'Hızlı tüketim'de lideriz

Türkiye, hızlı tüketim malları pazarında Avrupa liderliğini sürdürdü. Nominal büyüme oranı, bir önceki yüzde 12,7'lik düzeyinden yüzde 13'e çıktı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - Nielsen'in Avrupa'daki hızlı tüketim ürünlerinin toplam pazar dinamiklerini karşılaştırdığı 2011 yılı 3. çeyrek Avrupa Büyüme Raporuna göre, hem ciro hem de miktar büyümesinde bölge liderliğini sürdüren Türkiye'deki nominal büyüme oranı, bir önceki yüzde 12,7'lik düzeyinden yüzde 13'e çıktı.

Avrupa Büyüme Raporu, Nielsen'in her Avrupa pazarında yürüttüğü satış izleme çalışmasına dayalı bakkaliye, hipermarket, süpermarket, indirim ve kolaylık kanallarında yer alan satışları kapsıyor.

Rapor, Nielsen'in sürekli takip ettiği kategorilere ve ürünlere dayanan tüketim verisinin, cesaret veren ikinci çeyreğin ardından Avro Bölgesinde ortaya çıkan belirsizlik ve endişe ortamının hızlı tüketim ürünlerine ayrılan bütçenin kısılmasıyla sonuçlandığını gösterdiğine işaret etti.

Dış borç çevriminde yaşanan sıkıntılar ortaya çıktıkça, Avro Bölgesinin finansal karışıklığının da dünya çapında haber manşetlerinde ilk sıradaki yerini korumayı sürdürdüğü, her gün medyada çıkan olumsuz haberlerin bombardımanına maruz kalan tüketicilerin, hayati gereksinimleri dışında hiçbir şeye para harcamamalarının şaşırtıcı olmaması gerektiğinin altı çizilen raporda, tüm Batı Avrupa'da bir önceki çeyrekte yüzde 5,2 olan nominal büyümenin 3. çeyrekte yüzde 4,5 düzeyinde kalarak hayal kırıklığı yaratırken, büyümenin de çoğunlukla enflasyon kaynaklı olduğu belirtildi.

"Türkiye'deki nominal büyüme oranı yüzde 13'e çıktı"

Zaman ilerledikçe en çok dikkatle izlenecek unsurun fiyat enflasyonunun miktar büyümelerine etkisini kontrol altına almak yönünde olacağına işaret edilen raporda, diğer yandan İngiltere Merkez Bankasının 2012 yılı boyunca enflasyonda büyük ölçüde azalma olacağını öngördüğü, bu öngörünün gerçekleşmesi durumunda hanelere nefes aldıracak bir iyileşmenin ortaya çıkabileceği ve Avrupa'nın tamamında olumlu etkiler yaşanabileceği vurgulandı.

2011'in 3. çeyreğinde 2010 3. çeyreğe kıyasla ülkelerde büyüme oranlarına yer verilen raporda, hem ciro hem de miktar büyümesinde bölge liderliğini sürdüren Türkiye'deki nominal büyüme oranının, bir önceki yüzde 12,7'lik düzeyinden yüzde 13'e çıktığı, yüzde 9'luk ciro büyümesinin miktarsal büyümeyi yavaşlatmadığı ve bu alanda yüzde 5'lik büyüme gerçekleştiği kaydedildi.

Bu konularda ilginizi çekebilir