'Garanti ile işbirliğimize daha fazla yatırım yapacağız'

Eureko Sigorta Genel Müdürü Okan Utkueri, yeni yılda teknik kârlılık ve özkaynak kârlılıklarını koruyarak sürdürülebilir bir büyüme yakalamayı ve 2011'de elde ettikleri başarıyı devam ettirmeyi hedeflediklerini söyledi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Yakup SAYAR

İSTANBUL - Banka sigortacılığında ülkemizin en önde gelen şirketlerinin başında gelen Eureko Sigorta, yeni yılda Garanti Bankası'yla olan güçlü ilişkilerini daha da geliştirerek organik büyümeyi amaçlıyor. Eureko Sigorta Genel Müdürü Okan Utkueri, 2011 yılının ilk 10 ayında prim üretimlerinin bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 20'ye yakın artırdıklarını ve bu artışla hayatdışı alanında faaliyet gösteren şirketler arasında 7. sıraya çıktıklarını söyledi.

Eureko Sigorta Genel Müdürü Okan Utkueri, DÜNYA'ya sektörü ve Eureko Sigorta'nın hedeflerini anlattı. Türk sigorta sektörünün 2011 yılı için yaklaşık yüzde 12 - 13 büyüyeceği öngörüsü olduğunu belirten Utkueri, "Bu doğrultuda hayatdışı ve hayat dahil olmak üzere genel prim üretiminde 2011 yılının ilk 9 ayında sevindirici gelişmeler yaşadık.

Prim üretimi bir önceki yıla göre yüzde 22,6 oranında artarak 12 milyar 634 milyon liraya ulaştı. Aynı dönemde elementer sigorta şirketlerinin prim üretimi yüzde 21 oranında arttı. 2011'in ilk 9 ayında üretimin 10 milyar 526 milyon liralık bölümü hayatdışı sigortalardan elde edildi.

Eureko Sigorta olarak biz, 2011 yılının ilk 10 ayında prim üretimimizi bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 20'ye yakın artırdık Bu artışla hayatdışı alanında faaliyet gösteren şirketler arasında 7. sıraya çıktık. Hedefimiz, prim üretimindeki bu performansımızı sürdürürken pazar payımızı da yükseltmek" diye konuştu.

Sektör henüz gelişme aşamasında

Eureko Sigorta olarak 2011'de teknik kârlılığını koruyarak prim üretimi ve pazar payını artıran şirketlerden biri olduklarını belirten Utkueri, 2012'de de teknik kârlılık ve özkaynak kârlılıklarını koruyarak sürdürülebilir bir büyüme yakalamayı ve 2011'de elde ettikleri başarıyı devam ettirmeyi hedeflediklerini söyledi. "Garanti'yle güçlü iş birliğimize daha fazla yatırım yaparak banka sigortacılığındaki liderliğimizi sürdürmek de hedeflerimiz arasında yer alıyor" diyen Utkueri sözlerini şöyle sürdürdü: "Yatırımlarımızı bu liderliğimizi korumak ve geliştirmek için yapıyoruz. Sigorta sektörünün henüz gelişme aşamasında olduğu ülkemizde daha fazla insana ulaşmak, sigortayla ilgili farkındalık ve bilinç yaratmak için banka sigortacılığının çok önemli bir kanal olduğunu düşünüyoruz."

En önemli sorun teknik kârlılık

Bugün sektörün en büyük sorunun teknik kârlılık olduğuna dikkat çeken Okan Utkueri, "Prim üretimi artıyor ama şirketler yılı teknik zararla kapatıyor. Sektör için mevcut durum sürdürülebilir değil. İşte tam da bu nedenle düşük fiyat odaklı rekabetin yönünün, ürün ve hizmet kalitesi odaklı rekabete çevrilmesi gerekiyor. Burada iki önemli aşama var:

Birincisi, doğru, müşteriye, doğru ürünü, doğru fiyata satmak, ikincisi ise hasar anında hızlı ve etkin hizmet vermek. Bu, sektörün gelişimi ve sürdürülebilir büyümesi için en önemli katkıdır.  Örnek vermek gerekirse Van depremi hasar hizmeti yönetimi ve müşteri memnuniyeti açısından çok önemli bir sınavdı ve biz Eureko Sigorta olarak bunu başarıyla atlattık. Dolayısıyla bizim için rekabette en doğru yol, ürün ve hizmet kalitesi, etkin hasar yönetimi hizmetidir. Düşük fiyat odaklı rekabet tuzağına düşmeden müşteri memnuniyetini sağlayan sigorta şirketleri sürdürülebilir başarının sahibi olacaktır" diye konuştu. 

Türkiye, Eureko B.V.'nin ikinci evi

Üyesi oldukları uluslararası finans grubu Eureko B.V. Türk sigorta sektörünün potansiyeline son derece güvendiğini ve büyüme hedeflerinde Türkiye çok önemli bir yer tuttuğunun altını çizen Utkueri, Türkiye hedeflerine yönelik şunları söyledi: "Eureko B.V. Türkiye'yi Hollanda'dan sonraki ikinci evleri olarak görüyorlar.  Eureko B.V. ilk hisse devrini takiben Garanti Sigorta 2007'den itibaren Eureko Sigorta markasıyla faaliyet göstermeye başladı. Bu satın alma, grubumuzun genelde Türk sigorta sektörüne, özelde ise şirketimize duyduğu güvenin en büyük göstergesidir. Eureko Sigorta olarak hedefimiz, Garanti Bankası'yla bankasürans alanında kurduğumuz güçlü işbirliğini geliştirerek organik büyüme sağlamak."

