'Dokunulmazlıklarını kaldıracağız. Sonrası yargıya ait'
Başbakan Erdoğan, BDP milletvekilleriyle ilgili, ''Meclis'te de bunların değerlendirmesini, bizler, dokunulmazlık zırhına bürünen bu zevatla ilgili kararımızı dokunulmazlıklarını kaldırılmak suretiyle vereceğiz. Ondan sonrası artık yargıya ait'' dedi.
ANKARA - Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, BDP bazı milletvekillerinin güvenlik güçlerine ilişkin tavırlarına ilişkin olarak, ''Dokunulmazlık zırhına bürünen bu zevatla ilgili kararımızı dokunulmazlıklarını kaldırılmak suretiyle vereceğiz. Ondan sonrası artık yargıya ait'' dedi.
Başbakan Erdoğan, İspanya'ya hareketinden önce Esenboğa Havalimanı'nda açıklamalarda bulundu ve basın mensuplarının sorularını yanıtladı.
İspanya'nın eski Başbakanı Jose Luis Rodriguez Zapatero ile başlattıkları süreci devam ettirdiklerini belirten Erdoğan, oluşturulan ortak iradenin başarılı bir şekilde sürdürüldüğünü, yılda bir kez dönüşümlü olarak ilgili bakanların bir araya gelerek çalışma yaptıklarını anlattı.
Türkiye ve İspanya arasında düzenlenecek 4. hükümetler arası zirveye, Başbakan Mariano Rajoy ile başkanlık yapacağını ifade eden Erdoğan, zirve kapsamında İspanya Başbakanı Rajoy ve heyeti ile bir araya geleceklerini söyledi. Erdoğan, ''Adeta, kendi aramızda ikili bir Bakanlar Kurulu toplantısı oluşturacağız. Programımız anlaşmaların imza töreni ve sayın bakanların katılımıyla gerçekleştireceğimiz genel oturumla devam edecek, çalışma yemeği ve basın toplantısıyla sona erecek'' dedi.
Görüşmelerde ikili ilişkileri gözden geçirme imkanı bulacaklarını dile getiren Erdoğan, AB'ye tam üyelik sürecinde bugüne kadar Türkiye'yi sürekli destekleyen İspanya ile İrlanda'nın dönem başkanlığında başlayacak yeni dönemin ön hazırlıklarını görüşmek istediklerini vurguladı.
Ekonomi ve ticaretin, İspanya ile ilişkilerin en önemli boyutlarından biri haline geldiğine işaret eden Erdoğan, şunları kaydetti:
''İkili ticaret hacmimiz 2011 yılında 8 milyar avroydu. Bu yıl biraz düşüğüz. Bu, malum kriz, gerek İspanya'daki, Avrupa'daki kriz sebebiyle yüzde 10'luk düşüş söz konusu. Fakat her an telafi edilebilecek bir durumdur bu. Gerek İspanya'nın Türkiye'deki yatırımları gerek bizim İspanya'daki girişimcilerimizin konumu bu süreci tetiklemeye müsaittir. İspanyol şirketlerinin Türkiye'de çok önemli ve büyük miktarda yatırımları mevcut. Ülkemizdeki İspanyol yatırımları, bugün itibarıyla 7 milyar avroyu aşmış durumda.''
Ziyaret çerçevesinde Türkiye'de yatırımları bulunan ve yatırım yapma potansiyeline sahip İspayol şirketlerinin yönetim kurulu başkanları ve CEO'ları ile bir araya geleceklerini de belirten Erdoğan, bu rakamları daha da artırmak için neler yapabileceklerini konuşma fırsatı bulacaklarını ifade etti.
Erdoğan, Türkiye ile İspanya arasında kökleri tarihin derinliklerine ulaşan birliktelik ve dayanışma olduğuna işaret etti.
''Bu şekilde bir rapor bize gelmiş değil''
Başbakan Erdoğan, açıklamalarının ardından basın mensuplarının gündeme ilişkin sorularını da yanıtladı.
Bakanlar Kurulu'nda ele alınan 4. yargı paketine ilişkin görüşmeler ve ana dilde kamu hizmetinin pakette yer alıp almayacağına ilişkin soru üzerine Erdoğan, bugün Bakanlar Kurulu toplantısında 4. yargı paketiyle ilgili sunum yapıldığını söyledi. Erdoğan, ''Bu sunumda değerlendirmelerimizi yaptık. Değerlendirmelerden sonra atılması, üzerinde çalışılması gereken bazı maddelerin olduğunu gördük. Bu konudaki tespitlerimizden sonra tekrar hazırlıklar yapılacak ve bu hazırlıklardan sonra kurulumuza getirilecek, ondan sonra nihai kararımızı verip, bunu Bakanlar Kurulu olarak, hükümet tasarısı olarak Parlamento'ya göndereceğiz'' diye konuştu.
