'Fakir ailelerin su bedelini devlet ödesin'

CHP, fakir ailelerin su bedelinin devlet tarafından ödenmesi için yasa teklifi verdi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

CHP Genel Başkan Yardımcısı ve İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu, fakir ailelerin kullandığı suyun bedelinin devlet tarafından karşılanması için yasa teklifi hazırladı.  

TBMM Başkanlığı'na sunulan yasa teklifi, Belediye Kanunu'nda değişiklik yapılmasını öngörüyor. Teklifte, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı tarafından Sosyal  Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu kapsamında yapılan tespitlere göre; toplam aylık geliri brüt asgari ücretten az olan ailelere ait hanelerde kullanılan suyun 10 metreküpe  kadar olan bölümünün Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakıfları tarafından üç aylık dönemler halinde geri ödeme yöntemiyle karşılanması, 10 metreküpü  aşan kullanımın ise yürürlükteki tarife üzerinden faturalandırılarak ilgili aboneden tahsil edilmesi yer alıyor.  

Teklifin gerekçesinde, yasaların, belediyelere fakir ve muhtaç durumda bulunan belde sakinlerine ücretsiz ya da indirimli su verme yetkisi tanıdığı belirtilerek, "sağlıklı ve  yeterli suya erişim hakkı"nın insan hakları kavramı içerisinde yer aldığı, devletin halkın güvenli içme suyuna erişimini sağlamakla yükümlü olduğu kaydedildi. Belediyelerin tek başlarına bu yardımın ekonomik yükünü kaldıramayacakları, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı'nın katkısının beklendiği ifade edildi.  

Bu konularda ilginizi çekebilir