'Gerilimin zararı 9 milyar dolar'

MHP Genel Başkanı Bahçeli, Türkiye ile Rusya arasındaki gerilimden kaynaklı Türkiye'nin 9 milyar dolar zarar edeceğini iddia etti.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, Türkiye'nin Rusya'dan kaynaklanan ekonomik kaybının 9 milyar dolara çıkacağını öne sürerek, bu konuda parti olarak inceleme ve araştırma heyeti kurduklarını bildirdi. 

Partisinin grup toplantısında konuşan Bahçeli, "Türk askerini davet eden, Musul'un Beşika bölgesinde yer gösteren Irak'tır. Dünden bugüne ne değişmiştir? Bu maksatla Türkiye'nin, Türkmeneli'ndeki soydaşlarına ve Irak'taki diğer unsurlara eğitim ve yardım amacıyla gitmesi son derece normaldir. Bunun da büyütülecek bir yanı yoktur" dedi. 

Bahçeli, partisinin grup toplantısında yaptığı konuşmada, Aziz Sancar'ın Nobel Kimya Ödülü'nü hakkıyla, zekasıyla, emeğiyle aldığını ve dünyaya mal olduğunu, insanlığa örnek teşkil ettiğini söyledi.  

Sancar'ın, Türklüğüyle iftihar eden, değerleriyle bütünleşen bir şahsiyetin neleri yapabileceğini, nelerin üstesinden gelebileceğini herkese ispatladığının önemine işaret eden Bahçeli, Sancar'ı kutladı. 

"Doğu ve Güneydoğu'da Türk Devleti'nin adeta geri çekildiğini" öne süren Bahçeli, ülkede tam bir kaosun hakim olduğunu iddia etti.  

Son 6 ayda, sokağa çıkma yasağı uygulanan gün sayısının 170'i bulduğunu, çatışmaların yoğun yaşandığı yerleşim yerlerinden 200 binin üzerinde kişinin göç ettiğini öne süren Bahçeli, "Bu adı konulmamış ve örtülü etnik bir tasfiyedir" diye konuştu.  

Cizre ve Silopi'de görev yapan 3 bini aşkın öğretmenin bulundukları yerleri terk etmelerinin istendiğini ifade eden  Bahçeli, "Bu devlet nerededir? Bu hükümet ne iş yapmaktadır? Öğretmenini koruyamayan, okulunu açık tutamayan, asayişi temin edemeyen bir iktidara Türk milleti daha ne zamana kadara tahammül ve sabır gösterecektir" dedi. Bahçeli, sözlerini şöyle sürdürdü: 

"Bugüne kadar cami yakıldığını, kutsallarımıza el uzatıldığını hiç duydunuz mu? Devletin aczini ve köhnemişliğini hiç bu kadar gördünüz mü? Bugüne kadar hiç bu kadar korkak ve tabansız bir iktidara şahit oldunuz mu? Savaş sırasında bile dokunulmayacak yerler olan okullar, camiler PKK'lı caniler tarafından yakılmakta, maskeli eşkıyalar yollara, sokak aralarına hendekler kazmaktadır. Bu aziz topraklarda düşmanlığı cami yakmaya kadar vardıran şerefsizlere, iblis elçilerine çoktandır ilk kez rastlanmaktadır. Ve bunlar AKP'nin çözüm ve barış ortaklarıdır. 

Sayın Erdoğan, sana soruyorum, kaçak sarayda muhtarlarla toplanıp ona buna sataşmayı biliyorsun da elimizden kayıp giden vatan coğrafyasını nasıl görmüyorsun? Durduk yere iki referandumdan bahsedip başkanlık çetelesi tutarak, yeni anayasa ezberini havada karada dillendiriyorsun da Türkiye'nin milli çıkar ve güvenliği için niçin gerekli müdahaleleri yapmıyorsun? Sayın Davutoğlu, peki sana ne demeli, seni nasıl izah etmeli? MHP'nin olağanüstü kurultayına kafa yorduğun kadar Türkiye'nin hak ve hukukunu konuşmuyor, müdafaa etmiyor, üstelik siniyor ve pısıyorsun." 

'HDP bu cüreti AK Parti'den alıyor'

HDP'nin grup toplantısını Diyarbakır'da yapma kararını "başlı başına bir komplo, sözde özyönetim adı altında başlatılan çözülme sürecinin bir ara durağı" olarak niteleyen Bahçeli, HDP'nin bu cüreti AK Parti'den aldığını savundu. 

Türkiye'nin bölünmesi için kurulan hain ittifakın bir ucunda HDP, diğerinde AK Parti olduğu iddiasında bulunan Bahçeli, "Erdoğan ise başkanlık olduktan sonra her rezaleti benimsemeye ve hazmetmeye çoktan hazırdır" dedi.  