Sekizinci Cumhurbaşkanı Turgut Özal'ın otopsisinde dört zehir bulunduğuna ilişkin iddialar hatırlatılarak, kendisine bilgi ulaşıp ulaşmadığının sorulması üzerine de Erdoğan, kendisine henüz kesin bir netice ulaşmadığını, iddiaları basından takip ettiğini ifade etti.
Nihai neticenin Adli Tıp raporundan sonra alınacağını belirten Erdoğan, ''Adli Tıp'ın raporundan, bizim bir kurumumuz olduğu için bizim de tabii ki bilgimiz olur. Bu şekilde bir rapor bize gelmiş değil. Bu konuda söyleyecek başka herhangi bir şeyim yok'' değerlendirmesini yaptı.
''TBMM çatısı altında olanlara yakışmaz''
[PAGE]
''TBMM çatısı altında olanlara yakışmaz''
BDP Van Milletvekili Özdal Üçer'in, Van'da katıldığı bir terörist cenazesinde polise direnip halkı ayaklanmaya çağırdığı iddialarının hatırlatılması üzerine Başbakan Erdoğan, şunları söyledi:
''Buna genel bir cevap vereyim, olayı kişiselleştirmeyeyim. Daha önce de ifade ettim; Parlamento'ya bu tür, özellikle bazı teröre yönelik konularla ilgili fezlekelerin gelmesi halinde bu fezlekeleri aramızda değerlendirmek suretiyle alışılmışın dışında bir karar vermeyi düşünüyoruz. Çünkü milletvekili sorumluluğu, sıradan, caddede giden bir insanın durumuna benzemez. Milletvekilinin taşıdığı sorumluluk çok daha farklı olmalı. Ne konuştuğunu bilmeli, hareketlerine dikkat etmeli. Çok daha mütevazi olması gerekirken silahlanmaya, ayaklanmaya vesaireye çağırmak... Bunlar asla TBMM çatısı altında olanlara yakışmaz. Bunun da ötesinde kendisine 'bölücü terör örgütünün uzantısı' sıfatını vererek bu şekilde bir yaklaşım tarzı içine girenler noktasında da Parlamento'da çok daha farklı bir uygulamanın olması gereğine inanıyorum.
Şu anda bu şekilde 800'ü aşkın dosya var. Bunlar sıradan dosyalar değil. Bunların üzerinde çalışılarak bir değerlendirmeyi grubumuz da yapacaktır, önümüze geldiği anda kararı da vereceğiz.''
''Diyarbakır'da izinsiz yürüyüşe izin vermeyen polis amiriyle Kışanak arasında ilginç bir diyalog yaşandı. Bu diyaloğu nasıl yorumluyorsunuz?'' sorusunu da yanıtlayan Başbakan Erdoğan, ''Bunların hepsi zaten Meclis'e geliyor, önümüze gelecek. Meclis'te de bunların değerlendirmesini, bizler, dokunulmazlık zırhına bürünen bu zevatla ilgili kararımızı dokunulmazlıklarını kaldırılmak suretiyle vereceğiz. Ondan sonrası artık yargıya ait'' ifadesini kullandı.
''Doğruysa, bu sağlıklı bir gelişme demektir''
Başbakan Erdoğan, Rusya Başbakanı Dimitriy Medvedev'in iki ayrı kuruma verdiği röportajda ''Suriye'de taraf değiliz, uluslararası yaptırım olursa biz de silah sevkiyatını durdururuz'' ifadelerini kullandığının anımsatılması ve ''Rusya'nın Suriye ile ilgili tavrı değişiyor diyebilir miyiz?'' diye sorulması üzerine şu yanıtı verdi:
''Sizin bu açıklamalarınız doğruysa, bu sağlıklı bir gelişme demektir. O zaman Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'ndeki (BMGK) tavrını Rusya değiştiriyor anlamına geliyor. Çünkü yaptırımlar konusunda BMGK'da gündeme gelen teklifi Rusya ve Çin daha önce reddetti, olumsuz baktı. Şimdi böyle bir yeni değerlendirme olursa bu Suriye için de bölge için de çok, çok hayırlı bir gelişme diye bakıyorum. Pazartesi günü Sayın Putin burada olacaklar. Kendileriyle Yüksek Düzeyli Stratejik Konsey toplantımızı İstanbul'da gerçekleştireceğiz. Bu toplantılar esnasında bu konu da bizim için önemli olan başlıklar arasında.''