'Denetim mali müşavirin gelecek Türkiye’nin'

İSMMMO Başkanı Arıkan, genç meslektaşların yarınlarının karartılmaması ve mali müşavirlerin bağımsız denetim hakkındaki kısıtlamaların acilen kaldırılması çağrısında bulundu

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL –  Yaklaşık 34 bin üyesi ile Türkiye’nin en büyük akademik meslek örgütü İstanbul Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Odası (İSMMMO) Başkanı Yahya Arıkan meslek yasalarının kabul edilişinin 25’inci yıldönümünde yaptığı açıklamada, meslektaşlarının bağımsız denetim hakkı üzerindeki kısıtlamaların acilen kaldırılmasını istedi. 

Mâli ve siyasi iradenin işbirliği ve çözüm önerilerine artık duyarsız kalmaması çağrısında bulunan Arıkan, özellikle Kamu Gözetimi, Muhasebe ve Denetim Standartları Kurumu’nun (KGK) genç meslektaşların önünü tıkayan yaklaşımından artık vazgeçmesi gerektiğini belirti. 

3568 Sayılı Serbest Muhasebecilik, Serbest Muhasebeci Mali Müşavirlik ve Yeminli Mali Müşavirlik Kanunu’nun 13 Haziran 1989’da kabul edildiğini anımsatan İSMMMO Başkanı Yahya Arıkan  mali müşavirlik mesleğinin yarınları önündeki engellerin, bugün her zamankinden daha belirgin hale geldiğini ifade ederek şöyle konuştu: “Ekonominin merkezinde olup, yüreği ile çalışan, bugün sayıları stajyer ve büro çalışanlarıyla birlikte Türkiye genelinde 260 bin kişilik dev bir camiaya dönüşen mesleğimizin onurlu bireylerinin ve Türkiye’nin geleceği karartılmamalıdır.”

Türkiye’de yaklaşık 500 bin işletmeyi ve meslektaşlarını ilgilendiren bağımsız denetim konusunun büyük bir yaraya dönüştüğünü anımsatan Arıkan “Gençlerin önünün tıkanarak yeni sınav yapılmaması, engellerin kaldırılması, mevcut eğitimlerin yeterli görülmesi, genç meslektaşlara getirilen engellerin kaldırılması, çatı örgüt TÜRMOB’la işbirliği yapılması” taleplerine kurumun sırtını döndüğünü belirtti. KGK’nın Türkiye için yarattığı risklerin ciddi olduğunu söyleyen Arıkan mevcut yönetmeliğin bu haliyle,  Türkiye’deki firmaların gerçek bir bağımsız denetiminin yapılmasının imkanı kalmadığını belirtti. Yolsuzlukların konuşulduğu bir dönemde sorunun ilacının denetim olduğunu ifade eden Arıkan, meslek camiasının KGK’dan taleplerini ise şöyle açıkladı:


Mali Müşavirler bağımsız denetim için ne diyor?

- Denetim yapacak meslek mensuplarımıza, yeniden sınav zorunluluğu getirilmesin.
- Mesleki eğitim, ücretlendirme, denetim ve disiplin gibi Birliğimizin kuruluş yasasında yer alan yetki ve sorumluluk alanlarına müdahale etmeyin, gerekli durumlarda çatı örgütümüzle işbirliği yapılsın.
- Unvanlar arasında ayrımcılık yapılmasın ve eşit davranılsın.
- Meslek mensubu olmayanların denetim yapmasına müsaade edilmesin.
- TÜRMOB eğitimleri kabul edilsin. 
- Harç, hizmet bedeli, mühür ve benzeri konularda yasal dayanağı olmayan yet­kiler kullanmaktan vazgeçilsin, paydaşların katılımına ve denetimine açık bir yönetim tarzı sergilensin.
- Gençlerin geleceğini çalınmasın.
- En önemlisi de; Tüm dünyada olduğu gibi, asli işi olan sadece gözetim işi yapılsın.

İSMMMO Başkanı Yahya Arıkan, mali müşavirlerin çok geniş bir yelpazede hizmet verdiğini, Maliye ve Vergi İdaresi ile ilişkilerde çözülmesi gereken sorunlar bulunduğunu da anımsattığı açıklamasında Arıkan mesleki mevzuatla ilgili önemli sıkıntılar yaşandığını ifade etti. Halen angaryalarla boğuşulduğunu belirten Arıkan meslek sorunlarıyla ilgili temel taleplerden bu durumun bu kolaylıkla anlaşılabileceğini aktardı. 

Mali Müşavirlerin, maliye'den talepleri neler?

1- Ücret tarifemiz; Yeni Türk Ticaret Kanunu uygulaması da dikkate alınarak,zamana endeksli bir ücret tarifesine dönüştürülmeli ve bağımsız denetim ücretlerini de kapsayacak şekilde yeniden düzenlenmeli. 
2- Müşterilerimizle yapılan sözleşmeler;  Damga Vergisi’nden istisna edilmeli.
3- Serbest meslek faaliyetlerinde KDV yüzde 18'den yüzde 8'e indirilmeli.
4- Tahsil etmediğimiz gelirin, KDV’sini ödemek istemiyoruz. Bu nedenle KDV'yi doğuran olay tahsilâta bağlanmalı.
5- Müşterileri ücretlerimizin tahsilatı, banka aracılığı ile yapılması zorunlu hale getirilmeli.
6- Meslektaşın ağır hastalığı ve ölümü,  mücbir sebeb sayılmalı.
7- Serbest meslek yıpranma indirimi, yani beyin amortismanı uygulaması getirilmeli.
8- Bilgisayar ve yazılım giderleri 2 yıl içinde amorti edilmeli.
9- Serbest meslek giderleri yeniden düzenlenmeli.
10- Beyan sürelerini düzeltilmeli ve angaryalar bitmeli.

İSMMMO Başkanı Yahya Arıkan bugün artık çağdaş ve demokratik bir meslek yasasına her zamankinden daha büyük ihtiyaç olduğunu da belirterek, uzun süredir devam etmekte olan bakanlık vesayetinin bitmesi gerektiğini söyledi. 

“Çatı örgütümüz TÜRMOB’un yönetiminde, temsilde büyük haksızlık oluşturan, 90 bin kişiyi 4 kişi, 4 bin kişiyi 5 kişiyle temsil eden tamamiyle antidemokratik 5’e 4 uygulaması bir türlü sonlandırılamıyor” diye konuşan Arıkan akademik demokratik bir meslek örgütü olarak, hukuk içinde, taleplerini dile getireceklerini ve hakların mutlaka savunulacağını ifade etti. Arıkan açıklamasını, “ Yetkililer bu çağrılarımıza duyarsız kalmamalı, sorunlarımızı çözmeli, TÜRMOB ve Oda’larımızla işbirliği yapmalı” sözleriyle tamamladı. 

Bu konularda ilginizi çekebilir