'Helal gıda' damgası vuracak
Süleyman Demirel Üniversitesi, kurulacak İslami Ürünler ve Hizmetler Sertifikalama Enstitüsü ile helal gıda sertifikası verecek.
ISPARTA - Süleyman Demirel Üniversitesi (SDÜ) Senatosu tarafından, üniversite bünyesinde "İslami Ürünler ve Hizmetler Sertifikalama Enstitüsü" kurulması yönünde çalışmalar yapılıyor. Hazırlanan dosya, YÖK'e gönderildi.
SDÜ Rektörü Prof. Dr. Hasan İbicioğlu, gazetecilere yaptığı açıklamada, dünyada talep edilen malların insanların inançlarından etkilendiğini, kıyafetlerin, gıda ihtiyaçlarının inançlara göre farklılık gösterdiğini söyledi.
Dünya çapında yapılan araştırmalara göre de, gelecek yıllarda Müslüman sayısının 1 milyar 800 milyonları bulacağını belirten İbicioğlu, son yıllarda da "helal gıda" kavramının gündeme geldiğini hatırlattı.
SDÜ bünyesinde "İslami Ürünler ve Hizmetler Sertifikalama Enstitüsü" kurulması yönünde bir adım attıklarını kaydeden İbicioğlu, "Dünyada helal gıda, helal hizmet, helal kozmetik gibi, her alanda helal pazarının oluşturduğu yaklaşık 2 trilyon dolarlık bir pasta var. Bu işe el attığımızda, bu otomatikman Türkiye'nin ihracatına, ithalatına, dünyadaki tüm aktivitelere yansıyacak" dedi.
İbicioğlu, 15 milyon nüfusa sahip Malezya'da "helal gıda" konusunda önemli çalışmalar olduğunu aktararak, Musevilerin de "Kosher" adıyla dinen yenilebilir gıdaları sertifikalandırdığını anlattı.
Helal gıda damgası yoksa 'Kosher' aranıyor
Türkiye'den ve İslam ülkelerinden yurtdışına giden Müslümanların, helal gıda ibaresi bulamadıklarında Musevilerin "Kosher" damgasını aradıklarını kaydeden İbicioğlu, şöyle konuştu:
"Demek ki bu konuda bir talep var. Bu talep Türkiye'nin içinde de var, Isparta'da da var. Bu gelişmelere kayıtsız kalamayacağımız için SDÜ olarak bu işe talip olduk. Hem dünyaya, hem de Türkiye'ye kendimizi anlatacağız. Kuracağımız İslami Ürünler ve Hizmetler Sertifikalama Enstitüsü ile bize gelen ürünleri inceleyeceğiz ve 'Helal gıda' damgasını vuracağız."
Prof. Dr. İbicioğlu, enstitüde İlahiyat, Ziraat, Tıp, İktisadi ve İdari Bilimler fakülteleri başta olmak üzere, çeşitli fakültelerden öğretim üyeleriyle bir kadro oluşturacaklarını bildirdi. İbicioğlu, bu bilimadamlarının ürünleri analiz ettikten sonra belgelendireceğini açıkladı.
Enstitüsü dosyasını hazırlayan İlahiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Talat Sakallı da, dosyanın üniversite senatosu tarafından onaylandığını ve YÖK'e başvurunun yapıldığını ifade etti. Sakallı, kısa süre içinde sertifikalama çalışmalarına başlanacağını ve SDÜ'nün tanınırlığının da artacağını söyledi.