Ülkenin birçok buhran yaşadığını, dış politikada kaybedilmemiş mevzi kalmadığını öne süren Bahçeli, hava sahasını ihlal eden Rus savaş uçağının düşürülmesinden hemen sonra başkanlık sistemiyle ilgili anketler yayınlandığını, destek artıyor propagandası yapıldığını ifade ederek, bunu eleştirdi.   

"Küresel güçlerin esas ve gizli gündemi Suriye'nin bölünüp bölünmemesinden, Irak'ın ne olup olmamasından ziyade Türkiye'nin hangi doz, süre ve hızda parçalanacağıdır" görüşünü savunan Bahçeli, bunun için düğmeye basıldığını, kanlı görev taksiminin yapıldığını söyledi. 

'1914 atmosferi gittikçe yayılmaktadır'

Bahçeli, Putin yönetiminin uzlaşmaz ve küstah politikalarının bölgesel işbirliği dinamiklerini sakatladığını belirtti. 

Türkiye'nin Rusya'dan kaynaklanan ekonomik kaybının 9 milyar dolara çıkacağını öne süren Bahçeli, bu konuda parti olarak inceleme ve araştırma heyeti kurduklarını bildirdi. 

Rusya'nın, uçak düşürülmesini fırsata dönüştürmenin, aşırılıkları tırmandırmanın hevesinde olduğunu dile getiren Bahçeli, "Soğuk savaş yıllarında hüküm süren ideolojik, politik, ekonomik ve stratejik mücadelelerin aynısı tekrar yeşermiştir. Öyle bir noktaya gelinmiştir ki Putin nükleer savaşı bile telaffuz etmiştir. Oysaki farklı sebepleri olan uluslararası gerginlikten ve aşırı bloklaşmadan dolayı hiçbir ülkenin geri adım atmayarak dünya savaşına çanak tuttuğu 1914 şartlarını aratmayacak bir atmosfer gittikçe yayılmaktadır" diye konuştu. 

'Aynı saygı Türkiye'ye de gösterilmeli'

Irak Merkezi Yönetiminin, Musul'un Beşika bölgesine Türkiye'nin asker sevkıyatını kontrolsüz tepkiyle karşıladığını belirten Bahçeli, Türk bayrağının Bağdat'ta çirkince yakıldığını anımsattı.  

Bu durumu kınayan ve komşuluk hukukuyla asla bağdaşmadığını vurgulayan Bahçeli, "Türk bayrağına edepsizce saldıranlar, ABD Irak'ı işgal ettiğinde acaba neredeydiler? Iraklı kadınlara tecavüz edilirken, yüz binlerce masum katledilirken, bugün Türkiye'ye meydan okuyan, olmadık hakareti savuran çakma yiğitler, fason kahramanlar hangi delikteydi" diye sordu. 

Irak'ın toprak bütünlüğünün, egemenlik haklarının, ülkesel çıkarlarının Türkiye için hayati önemde olduğuna ifade eden Bahçeli, şunları söyledi: 

"Ancak aynı saygının Türkiye'ye de gösterilme mecburiyeti vardır. Doğrudur, AKP'nin Irak politikası baştan ayağa yanlıştır. Fakat Türk askerini davet eden, Musul'un Beşika bölgesinde yer gösteren yine bu ülkedir. Dünden bugüne ne değişmiştir? Bu maksatla Türkiye'nin, Türkmeneli'ndeki soydaşlarına ve Irak'taki diğer unsurlara eğitim ve yardım amacıyla gitmesi son derece normaldir. Bunun da büyütülecek bir yanı yoktur. Bağdat yönetiminin birlik takviyesi operasyonunu ilk kez duyuyormuş gibi tepki vermesi anlaşılır değildir. 

Erdoğan tedbir alacaksa ve Davutoğlu'nun yüreği yetiyorsa, hodri meydan, Kandil'den işe başlasınlar da görelim, Bağdat'ta yakılan Türk bayrağını Kandil'de dalgalandırsınlar da kendilerini hararetle alkışlayalım." 

'Barzani'den gelecek hayır allahtan gelsin'

Barzani'nin Ankara ziyaretiyle ilgili eleştirilerde bulunan Bahçeli, "Barzani'den gelecek hayır Allah'tan gelsin. Barzani kimdir de terörle mücadelede işbirliği yapılacaktır? Ha Öcalan, ha Barzani, sorarım sizlere aralarında ne fark vardır" dedi. 

Bahçeli, AK Parti'nin her vaadinin titizlikle takipçisi olacaklarını belirterek, bu amaçla, partide "Ak Vaatleri Takip Merkezi" kurduklarını, takvime bağlanmış eylem planlarını izleyeceklerini kaydetti.