'Faiz politikasından memnun değilim'

TİM'in 21. Olağan Genel Kurulu'nda konuşan Erdoğan, şu anki faiz politikasından memnun olmadığını belirterek, Merkez Bankası'na yüklendi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Haliç Kongre Merkezi'nde Türkiye İhracatçılar Meclisi 21. Olağan Genel Kurulu'nda konuştu. Konuşmasında Merkez Baknası'nı hedef gösteren Başbakan Erdoğan, şu anki faiz politikasından memnun olmadığını belirtti. Erdoğan, "Piyasa faizleri kendisi oluşturup olgunlaştırıyor. Piyasanın olgunlaştırdığı faiz MB’nin çok önünde. Avrupa dün yarım puan düşürdü. Piyasalardaki gelişmeyi görüyorsunuz. Olumlu gelişti. Yatırımcı bu ülkede adımını atacaksa düşük faizle atacak. Yüksek faiz yatırımcının cesaretini ortadan kaldırır" dedi.

Erdoğan konuşmasından önce 2013 İhracat Şampiyonları Ödüllerini verdi. Ödül alanlar arasında Koç Grubu da vardı. En çok ödülü Koç Holding Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Koç aldı. Mustafa Koç'un 3 ödülünü Başbakan Erdoğan verdi. Başbakanın ödül verdiği işadamları arasında Koç Holding Yönetim Kurulu Üyesi Ali Yıldırım Koç da vardı. Başbakan Erdoğan, Ali Koç'a da plaket verdi.

"Mayıs sonunda başlayan malum sokak eylemleri..."

Erdoğan, İstanbul borsasının 2013'ün mayıs ayında tarihinin en yüksek seviyesine ulaştığını belirterek, "Mayısın sonunda başlayan malum sokak eylemleri, Aralık ayındaki darbe girişimleri borsayı düşürdü. Hükümetimizin dik duruşu ekonomimizin sarsılmasını ve zarar görmesini önledi. Dün İstanbul Borsası ilk kez 1 senede 80 bin seviyesinin üstüne çıktı. Merkez Bankası rezervleri geçen yıl mayıs ayında 135 milyar dolar seviyesini gördü. Son bir yıl içinde dalgalanan rezerv son aylarda yeniden artmaya başladı. Bu sene tekrar 131 milyar dolar seviyesini gördük" dedi.

"Şu andaki faiz politikasından memnun değilim"

Başbakan Erdoğan, Gezi olayları nedeniyle faizlerin bir ara yüzde 12'lere çıktığını ifade ederek, şu anda bu faiz oranının düşüş eğiliminde ve yüzde 8’lere kadar gerilediğini söyledi. Erdoğan şu açıklamalrda bulundu:

"Ha söyleyeyim. Şu andaki faiz politikasından memnun musunuz? Ben değilim. Allahtan piyasa faizi kendisi oluşturup olgunlaştırıyor. Piyasanın olgunlaştırdığı faiz MB’nin çok önünde.

Avrupa dün yarım puan düşürdü. Piyasalardaki gelişmeyi görüyorsunuz. Olumlu gelişti. Yatırımcı bu ülkede adımını atacaksa düşük faizle atacak. Yüksek faiz yatırımcının cesaretini ortadan kaldırır.

Gelişmiş ülkelere bakıyorsunuz. ABD’de bir puan, Japonya’da eksi, İsrail’de hakeza. Bizde niçin bütün masraflarıyla 13-14-15’lere çıkıyor. Böyle şey olmaz.

Finansmanın maliyeti ne kadar düşerse yatırım bu ülkede o kadar artar. 2 kere 2 dört… Her bir puana ödediğimiz faiz yılda 2.5 milyar dolar. Biz bunu ödemek zorunda değiliz. Bunun getirisini ve olmadığı takdirde kaybının ne olduğunu da düşünün"

"Eski Türkiye geride kaldı"

Başbakan Erdoğan, eski Türkiye'nin geride kaldığını söyleyerek, "Çeteleri tasfiye ettik. Geri gelmemek üzere bu çarkın dışına çıkmıştır. Ama bu sefer hiç ummadığımız, hiç tahmin etmediğimiz bir başka çete çıktı. Bu faiz çetesinin aktörü oldu. O günler geride kaldı. Eski Türkiye artık geride kaldı. Milletin her zaman kaybettiği, kriz lobisinin her zaman kaybettiği bir Türkiye yok" dedi.

