'Enerjide' borç ve alacaklar yeniden yapılandırılıyor

Borç ve alacaklarının yeniden yapılandırılmasını öngören kanun tasarı Meclis Başkanlığı'na sunuldu

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA - Enerji alanında faaliyet gösteren bazı kamu kuruluşlarının borç ve alacaklarının yeniden yapılandırılmasını öngören kanun tasarısı TBMM Başkanlığına sunuldu.

"Bazı Kamu Kurum ve Kuruluşlarının Bir Kısım Borç ve Alacaklarının Düzenlenmesine Dair Kanun Tasarısı", enerji alanında faaliyet gösteren bazı kamu kurum ve kuruluşlarının mali yapılarını güçlendirmek üzere bir kısım borç ve alacaklarının takas, mahsup ve terkin suretiyle tasfiye edilmesine ilişkin esasların düzenlenmesini amaçlıyor.

Tasarı, enerji alanında faaliyet gösteren kamu kurum ve kuruluşlarından Boru Hatları ile Petrol Taşıma Anonim Şirketi (BOTAŞ), Elektrik Üretim Anonim Şirketi (EÜAŞ) ve bağlı ortaklıkları, Türkiye Elektrik İletim Anonim Şirketi (TEİAŞ), Türkiye Elektrik Ticaret ve Taahhüt Anonim Şirketi (TETAŞ) ile Türkiye Elektrik Dağıtım Anonim Şirketi (TEDAŞ) ve sermayesinin tamamı Türkiye Elektrik Dağıtım Anonim Şirketine ait dağıtım şirketlerini kapsıyor.

Tasfiye edilecek borç ve alacaklar

Tasarı kapsamındaki kamu kurum ve kuruluşlarının 31 Aralık 2009 tarihi itibarıyla birbirlerine olan borç ve alacakları, 6183 sayılı Amme Alacaklarının Tahsil Usulü Hakkında Kanuna göre hesaplananlar dahil olmak üzere, herhangi bir faiz ve gecikme zammı uygulanmaksızın takas ve mahsup suretiyle tasfiye edilecek ve oluşan bakiye Türkiye Elektrik Dağıtım Anonim Şirketinin bilançosunda muhasebeleştirilecek.

Bu kapsamda, Türkiye Elektrik Dağıtım Anonim Şirketi, sermayesinin tamamı kendisine ait dağıtım şirketlerine' Elektrik Üretim Anonim Şirketi ise bağlı ortaklıklarına ilişkin muhasebeleştirme işlemlerini kendi içinde yönetmeye yetkili olacak.

Mahsup ve terkin

Tasarıya göre, terkin kapsamı şöyle:

31 Aralık 2009 tarihi itibarıyla doğmuş ve bu tasarı kanunlaşıp yürürlüğe girdiği tarihte ödenmemiş' yeniden yapılandırılanlar dahil olmak üzere, Boru Hatları ile Petrol Taşıma Anonim Şirketinin Gümrük Müsteşarlığına bağlı tahsil dairelerine olan asli ve fer'i tüm borçlarıyla, 31 Aralık 2009 tarihi dahil daha önceki tarihlerdeki gümrük işlemlerinden doğacak vergi ve diğer mali yükümlülükler.

Yeniden yapılandırılanlar dahil olmak üzere, Boru Hatları ile Petrol Taşıma Anonim Şirketinin Maliye Bakanlığına olan asli ve fer'i tüm borçları.

Türkiye Elektrik Ticaret ve Taahhüt Anonim Şirketinin mülga Kamu Ortaklığı Fonuna olan asli ve fer'i tüm borçları.

Bu Kanun tasarısı kapsamındaki kamu kurum ve kuruluşlarının Hazine Müsteşarlığına olan temettü borçları, terkin edilecek.

Fer'iler hariç olmak üzere terkin edilen tutar, Türkiye Elektrik Dağıtım Anonim Şirketinin bilançosunda gösterilecek borç bakiyesinden mahsup edilecek. Ancak, 31 Aralık 2009 tarihi dahil, daha önceki tarihlerde 4458 sayılı Gümrük Kanunu kapsamındaki gümrük işlemlerinden dolayı geri verme yapılmayacak.

