'Gıda' birimi kurdu ilk durak Türkiye oldu

Ülkelerle dış ticaret açığını kapatmak için oluşturduğu alım ajansında 'gıda' birimi kuran Çin'in öncelikli pazarlarından biri de Türkiye olacak. Çinli ekonomistler, "Türkiye'den büyük alımlar olacak" diyor.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Aysel YÜCEL

İSTANBUL - Dış ticaretinde 10 satıp 1 alan Çin, gıda ithalatını artırmak için alım ajansı bünyesinde 'gıda' birimi oluşturdu. Geçtiğimiz günlerde Türkiye'ye gelen Şangay Uluslararası Alım Ajansı Başkanı Prof. Zhen Xie, "Çin'in gıda ithalatını artırmak için alım ajansı bünyesinde yeni bir gıda birimi kuruyoruz. Türkiye de gıda alanında çok iyi. Bu konuda Türkiye'den ciddi alımlar olacağını düşünüyorum" dedi.

Şangay Uluslararası Alım Ajansı Başkanı Prof. Zhen Xie ile Şangay Üreticiler Birliği ve Çok Uluslu Şirketler Şangay Enstitüsü Başkanı Prof. Zhengzhou Feng, 'Çin'den Türkiye'ye 100 Entelektüel' projesi kapsamında Türkiye'yi ziyaret etti. Kültür Bakanlığı'nın desteği ile Pasifik Ülkeleri ile Sosyal ve İktisadi Dayanışma Derneği (PASİAD) tarafından yürütülen proje kapsamında Türkiye'ye gelen Çin'in iki önemli ekonomisti Xie ve Feng, geçtiğimiz pazartesi günü Türk basınıyla bir araya geldi. Çin'in alım ajansı bünyesinde 'gıda' birimi oluşturulduğu bilgisini veren yetkililer,  bu kapsamda Türkiye'nin önündeki fırsatlara yönelik önemli açıklamalarda bulundu.

'Türkiye gıda ile açığı kapatabilir'
Prof. Zhen Xie, gıda alanında açılacak birim ile Türkiye'den önemli oranda alımlar olacağına inandığını vurgulayarak, "Şu anda Çin Türkiye'den çok fazla gıda ithalatı yapmıyor ama Türkiye bu alanda çok iyi. Önümüzdeki dönemde Türkiye'den büyük alımlar olacağını düşünüyorum. Türkiye, Çin ile olan dış ticaret açığını bu alanla kapatabilir" açıklamasında bulundu. Çin'in Türkiye'den et ve süt ithal edemediğini ve bunun Türkiye için büyük bir kayıp olduğunu dile getiren Xie, "Çin, et ve süt ihtiyacını Avrupa ülkelerinden karşılıyor. Çünkü Türkiye'den et ve süt alınmasının önündeki engeller bir türlü aşılamadı. Oysaki Türkiye, bu alanda çok güçlü" dedi. Türkiye'nin dondurma markalarıyla da Çin'de iyi bir pazar payı yakalayabileceğini ifade eden Xie, "Çin pazarında Danimarkalı bir dondurma markası var. Ama çok pahalı, herkes alamıyor. Oysa ki Türkiye'nin dondurması çok daha kaliteli ve lezzetli" diye konuştu.

'Çinli alıcılara fırsatları anlatacağız'
Prof. Zhengzhou Feng,  TİM ve TÜSİAD'ın da desteklediği 6-7-8 Ekim tarihlerinde Şanghay'da düzenlenecek olan 'Turkuaz Türk Kültürü ve Yemekleri Festivali'ne binden fazla Çinli firmayı göndereceklerini söyledi. Türkiye'den çok etkilendiklerini ve buradaki fırsatları döndüklerinde ülkelerindeki yatırımcılara anlatacaklarını belirten Feng, Türk şirketlerinin kendilerine başvurmasıhalinde bu şirketleri üyelerine tanıtacaklarını söyledi. 

'4 sektör ticaret açığını kapatır'
Çin ile Türkiye arasında 2015 için 50 milyar dolarlık  ticaret hacmi hedefi olduğunu hatırlatan ekonomistler, dünya ticaretindeki yavaşlamaya rağmen Türkiye ile Çin arasındaki ticaretin yavaşlamadığını ve 2013'ün ilk yarısında bir önceki yıla oranla yüzde 18 artığını söyledi. Ancak iki ülke arasındaki ticaret açığının çok fazla olduğunu dile getiren Feng, Türkiye'nin dört sektörle bu ticaret açığını kapatabileceiğini vurguladı. Feng, "Başta gıda olmak üzere turizm,  maden ve dizi-sinema sektörleriyle iki ülke arasındaki ticaret açığının  ortadan kalkabilir" dedi. 2013'ün ilk altı ayında Çin'e yaklaşık 1.7 milyar dolarlık ihracat yapan Türkiye'nin, aynı dönemde Çin'den ithalat oranı ise 12 milyar dolar.

Konfüçyüs'ün torunu Türkiye'yi tanıtacak
2013'ün Çin'de Türk Kültür Yılı olmasıyla birlikte Kültür ve Turizm Bakanlığı ile Pasifik Ülkeleri ile Sosyal ve İktisadi Dayanışma Derneği (PASİAD), nisan ayında başlattığı 'Çin'den Türkiye'ye 100 Entelektüel'  projesi kapsamında Çin'de ve dünyada milyonların takip ettiği edebiyatçılar, akademisyenler, sanatçılar, rektörler, film yönetmenleri, medya patronları ve gazeteciler gibi oldukça  renkli alanlardan oluşan en popüler Çinli isimler Türkiye'ye geliyor.  Bu ünlü isimler Çin'e döndüklerinde Türkiye'yi Çin'e ve sosyal medya aracılığı ile dünyaya tanıtıyorlar. Proje ile yaklaşık 50 ünlü ismi ağırlayan Türkiye, önümüzdeki aylarda da Konfüçyüs'ün 70.kuşak torunu misafir edecek. 

Tianhong Türkiye'ye  fabrika kuruyor
Şangay Üreticiler Birliği ve Çok Uluslu Şirketler Şangay Enstitüsü Başkanı Prof. Zhengzhou Feng, Çinli Tianhong firmasının Türkiye'ye 200 milyon dolarlık yatırımla fabrika kurma hazırlığında olduğunu söyledi. Feng, "Borsada olan bir firma olduğu için Tanhong bu yatırımını Çin'de borsaya da bildirdi. Hatta Çin basınında haberi de çıktı" dedi. Feng ayrıca, Çinli büyük bankaların ve liman yatırımcılarının da yakın zamanda Türkiye'ye yatırıma gelmesini beklediklerini söyledi.