Gezi olaylarına ilişkin gençlerin evlerine döndüğünü, geride kaosta hayatını kaybeden gençler kaldığını belirterek, "Bundan bir yıl önce ağaç, park, çevre bahane edilerek sokağa çıktılar. Yıktılar, yaktılar, tahrip ettiler. Sonra da evlerine döndüler. Geride o kaos ortamında hayatını kaybeden gençler kaldı. Şimdi de onların istismarı var. Yaralanan polislerimiz kaldı. Türkiye’nin milyarlarca dolar kaynağı artan faize gitti. O günlerde sokağa çıkan gençler yeşil uğruna eylem yaptığına inanan gençlerin o görüntülerini servis ettiler. Herkes evine döndü. Ama fabrikadaki işçi, ihracatçı aylar boyunca bunun bedelini ödemek zorunda kaldı. Ama biz o dönemde dimdik durmasaydık ödenen bedel daha ağır olacaktı" diye konuştu.

TIRlar neden durdurulur

Adana'da çevrilen TIR'ları bu ülke henüz sorgulamadı. Bir ülkenin istihbarat teşkilatının Suriye'ye yardım taşıyan TIR'ları neden durdurulur? Neden bunlar dünya ile paylaşılır. Burada amaç ne? Türkiye'nin bu yardım operasyonundan Türkiye düşmanları dışında kim rahatsız olur.

"İlk kez açıklıyorum..."

Burada ilk kez açıklıyorum. Hükümeti yargılamak için kullanılacak fezlekede kriter olarak malum bir gazetenin aboneliğini kullanıyorlar. Abone değilse zanlı olarak belirtiyorlar. Benim çalışma arkadaşlarımı duydukları kinden dolayı o dosyaya koyuyorlar. Bunların belgeleri var. Hepsi ortaya çıkacak. Malum gazete sahte ihbar mektuplarıyla senaryo yazıyor.

"Bana benzeyen artsit arıyorlar"

Bir Avrupa ülkesinde hazırlıklar yapılıyor. Platolar hazır. Artist arıyorlarmış bana benzer. Buldukları anda çekime başlayacaklar. Cumhurbaşkanlığı seçimi öncesinde piyasaya sürmek. Hayırlı olsun. Reklamın iyisi kötüsü olmaz. Kaçıp saklandıkları inlerde her birini bulup adalete teslim edeceğiz. Bu darbe giirşiminin içinde kim varsa her birinden bunun hesabını soracağız.

"Terör devam ederse kan lobisi, biterse millet kazanacak"

Çözüm sürecini engellemek için ellerinden geleni yapıyorlar. Terör devam ederse kan lobisi, biterse millet kazanacak. Denklem bu kadar basit. Diyarbakır'daki eylem sayesinde parlamentodaki bir siyasi partinin maskesi düşüyor. Anneler ağlarken onlara köpük sıkarken onlar konuşulmuyor. Ama TOMA'lardan su sıktığında o medya tahrik edercesine bunu kullanıyor. Bize de 7-8 yaşında çocukların taş attığını söyleyebilirim. Bunlar o çocukların, o kadınların arkasına saklandılar. Şimdi de 13-15 yaş arasındaki çocukları dağlara kaçırmak gibi eylemin içine girdiler. Özgürlük bağımlılık yapar.

"Adayımız kim olursa olsun reformlar devam edecek"

10 Ağustos'ta tarihi bir seçim yapılacak. Doğrudan halk tarafından cumhurbaşkanı seçilecek. Cumhurbaşkanı'nın halk tarafından seçilmesi ekonomi olmak üzere her alana olumlu yansıyacak. Adayımız kim olursa olsun reformlar devam edecek, 2023 hedeflerine kararlılıkla devam edilecek. Şahıslar üzerinden değil ilkeler üzerinden ilerliyor politikamız. 28 Ağustos'tan itibaren kim cumhurbaşkanı olursa olsun Türkiye büyümeye devam edecek.

Önceki gün CHP Genel Başkanı TV'de çözüm için 17 öneri söylüyor. Birinciyi söylüyor. Sıra ikinciye gelince unutuyor. "Böyle bir cevap vereceğimi düşünmüyordum evrakları da yanımda getirmedim" diyor. Mertek diye Anadolu'da güzel bir kavram vardır. Mertek çatıyı tutmaya yarar. Ahşaptan uzun sütundur. Başkasının gözündeki çöpü görür, kendi gözündeki merteği görmez."

"Bu ülkenin çatısı Ak Parti'dir"

30 Mart'ta çatıları uçtu. Şimdi kendilerine başka çatı arıyorlar. Bu ülkenin çatısı AK Parti'dir. 30 Mart'ta bir kez daha gördünüz. 7 bölgede varız. İlan edeceğimiz adayı da inşallah ben o makama taşıyacaklarına inanıyorum Son 12 yılda önümüze çıkan engeller işimdi cesaret edip önümüze çıkmayacaklar inşallah.