Terkin işlemi sonucunda oluşacak gelirler, dağıtılabilir ticari karın ve kurum kazancının tespitinde dikkate alınmayacak.

Türkiye Elektrik Ticaret ve Taahhüt Anonim Şirketinin Aralık 2009 vergilendirme dönemine ait katma değer vergisi beyannamesinde, devreden katma değer vergisi olarak yer alan tutar sıfır kabul edilecek ve bu Kanunun yürürlük tarihine kadar verilen katma değer vergisi beyannameleri buna göre düzeltilecek. Bu düzeltme neticesinde, ödenecek katma değer vergisinin ortaya çıkması halinde, bu vergi tutarlarına gecikme faizi ve vergi cezası uygulanmayacak ve bu Kanunun yürürlüğünü takip eden ayın sonuna kadar ödenecek. Bu vergilerin süresinde ödenmemesi halinde, 6183 sayılı Kanuna göre gecikme zammı ile birlikte takip ve tahsil edilecek.

Elektrik kullanım bedelleri

Tasarıya göre, 31 Aralık 2009 tarihi itibarıyla tahakkuk eden ve vadesi geldiği halde Türkiye Elektrik Dağıtım Anonim Şirketine ödenmemiş olan' İl özel idareleri ve belediyelerin genel aydınlatma bedeli, ibadethanelerin aydınlatma bedeli, köylerin içme suyuna ilişkin elektrik kullanım bedeli borçlarının tamamı, herhangi bir faiz tahakkuk ettirilmemek kaydıyla, öncelikle kuruluşun Özelleştirme İdaresi Başkanlığına olan borçlarından, daha sonra bilançosunda öz kaynaklar altında yer alan hesaplardan mahsup edilecek. Bakiye tutar ise terkin olunacak. Mahsuba ve terkine konu alacaklar konusunda Türkiye Elektrik Dağıtım Anonim Şirketinin kayıtları esas alınacak.

Kamu Mali Yönetimi ve Kontrol Kanununa sayılan genel bütçe kapsamındaki kamu idareleri (TBMM, Cumhurbaşkanlığı, Yüksek yargı organları ve bakanlıklar) ile özel bütçeli idarelerin (YÖK ve üniversiteler), bunlara bağlı döner sermayeli kuruluşlar adına, 31 Aralık 2009 tarihinden önceki dönemler için Türkiye Elektrik Dağıtım Anonim Şirketi tarafından tahakkuk ettirilen ve vadesi geldiği halde ödenmemiş olan elektrik kullanım bedellerinin tamamı terkin olunacak. Terkine konu alacaklar konusunda Türkiye Elektrik Dağıtım Anonim Şirketinin kayıtları esas alınacak.

Türkiye Elektrik Dağıtım Anonim Şirketinin, yapılacak terkin işlemlerinden doğan zararları, işlemin yapıldığı ve bunu izleyen vergilendirme dönemlerinde dağıtılabilir ticari karın ve kurum kazancının tespitinde indirim konusu yapılamayacak.

Yetkiler

Bu tasarı kapsamında yapılacak işlemlere ilişkin usul ve esasları, Maliye Bakanlığı ile Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığının görüşlerini almak suretiyle belirlemeye Hazine Müsteşarlığı yetkili olacak.

Tasarı kapsamındaki kamu kurum ve kuruluşları arasında, bu tasarı uyarınca yapılan işlemlere ilişkin olarak ortaya çıkabilecek ihtilafların çözümünde Hazine Müsteşarlığının görüşü esas alınacak.

Tasarı kapsamında mahsup ve terkine konu alacak ve borçlara ilişkin olarak yargı mercilerinde bulunan davalardan vazgeçilecek ve verilmiş olan kararlar üzerine ayrıca bir işlem yapılmayacak.

Bu konularda ilginizi çekebilir