TSS'de düzenleme kısa sürede olmalı

Hazine'nin yönetmelik çalışmalarına yönelik görüşlerini sorduğumuz Utkueri, tamamlayıcı sağlık sigortası (TSS) ile ilgili düzenlemelerin Hazine ve ilgili kurumlarca en kısa sürede hayata geçirilmesini beklediklerini halihazırda kazanılmış bir hak olan sosyal sigortanın eğer varsa özel sağlık sigortası ile birlikte kullanılabilmesi daha büyük kitlelerin özel sağlık sigortası poliçesine, dolayısıyla özel hastanelere ve istediği hekime ulaşabilmesini kolaylaştıracağının altını çizdi.

Utkueri son olarak sosyal sorunluluk projelerine değinerek "Eureko Sigorta olarak sosyal sorumluluk faaliyetlerimize çalışanlarımızı dahil etmeye büyük önem veriyoruz. Eureko Sigorta'nın sosyal sorumluluk projelerinin yürütülmesinde çalışanlardan oluşan Eureko Gönüllüleri sorumluluk alıyor. Eureko Gönüllüleri özellikle engelliler, eğitim, çevre ve sağlık alanlarında Eureko Sigorta tarafından bugüne desteklenen 15'den fazla projeye imza attılar ve bundan sonra da atmaya devam edecekler "diye konuştu.

Birçok ürünümüzü artık banka şube satış ekibi yapıyor

Eureko Sigorta'nın yeni ürünlerine ve geri dönüşlere yönelik görüşlerini sorduğumuz Okan Utkueri, geçtiğimiz dönemde yeni sağlık sigortası ürünlerini hizmete sunduklarını ve 2011'de bu alandaki pazar paylarını artırmaya yoğunlaştıklarını ve bu çerçevede yılın ilk dokuz ayında sağlık sigortalarında yüzde 10,25 prim üretimi artışı kaydettiklerini söyledi.  

Öte yandan Eureko Sigorta - Garanti Bankası işbirliği çerçevesinde hayata geçirilen BAM (Bancassurance Marathon) programı kapsamında yeni uygulamalar da başlattıklarını belirten Utkueri, "Öncelikli olarak tüm bireysel sigorta ürünlerini sadeleştirerek anlaşılır hale getirdik. Aşamalı olarak ürünlerin Garanti Bankası satış ekipleri tarafından şubelerden satılabilmesine olanak sağlayan basit ekranlar tasarladık. Birçok ürünümüzde satış sorumluluğu Garanti Bankası şube satış ekiplerine devredildi. Gerçekleştirilen bu uygulamalar sonucunda operasyon yükü azaltıldı ve uygulamaların satış performansına olumlu etkileri görüldü" diye konuştu.

Şirket olarak teknik kârlılığı aştık

Portföylerinde yapı hakkında bilgi veren Utkueri, portföylerinde ferdi kaza ve yangın sigortalarının ağırlığı oluşturduğunu söyleyedi. "Bununla birlikte son dönemde sağlık sigortalarına yoğunlaşarak bu ürünün de portföyümüzdeki payını hızlı biçimde artırdık" diyen Utkueri, "İlk 10'daki hayatdışı sigorta şirketleri arasında son üç yıldır (2008, 2009, 2010) teknik kârlılık ve özkaynak kârlılığı açısından lideriz. 2010 yılında teknik kârlılıkta sektör ortalaması yüzde 0,5 seviyesindeyken bizde bu oran yüzde 15'ti. Bu sonuç, Eureko Sigorta olarak Türk sigorta sektörünün en büyük sorunu olan teknik kârlılığı aştığımızı gösteriyor. Bunu şirketimizin sürdürülebilir büyümesi için önemli bir veri olarak görüyoruz çünkü sigorta şirketleri için kritik başarı faktörü, riski doğru hesaplamak ve yönetmektir. Biz risk yönetiminde uzman uluslararası bir sigorta şirketi olarak prim üretimi ve pazar payı artışımıza paralel şekilde teknik kârlılığımızı da sektöre göre oldukça üst bir seviyede tutuyoruz "şeklinde konuştu.

Reasürörler DASK'la çalışmaya istekli

İklim değişikliğine bağlı olanların ve diğer doğal afetlerin yarattığı hasar arttıkça reasürans piyasaları ister istemez bu durumdan olumsuz etkilendiğini hatırlatan Utkueri, "Elbette bu durum, reasürans maliyetlerinin artması sonucunu doğuruyor. Ancak DASK'ın yönettiği ve yurtdışı piyasalardan reasürans koruması aldığı prim havuzu son derece yüksek meblağlara tekabül ettiğinden biz bu fiyat artışlarından etkilenmiyoruz. Uluslararası reasürans şirketleri dünya çapında önemli itibara sahip DASK'la çalışmaya son derece istekliler. Bu sayede önümüzdeki dönem için de fiyat artışı olmadan reasürans koruması almayı sağladık" dedi.

KOBİ'lere mesaj

Konuşmasında KOBİ'lere değinen Utkueri, Eureko Sigorta'nın tüm ürünleri gibi KOBİ'lere yönelik sigorta paketlerini de banka şubeleri ve alternatif dağıtım kanallarından müşterilere sunulacak şekilde tasarladıklarını ve Garanti Bankası şubeleri ve alternatif dağıtım kanallarından satışa sundukları "KOBİ'm Garanti"de ürünü yoğun ilgi gördüğünü söyledi.

Utkueri, KOBİ'lere yönelik ise şu mesajı verdi: "KOBİ'ler bin bir zorlukla elde ettikleri birikimlerini ve pek çok kişi için gelir kapısı olan işletmelerinin geleceğini riske atmamaları. Hayata sıfırdan başlamak zorunda kalmamak için KOBİ'lerin işyerlerini sigortayla güvenceye alması son derece önemli."

Bu konularda ilginizi çekebilir