolayısıyla kendi kültürlerini tamamlayan, onunla birlikte kol kola tarih içinde yürümüş ve bundan sonra birlikte yürüyecek olan bir coğrafyayı keşfetmiş olacaklar. Dolayısıyla beklentimiz her zaman için yüksektir."
Toplantının sonunda Bakan Çelik, Büyükelçi Şiaoseng'e ebru tekniğiyle yapılmış tablo hediye etti.
Öte yandan Çelik, programındaki yoğunluk nedeniyle Taceddin Dergahı'ndaki Mehmet Akif Ersoy'u Anma Günü etkinliğine katılamadı.